Κανένα περιθώριο εφησυχασμού

κανένα-περιθώριο-εφησυχασμού-143261

Το κίνημα οφείλει να προστατέψει εκείνες τις περιπτώσεις δανειοληπτών που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνεια τους, και όχι να μετατραπεί σε ασπίδα προστασίας των στρατηγικών κακοπληρωτών

Οι περιπτώσεις των ακινήτων που βγαίνουν στο σφυρί κάθε Τετάρτη στα Ειρηνοδικεία, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού στο κίνημα κατά των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών, καθώς και στις τάξεις των συλλογικοτήτων που πρωτοστατούν στις δυναμικές κινητοποιήσεις των τελευταίων μηνών. Σε ό,τι αφορά δε στους δανειολήπτες που αδυνατούν να αποπληρώσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς το τραπεζικό σύστημα, θα πρέπει να έχουν υπόψη ότι δεν προστατεύονται από κανένα νόμο και καμία άτυπη συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών. Τα ακίνητα που πλειστηριάζονται κάθε εβδομάδα είναι στην πλειοψηφία τους εμπορικής αξίας κάτω των 300.000 ευρώ, ενώ τα περισσότερα εξ αυτών είναι οι πρώτες κατοικίες των οφειλετών.

Κατά συνέπεια, το κίνημα που έχει δημιουργηθεί και μέχρι στιγμής έχει καταφέρει να μην υλοποιηθούν τα σχέδια της κυβέρνησης και των δανειστών για χιλιάδες πλειστηριασμούς, πρέπει να συνεχίσει τον αγώνα του και να ενδυναμωθεί, προκειμένου να προστατέψει τους δανειολήπτες που για αντικειμενικούς λόγους είναι εκτεθειμένοι. Διευκρινίζουμε ότι το κίνημα οφείλει να προστατέψει εκείνες τις περιπτώσεις δανειοληπτών που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνεια τους, και όχι να μετατραπεί σε ασπίδα προστασίας των στρατηγικών κακοπληρωτών.

Μέχρι στιγμής, σε ό,τι αφορά τουλάχιστον στις περιπτώσεις ακινήτων που βγαίνουν στο σφυρί στο Ειρηνοδικείο το Βόλου, δεν υπάρχουν περιπτώσεις στρατηγικών κακοπληρωτών, αλλά πολιτών που αδυνατούν να πληρώσουν τις δόσεις των δανείων τους, επειδή μέσα στην κρίση έχασαν σημαντικό μέρος των εισοδημάτων τους για διάφορους λόγους. Η βασική στόχευση κυβέρνησης και δανειστών είναι να υλοποιηθούν δεκάδες χιλιάδες πλειστηριασμοί ακινήτων μέσα στα επόμενα χρόνια, ενώ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ζήτησε να επεκταθεί σε όλη την επικράτεια, το πρόγραμμα των πλειστηριασμών.

Απέναντι σε αυτό τον σχεδιασμό, τα όπλα του κινήματος είναι συγκεκριμένα και αφορούν αφενός στην αποφασιστικότητα των μελών του να βρεθούν αντιμέτωπα με τις ποινικές συνέπειες του νέου νόμου για την απρόσκοπτη διενέργεια των πλειστηριασμών, και αφετέρου στη διάθεση των απλών πολιτών να πλαισιώσουν το κίνημα και να μετατρέψουν σε μικρά συλλαλητήρια της εβδομαδιαίες συγκεντρώσεις συλλογικοτήτων έξω από τα Ειρηνοδικεία. Στη συνέχεια, ο αγώνας θα μεταφερθεί στα συμβολαιογραφικά γραφεία, καθώς από τις 20 Φεβρουαρίου προβλέπεται όλοι πλειστηριασμοί να γίνονται με ηλεκτρονικό τρόπο.

Καθοριστικής σημασίας σε όλο αυτό το σκηνικό θα είναι η στάση των αστυνομικών, που καλούνται πλέον να υλοποιήσουν την αυστηρή νομοθετική διάταξη για την αυτεπάγγελτη δίωξη όσων εμποδίζουν πλειστηριασμούς. Σε αυτή την περίπτωση, ο Έλληνας αστυνομικός θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον απλό πολίτη και αυτό είναι κάτι που οι συνδικαλιστές του κλάδου έχουν προαναγγείλλει ότι δεν θα επιτρέψουν να συμβεί.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου