Ευτυχώς χιόνισε…

ευτυχώς-χιόνισε-144577

Σύμφωνα μάλιστα με αρκετές εκτιμήσεις, δεν υπήρχε το κατάλληλο κλίμα για τη διοργάνωση μιας ευρείας κινητοποίησης που θα έστελνε τα κατάλληλα μηνύματα στους κατάλληλους αποδέκτες

Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες έβγαλαν από τη δύσκολη θέση τους διοργανωτές της χθεσινής κινητοποίησης έξω από τη Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία του Βόλου που δεν έγινε ποτέ, καθώς οι αγρότες της Ζαγοράς δεν κατέβηκαν στην πόλη λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης που έπληξε το Πήλιο. Έτσι και οι συνάδελφοί τους από τον Αλμυρό και την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ρήγα Φεραίου αποφάσισαν να ματαιώσουν την κινητοποίηση, η οποία θα σηματοδοτούσε την έναρξη του φετινού κύκλου αγωνιστικών κινητοποιήσεων των αγροτών της Μαγνησίας.

Από μέρες δεν υπήρχαν ιδιαίτερα αισιόδοξα μηνύματα ως προς τη μαζικότητα της σχεδιαζόμενης κινητοποίησης, για λόγους που σχετίζονται τόσο με την κομματική προέλευση των διοργανωτών, όσο και με τη γενικότερη απροθυμία του αγροτικού κόσμου να ξεσηκωθεί μέσα στον χειμώνα, μήπως και αλλάξουν κάποια από τα υφιστάμενα αρνητικά δεδομένα στον πρωτογενή τομέα. Σύμφωνα μάλιστα με αρκετές εκτιμήσεις, δεν υπήρχε το κατάλληλο κλίμα για τη διοργάνωση μιας ευρείας κινητοποίησης που θα έστελνε τα κατάλληλα μηνύματα στους κατάλληλους αποδέκτες, εφόσον ένα μεγάλο μέρος αγροτών του Πηλίου αντιμετώπιζε εξ αρχής με επιφυλακτικότητα την απόφαση για συγκέντρωση έξω από τη ΔΟΥ Βόλου.

Τώρα οι αγροτοσυνδικαλιστές σε Πήλιο, Αλμυρό και Βελεστίνο, που εκδήλωσαν την πρόθεση να βγουν στον δρόμο ώστε να τους ακολουθήσουν και άλλοι συνάδελφοί τους, καλούνται να επανεκτιμήσουν την κατάσταση και να χαράξουν έναν νέο σχεδιασμό, που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις συντείνει στη δημιουργία μπλόκου με αγροτικά μηχανήματα στον κόμβο του Αερινού. Αρκεί βέβαια να μη μαζευτούν μερικές δεκάδες τρακτέρ, όπως έγινε πέρυσι.

Με ανάλογες μορφές αγώνα δεν επιτυγχάνεται κανένας στόχος. Το αντίθετο μάλιστα. Οι αγρότες που αποφασίζουν να κινητοποιηθούν υπό αυτές τις συνθήκες επιστρέφουν συνήθως στα χωριά τους με κατεβασμένα κεφάλια, ενώ όσοι δεν τους ακολουθούν αισθάνονται δικαιωμένοι για την επιλογή τους. Μεγάλος κερδισμένος είναι το αρμόδιο υπουργείο που δεν δέχεται την παραμικρή πίεση για τη λήψη μέτρων τα οποία θα ανακουφίσουν τους αγρότες.

Ίσως πάλι να αποτελεί μη ρεαλιστική προσδοκία η επιδίωξη μερίδας αγροτοσυνδικαλιστών για τη διοργάνωση μεγάλων κινητοποιήσεων με χιλιάδες τρακτέρ, που άλλες χρονιές παρέλυαν την Ελλάδα. Αυτή η εικόνα έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί, τόσο εξαιτίας του γενικότερου κλίματος αδιαφορίας της κοινωνίας όταν προκύπτει ανάγκη αντίδρασης σε μέτρα που τη γονατίζουν, όσο και γιατί συρρικνώνεται με τα χρόνια ο αριθμός των αγροτών. Χαρακτηριστική είναι η επισήμανση στη στήλη του αγροτοσυνδικαλιστή από το Αερινό Νίκου Αγγελή, ότι πριν από 25 χρόνια που ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις των ανθρώπων του πρωτογενή τομέα, στο χωριό υπήρχαν 30 αγρότες και σήμερα έχουν απομείνει πέντε!

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου