Κρίσιμη μέρα

κρίσιμη-μέρα-167907

Το θέμα των πλειστηριασμών επηρεάζει άμεσα την πορεία της συμφωνίας της κυβέρνησης με τους δανειστές, για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης και την εκταμίευση της επόμενης δόσης

Η πιο κρίσιμη μέρα είναι η σημερινή, σε ό,τι αφορά στο θέμα των πλειστηριασμών. Η σχετική διαδικασία επαναρχίζει στα κατά τόπους πρωτοδικεία μετά την ανάπαυλα των εορτών. Ωστόσο, αυτή τη φορά υπάρχει μια σημαντική ιδιαιτερότητα, καθώς έχει τεθεί σε ισχύ πριν από τα Χριστούγεννα ο νέος νόμος που προβλέπει αυτόφωρη διαδικασία για όσους παρεμποδίζουν τους πλειστηριασμούς. Το κίνημα κατά των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα αναστείλει τη δράση του. Μάλιστα καλεί σε νέα συγκέντρωση στην είσοδο του δικαστικού μεγάρου του Βόλου, σήμερα από τις 3:30 το απόγευμα, προκειμένου να εμποδιστεί η είσοδος στους συμβολαιογράφους που θα πρέπει να φέρουν εις πέρας επτά πλειστηριασμούς σπιτιών και επαγγελματικών χώρων.

Σε τοπικό επίπεδο, οι συμβολαιογράφοι εξακολουθούν και απέχουν από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, καθώς δεν ικανοποιήθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης κανένα από τα αιτήματα που έχουν θέσει, τόσο οι συμβολαιογράφοι του Εφετείου Λάρισας όσο και των υπολοίπων περιφερειακών συμβολαιογραφικών συλλόγων της χώρας. Σε ό,τι αφορά όμως στους πλειστηριασμούς που γίνονται με τον κλασικό τρόπο, δεν υπάρχει απόφαση για αποχή, και κατά συνέπεια θα παραστούν οι συμβολαιογράφοι, οι οποίοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με τους συγκεντρωμένους.

Το πώς θα εξελιχθούν τα γεγονότα θα εξαρτηθεί από τις διαθέσεις των συμβολαιογράφων, που πλέον έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν τη σύλληψη όποιου τους εμποδίσει ή τους αποδοκιμάσει. Ο νέος νόμος είναι ξεκάθαρος και προβλέπει συλλήψεις και σχηματισμό δικογραφίας. Εκεί λοιπόν θα φανεί η αποφασιστικότητα των μελών του κινήματος κατά των πλειστηριασμών, να βρεθούν αντιμέτωποι με το εξαιρετικά πιθανό ενδεχόμενο της σύλληψης και της προσαγωγής τους στον εισαγγελέα για τα περαιτέρω, σε περίπτωση που ξεφύγει η κατάσταση.

Τα δεδομένα είναι πλέον ξεκάθαρα και το θέμα των πλειστηριασμών επηρεάζει άμεσα την πορεία της συμφωνίας της κυβέρνησης με τους δανειστές για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης και την εκταμίευση της επόμενης δόσης του νέου δανείου. Η κυβέρνηση που ψήφισε τον νόμο για την προστασία των συμβολαιογράφων και τη διευκόλυνση των σχετικών διαδικασιών έδειξε τις προθέσεις της έναντι του κινήματος, που τόσους μήνες δεν επιτρέπει να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός των τραπεζών.

Οι πολίτες – μελή του κινήματος από τη δική τους πλευρά, φαίνονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις δυναμικές κινητοποιήσεις και να ανατρέψουν τα σχέδια για χιλιάδες πλειστηριασμούς, ακόμη και πρώτης κατοικίας, μέσα στο 2018. Από τα γεγονότα της σημερινής ημέρας θα εξαρτηθούν πολλά. Και σε ό,τι αφορά στην εξέλιξη των πλειστηριασμών, ηλεκτρονικών και μη, και σε ό,τι αφορά στις επόμενες κινήσεις των συλλογικοτήτων, οι οποίες επιδιώκουν τη σύγκρουση με την κυβέρνηση για λόγους που δε σχετίζονται μόνο με την προστασία των «κόκκινων» δανειοληπτών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου