Ο μεγαλύτερος πολιτικός σκόπελος

ο-μεγαλύτερος-πολιτικός-σκόπελος-185782

H τροπολογία Κοντονή φέρνει αντιμέτωπα με τον πυρήνα της ιδεολογίας τους τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που τόσα χρόνια έδιναν μάχη ενάντια στην καταστολή

Πολύ δύσκολα θα ξεμπερδέψει η κυβέρνηση με το κίνημα κατά των πλειστηριασμών, όπου μετέχουν πρώην σύντροφοί της καθώς και στελέχη συνιστωσών που απαρτίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ και αυτοπροσδιορίζονται ως κινηματίες. Η τροπολογία Κοντονή για την ποινική δίωξη όσων εμποδίζουν τους πλειστηριασμούς και απειλούν συμβολαιογράφους, παρά τις βελτιώσεις που έγιναν την ύστατη ώρα και υπό το βάρος της ασφυκτικής πίεσης που άσκησε μεγάλη μερίδα της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος, αποτελεί «κόκκινο πανί» για αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που δεν μπορούν να κατανοήσουν πώς βρέθηκαν από τη θέση του διαμαρτυρόμενου ενάντια σε αντιλαϊκά μέτρα και του υπερασπιστή των κοινωνικών δικαιωμάτων, στη θέση αυτών που ψηφίζουν και υλοποιούν μέτρα καταστολής.

Προφανώς όλοι αυτοί, όταν κυμάτιζαν τις σημαίες του κόμματος στις προεκλογικές περιόδους του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου του 2015 δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι η εξουσία, μαζί με τα καλά της θα έφερνε στον ΣΥΡΙΖΑ και πολλούς εφιάλτες. Οι σύντροφοι, είτε αυτοί βρίσκονται μέσα στο Κοινοβούλιο, είτε στις κατά τόπους νομαρχιακές επιτροπές, στήριξαν τα τελευταία δύο χρόνια πολλά αντιλαϊκά μέτρα, όπως το κόψιμο των συντάξεων, το ασφαλιστικό τερατούργημα Κατρούγκαλου, τις μειώσεις στο αφορολόγητο, τη διατήρηση χαρατσιών όπως ο ΕΝΦΙΑ και γενικότερα την εφαρμογή μιας πολιτικής που «στραγγίζει» μέσα από φόρους και περικοπές τα λαϊκά εισοδήματα.

Όλα αυτά τα μέτρα που νομοθετήθηκαν, βάσει της συμφωνίας για το τρίτο μνημόνιο που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ, έγιναν αποδεκτά με βαριά καρδία από κάποια στελέχη του κόμματος, τα οποία αποδέχτηκαν εκπτώσεις στην πολιτική τους φιλοσοφία για να μην πέσει η χώρα στον γκρεμό, ενώ κάποια άλλα απλώς βολεύτηκαν στις καρέκλες της εξουσίας και συνέχισαν να σηκώνουν το χέρι σε κάθε ψηφοφορία στη Βουλή, για να μην πέσει η κυβέρνηση και χάσουν τα προνόμια που τους εξασφάλισε η προ διετίας διπλή εκλογική νίκη.

Τώρα όμως τα πράγματα αλλάζουν εντελώς και η τροπολογία Κοντονή για την προστασία των συμβολαιογράφων που διενεργούν πλειστηριασμούς φέρνει αντιμέτωπα με τον πυρήνα της ιδεολογίας τους τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που τόσα χρόνια έδιναν μάχη ενάντια στην καταστολή, και στο εξής θα πρέπει να υπερασπιστούν έναν νόμο που προβλέπει αυστηρές ποινές για όσους απειλούν συμβολαιογράφους ή παρακωλύουν τη διεξαγωγή των πλειστηριασμών.

Αν η κυβέρνηση αντέξει και σε αυτή την «τρικυμία», τότε όντως θα πάμε σε εκλογές μετά το Φθινόπωρο το 2018. Τα στελέχη της θα έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν τον μεγαλύτερο σκόπελο της πολιτικής ενηλικίωσης του φορέα τον οποίο στηρίζουν. Ταμείο θα κάνουν όταν στηθούν κάλπες. Εκεί θα αξιολογηθούν, τόσο σε ό,τι αφορά στη στάση τους στο θέμα των πλειστηριασμών, όσο και γενικότερα. Αυτή την περίοδο όμως η εικόνα τους στα μάτια της κοινωνίας είναι μάλλον απογοητευτική.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου