Δείχνουν τον δρόμο…

δείχνουν-τον-δρόμο-199208

Η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στους απόμαχους της δουλειάς και τους υπόλοιπους, είναι ότι οι πρώτοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι χωρίς αγώνα και διεκδικήσεις ο κατήφορος των περικοπών θα συνεχιστεί.

Είναι πραγματικά αξιοθαύμαστη η αγωνιστική διάθεση των συνταξιούχων, που, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα, δεν σταματούν τις κινητοποιήσεις ενάντια στις περικοπές, οι οποίες κάθε χρόνο αφαιρούν και από ένα κομμάτι των κατακτήσεών τους. Έτσι λοιπόν, την ερχόμενη Παρασκευή, ημέρα καταβολής του κοινωνικού μερίσματος, χιλιάδες συνταξιούχοι δεν θα βρεθούν μπροστά στα ATM των τραπεζών, προκειμένου να δουν να πιστώνεται στους λογαριασμούς τους το ποσό που τους αντιστοιχεί από το φετινό επικοινωνιακό φιλοδώρημα της κυβέρνησης, αλλά θα συγκεντρωθούν στην πλατεία Συντάγματος για να διαδηλώσουν για τις απώλειες που έχουν υποστεί όλα αυτά τα χρόνια, καθώς επίσης και για αυτές που έρχονται βάσει του τρίτου μνημονίου, τόσο από την επόμενη χρονιά, όσο και από το 2019. Τότε θα γίνει η πραγματική σφαγή σε συντάξεις, μισθούς και επιδόματα, καθώς θα τεθούν σε εφαρμογή οι μνημονιακές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για επανυπολογισμό των συντάξεων, μείωση του αφορολογήτου, πλήρη κατάργηση του ΕΚΑΣ και δραματική περικοπή και των εναπομεινάντων επιδομάτων.

Οι συνταξιούχοι, όπως άλλωστε και η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας, γνωρίζουν ότι το περίφημο κοινωνικό μέρισμα που θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων από την ερχόμενη Παρασκευή, προέρχεται από τις δραματικές περικοπές που έγιναν στο κοινωνικό κράτος, καθώς και από την κατακόρυφη αύξηση της φορολογίας. Ξέρουν επίσης ότι οι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος, όπως θα το πάρουν έτσι θα το δώσουν σε φορολογικές και άλλες υποχρεώσεις τους. Ένα τρίτο στοιχείο που γνωρίζουν με βεβαιότητα είναι επίσης ότι το 2018 φέρνει έμμεσους και άμεσους φόρους άνω των 48 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτό το εξωφρενικό ποσό θα βγει από τις τσέπες των συνταξιούχων και των εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στους απόμαχους της δουλειάς και τους υπόλοιπους, είναι ότι οι πρώτοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι χωρίς αγώνα και διεκδικήσεις ο κατήφορος των περικοπών θα συνεχιστεί. Αυτοί που θα «πληρώσουν το μάρμαρο» θα είναι οι ίδιοι και οι ίδιοι. Όσο τουλάχιστον δεν εγκαταλείπουν τον καναπέ για να βγουν στον δρόμο, έτσι ώστε να ασκηθεί κοινωνική πίεση στους κυβερνώντες, η μοίρα τους θα είναι προδιαγεγραμμένη. Η επερχόμενη απεργία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να δείξει εκείνο το κομμάτι της κοινωνίας που παραμένει σε κατάσταση αδράνειας, ότι έχει τη διάθεση να αντισταθεί στη λήψη και την εφαρμογή μέτρων που καταδικάζουν τόσο τις παρούσες, όσο και τις επόμενες γενιές. Ας παραδειγματιστούμε από τους συνταξιούχους, που αγνοούν την ταλαιπωρία το κρύο και τα προβλήματα υγείας, τα οποία αντιμετωπίζουν αρκετοί από αυτούς. Παρ’ όλα αυτά, βρίσκονται μονίμως στις επάλξεις και μας δείχνουν τον μονόδρομο του αγώνα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου