Αντιδράσεις για τα μάτια του κόσμου

αντιδράσεις-για-τα-μάτια-του-κόσμου-206481

Οι όποιες αντιδράσεις εκφράστηκαν από κυβερνητικούς βουλευτές δεν έχουν κανέναν απολύτως ουσιαστικό χαρακτήρα

Η κοινή γνώμη δεν πρέπει να παρασύρεται και να αποπροσανατολίζεται από τις πληροφορίες που διαρρέει η κυβερνητική πλευρά, ότι υπάρχει κλίμα αναταραχής στις τάξεις της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την τροπολογία για την κατάργηση των απεργιών και το ξεπούλημα βασικών μονάδων της ΔΕΗ. Οι όποιες αντιδράσεις εκφράστηκαν από κυβερνητικούς βουλευτές δεν έχουν κανέναν απολύτως ουσιαστικό χαρακτήρα. Όπως η απόσυρση της τροπολογίας για τις αλλαγές στον τρόπο προκήρυξης απεργιών έγινε για λόγους στρατηγικής, έτσι και οι αντιδράσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά σε δύο ζητήματα που αποτελούσαν αδιαπέραστες «κόκκινες γραμμές» όταν το κόμμα τους ήταν στην αντιπολίτευση, εκφράζονται μόνο για τις εντυπώσεις.

Μόνο και μόνο δηλαδή για να σταλεί το μήνυμα ότι η πρώτη αριστερή κυβέρνηση της χώρας δεν είναι δυνατόν να ψηφίσει χωρίς την παραμικρή αντίδραση δύο αποφάσεις, η μία εκ των οποίων έχει ξεκάθαρα αντεργατικό χαρακτήρα, ενώ η δεύτερη έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ προτού αναρριχηθεί στην εξουσία και καταπατήσει όλους τους ιδεολογικούς του όρκους.

Όταν καταλαγιάσει η οξεία κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση, και εξασθενίσουν τα πυρά από την αντιπολίτευση και τους συνδικαλιστικούς φορείς, τόσο η τροπολογία για τις απεργίες όσο και η αποφαση για την πώληση βασικών λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ θα περάσουν από τη Βουλή χωρίς κανένα πρόβλημα. Όπως άλλωστε πέρασαν αποφάσεις και μέτρα με πολύ μεγαλύτερο πολιτικό κόστος, όπως η περικοπή των συντάξεων, η μείωση του αφορολογήτου και οι πλειστηριασμοί.

Στη διαχείριση της επικοινωνιακής τακτικής οι κυβερνώντες παίρνουν άριστα, και το έχουν αποδείξει πλειστάκις. Επίσης, η κοινοβουλευτική τους ομάδα αν και διαθέτει μια σχεδόν οριακή πλειοψηφία, ήταν και παραμένει απολύτως συμπαγής, κυρίως όταν έρχονται για ψήφιση στην ολομέλεια της εθνικής αντιπροσωπείας μέτρα με εξαιρετικά δυσάρεστες επιπτώσεις στην κοινωνία. Τότε ξεχνιούνται και οι διαφοροποιήσεις, και οι ενστάσεις, και η ιδεολογική συνέπεια. Τότε επικρατούν η «λογική» της κομματικής πειθαρχίας και ο φόβος της απώλειας της εξουσίας, όταν μάλιστα οι πιθανότητες επανάκτησης μετά από μια εκλογική αναμέτρηση είναι απειροελάχιστες.

Έτσι λοιπόν και στην παρούσα περίσταση θα ψηφιστούν από τις κοινοβουλευτικές ομάδες των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ οι τροπολογίες για το δικαίωμα στην απεργία και για την πώληση του 40% της ΔΕΗ, παρά τις όποιες αντιδράσεις που εκφράζονται αυτό το διάστημα. Εξάλλου, αυτά τα μέτρα αποτελούν μέρος της συμφωνίας για την τρίτη αξιολόγηση, που ως γνωστόν «είναι ο συντομότερος δρόμος για την έξοδο από τα μνημόνια και την οικονομική κρίση». Όταν μάλιστα καταργηθεί το δικαίωμα στην απεργία, τα υπόλοιπα μέτρα που συνοδεύουν την επίμαχη συμφωνία θα περάσουν χωρίς να ανοίξει ρουθούνι!

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου