Επικοινωνιακός εφιάλτης

επικοινωνιακός-εφιάλτης-213791

Ο διαχωρισμός των πλειστηριασμών σε αυτούς που αφορούν στις ακριβές κατοικίες και σε αυτούς που αφορούν τις λαϊκές, πυροδοτούν ακόμη περισσότερο το κλίμα

Τα επικοινωνιακά οφέλη που ενδεχομένως αποκόμισε η κυβέρνηση με την απόφασή της να χορηγήσει και φέτος κοινωνικό μέρισμα σε μεγαλύτερο μάλιστα αριθμό δικαιούχων, άρχισαν να εκμηδενίζονται μετά και τις εικόνες βίας στο Ειρηνοδικείο Αθηνών, όπου μέλη του κινήματος κατά των πλειστηριασμών αντιμετωπίστηκαν με αγριότητα από τις αστυνομικές δυνάμεις. Το τίμημα που θα πληρώσει η συγκυβέρνηση θα είναι πολύ ακριβό, καθώς ο Έλληνας μπορεί να συγχωρέσει τις ψεύτικες υποσχέσεις που του έδωσαν, μπορεί να ξεχάσει την άγρια φορολόγηση που του έχει επιβληθεί, δεν πρόκειται όμως ούτε να ξεχάσει, ούτε και να συγχωρέσει, όταν έρθει η ώρα της κάλπης, τους υπεύθυνους για την απώλεια του σπιτιού του.

Πολύ δε περισσότερο όταν πρόκειται για πολιτικά στελέχη που πριν αναλάβουν τα ηνία της εξουσίας βρίσκονταν μαζί με τον λαό στο μετερίζι των αγώνων ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις. Τώρα πλέον από τη θέση των κυβερνώντων υποχωρούν στις πιέσεις των δανειστών και νομοθετούν για την υλοποίηση χιλιάδων πλειστηριασμών, όπου μάλιστα δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι δεν θα τεθούν στο στόχαστρο των τραπεζών η πρώτη κατοικία και τα ακίνητα με μικρή εμπορική αξία. Αυτό εξάλλου αποδείχθηκε από την πρεμιέρα κιόλας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, όπου είδαμε να βγαίνουν στο σφυρί μικρά διαμερίσματα σε λαϊκές περιοχές.

Την ίδια στιγμή η επικοινωνιακή διαχείριση του ζητήματος ρίχνει κι άλλο στη φωτιά, καθώς ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αφήνει αιχμές κατά των συλλογικοτήτων που παρεμβαίνουν με δυναμικό τρόπο στα ειρηνοδικεία και ματαιώνουν τους πλειστηριασμούς. Ο διαχωρισμός των πλειστηριασμών σε αυτούς που αφορούν στις ακριβές κατοικίες και σε αυτούς που αφορούν τις λαϊκές, και κατά συνέπεια οι υπόνοιες που άφησε για τα κίνητρα όσων διαμαρτύρονται, πυροδοτούν ακόμη περισσότερο το κλίμα, καθώς οι ομάδες των πολιτών που κάθε Τετάρτη συγκεντρώνονται στα ειρηνοδικεία, δεν ανέχονται να τους κατηγορούν, έστω και εμμέσως, ότι εξυπηρετούν με τη στάση τους τα συμφέροντα των στρατηγικών κακοπληρωτών, όπως αποκαλούνται τελευταία οι μπαταξήδες.

Αυτό που προκύπτει από τα σοβαρά επεισόδια στην πρεμιέρα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, είναι ότι το κίνημα που έχει δημιουργηθεί δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τον αγώνα ενάντια στον επίμαχο σχεδιασμό. Όταν δεν θα είναι πλέον αποτελεσματική η παρουσία του στα δικαστήρια, θα μεταφερθεί ο αγώνας στις γειτονιές, όπου θα εκτελεστούν οι αποφάσεις για τους ηλεκτρονικούς και όχι μόνο πλειστηριασμούς. Εκεί θα φανεί πόσο δυνατό είναι το κίνημα, πόσο έχουν ενεργοποιηθεί τα αντανακλαστικά της κοινωνίας και πόσο αποφασισμένη είναι η κυβέρνηση να συγκρουστεί ολοκληρωτικά με εκείνο το κομμάτι της κοινωνίας, που αδυνατεί για αντικειμενικούς λόγους να είναι συνεπές ως προς τις δανειακές του υποχρεώσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου