Δεν τους ξεγελούν τα «φιλοδωρήματα»

δεν-τους-ξεγελούν-τα-φιλοδωρήματα-217827

Η χθεσινή κινητοποίηση των συνεργαζόμενων συνταξιουχικών ενώσεων της Μαγνησίας έξω από το πρώην ΙΚΑ Βόλου, κάθε άλλο παρά συμβολικό χαρακτήρα είχε

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να κλείνει όλο και περισσότερο τη στρόφιγγα του προϋπολογισμού ως προς τις δαπάνες για τη δημόσια υγεία. Έτσι λοιπόν, για το 2018 προβλέπονται επιπλέον περικοπές άνω των 360 εκατομμυρίων ευρώ, σε ό,τι αφορά στη χρηματοδότηση των δημόσιων δομών υγείας, τον ΕΟΠΥΥ, το ΠΕΔΥ και τη φαρμακευτική αγωγή. Οι συνταξιούχοι είναι τα μεγάλα θύματα αυτής της πολιτικής, όχι μόνο γιατί έχουν απόλυτη ανάγκη τις παροχές υγείας, αλλά γιατί ακριβοπλήρωσαν κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου, μέσω των ασφαλιστικών τους εισφορών, τόσο για τις συντάξιμες αποδοχές τους, όσο και για την κάλυψη των αναγκών τους, αναφορικά σε ιατρικές υπηρεσίες και φάρμακα.

Η τακτική των περικοπών στις δαπάνες για τη δημόσια υγεία θα συνεχιστεί λοιπόν και το 2018 προκειμένου να επιτευχθούν συγκεκριμένοι στόχοι, οι οποίοι έχουν τεθεί από τους δανειστές. Αυτοί ο στόχοι έχουν γίνει αποδεκτοί και από την παρούσα ελληνική κυβέρνηση, που από τη μια μοιράζει επιδόματα και βοηθήματα, και από την άλλη παίρνει από τις τσέπες και των συνταξιούχων πολλαπλάσια, μέσα από τους φόρους και την περικοπή των δαπανών στο λεγόμενο κοινωνικό κράτος.

Κατά συνέπεια, η χθεσινή κινητοποίηση των συνεργαζόμενων συνταξιουχικών ενώσεων της Μαγνησίας έξω από το πρώην ΙΚΑ Βόλου, κάθε άλλο παρά συμβολικό χαρακτήρα είχε. Μπορεί η συμμετοχή να μην ήταν μεγάλη, ωστόσο όσοι έδωσαν το παρών δεν έκρυψαν την αγανάκτησή τους για τις συνεχιζόμενες περικοπές στη δημόσια υγεία. Άνθρωποι που έχουν δουλέψει σκληρά ώστε να διασφαλίσουν ότι θα ζήσουν αξιοπρεπώς μετά την εργασιακή τους αποστρατεία, βρίσκονται πλέον μπροστά σε ένα οδυνηρό αδιέξοδο. Από τη μια οι περικοπές στις συντάξεις τους, από την άλλη η διαρκής υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας που υποτίθεται ότι θα τους παρείχε το κράτος μετά τη συνταξιοδότησή τους, δημιουργούν ένα ασφυκτικό περιβάλλον και τους αναγκάζουν να βρίσκονται στον δρόμο, αντί στα σπίτια τους μαζί με τις οικογένειές τους.

Σε λίγες ημέρες θα λάβουν, μέσω των συντάξεων Δεκεμβρίου, τις εισφορές που παρανόμως παρακρατήθηκαν υπέρ ΕΟΠΥΥ, ενώ ορισμένοι από αυτούς θα λάβουν και το κοινωνικό μέρισμα, λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Ούτε η μια, ούτε η άλλη παροχή τούς ξεγελά όμως. Όσα έχασαν όλα αυτά τα χρόνια δεν μπορούν να αντισταθμιστούν με τα ψίχουλα που μοιράζει η κυβέρνηση για επικοινωνιακούς λόγους. Γι’ αυτό οι απόμαχοι της δουλειάς θα παραμείνουν στις επάλξεις του αγώνα, διεκδικώντας όσα τους έχουν αφαιρέσει με βάναυσο τρόπο. Όχι τόσο πολύ για τους ίδιους, αλλά κυρίως για τα παιδιά και τα εγγόνια τους, που στηρίζουν με τις συντάξεις τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου