Πρόσκαιρες οικονομικές ανάσες

πρόσκαιρες-οικονομικές-ανάσες-220861

Αρκούν όμως κάποιες εκπτωτικές περίοδοι ή ακόμη και κάποια 24ωρα προσφορών για να ανακάμψει η εμπορική αγορά και να βγουν από τα οικονομικά τους αδιέξοδα οι επαγγελματίες; Προφανώς, η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι αρνητική

Ο θεσμός της «Μαύρης Παρασκευής» που πέρυσι αντιμετωπίστηκε με καχυποψία και αρνητισμό από μεγάλη μερίδα μελών του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου, φέτος κυριάρχησε στην τοπική αγορά, με τη συντριπτική πλειοψηφία των εμπορικών επιχειρήσεων να μετέχει στη χθεσινή ημέρα των μεγάλων προσφορών και εκπτώσεων. Έτσι, η κίνηση που παρατηρήθηκε στα καταστήματα ήταν κάτι παραπάνω από ικανοποιητική, ενώ στα πολυκαταστήματα δημιουργήθηκε και πάλι το αδιαχώρητο, αν και φέτος η προσέλευση του κόσμου ήταν μειωμένη, σε σχέση με τη «Μαύρη Παρασκευή» του 2016.

Για άλλη μια φορά λοιπόν διαπιστώνεται ότι κάποιοι ξενόφερτοι θεσμοί, όσο και αν προκαλούν αντιδράσεις, αναγκάζουν στο τέλος όσους στέκονται απέναντι τους να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα που διαμορφώνει η ελεύθερη αγορά. Αρκεί να τηρούνται κάποιοι βασικοί κανόνες ως προς την προστασία των καταναλωτών και τη διαφύλαξη των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Γι’ αυτό άλλωστε και ο τοπικός εμπορικός σύλλογος κάλεσε τις αρμόδιες υπηρεσίες να επαγρυπνούν, αναφορικά στην πιστή τήρηση του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών επιχειρήσεων, κατά τη χθεσινή «Μαύρη Παρασκευή».

Αρκούν όμως κάποιες εκπτωτικές περίοδοι ή ακόμη και κάποια 24ωρα προσφορών για να ανακάμψει η εμπορική αγορά και να βγουν από τα οικονομικά τους αδιέξοδα οι επαγγελματίες; Προφανώς, η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι αρνητική. Οι έμποροι βομβαρδίζονται από φόρους και εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα, ενώ ταυτόχρονα οι περιορισμοί στις συναλλαγές παραμένουν σε ισχύ, δυόμισι χρόνια μετά την επιβολή των capital controls. Οι συνεχείς παρεμβάσεις των εκπροσώπων του κλάδου, σε κεντρικό επίπεδο, για την αναγκαιότητα λήψης μέτρων στήριξης της πραγματικής οικονομίας πέφτουν στο κενό, ενώ στον αντίποδα της προσπάθειας να μην καταρρεύσει ο εμπορικός κόσμος, συνεχίζει να εφαρμόζεται η ίδια αδιέξοδη οικονομική πολιτική.

Οι φόροι παραμένουν στα ύψη και η αγοραστική δύναμη των πολιτών εξακολουθεί να συρρικνώνεται, παρότι υπάρχει ακόμη μια κάποια δυναμική, και αυτό φαίνεται όταν γίνονται εκπτώσεις και προσφορές από τα εμπορικά καταστήματα, όπως χθες. Εν αναμονή λοιπόν της υιοθέτησης των προτάσεων των εμπόρων από την πολιτεία, η αγορά θα συνεχίσει να καρκινοβατεί, ελπίζοντας σε κάποιες πρόσκαιρες οικονομικές ανάσες, όπως η «Μαύρη Παρασκευή» και οι εμβόλιμες εκπτωτικές περίοδοι, όπου ωστόσο η συνολική εικόνα όταν γίνεται ο τελικός απολογισμός δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξη.

Οι περισσότεροι πάντως από τους εκπροσώπους των ανθρώπων της αγοράς δεν τρέφουν αυταπάτες, ότι δηλαδή μπορεί να αλλάξει ο προσανατολισμός της εφαρμοζόμενης οικονομικής πολιτικής. Με αυτά τα δεδομένα πάντα θα υπάρχει η πιθανότητα να ξημερώσει κάποια «Μαύρη Παρασκευή», όπου όμως η αγορά δεν θα κάνει προσφορές, αλλά θα έχει νεκρώσει από τα λουκέτα στα καταστήματα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου