Χαιρετίσματα στους επενδυτές

χαιρετίσματα-στους-επενδυτές-222393

Το κλίμα που έχει δημιουργηθεί για τη χώρα μας στο διεθνές επενδυτικό τοπίο εξαιτίας αυτών των εξελίξεων, κάθε άλλο παρά θετικό είναι

Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, ο πρωθυπουργός συνέτρωγε με επιχειρηματίες στο Παρίσι, στο περιθώριο της επίσκεψης του στην πόλη του φωτός, ώστε να παραλάβει από τον δικηγορικό σύλλογο της γαλλικής πρωτεύουσας το βραβείο πολιτικού σθένους. Στο συγκεκριμένο γεύμα επρόκειτο να δώσουν το παρών εκπρόσωποι μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων με τεράστια οικονομική επιφάνεια, που επηρεάζουν με τις αποφάσεις και τις επιλογές τους την παγκόσμια οικονομία. Όλοι αυτοί προφανώς προσκλήθηκαν από τον Αλέξη Τσίπρα να επενδύσουν στη χώρα μας και να τονώσουν έτσι τη γενικότερη προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Κατά συνέπεια, η συγκεκριμένη συνάντηση ήταν μια απολύτως ορθή επιλογή και η μοναδική ίσως ανεκτή δικαιολογία για την απουσία του πρωθυπουργού από τη χώρα, αυτό το διάστημα που η εμπλοκή του συγκυβερνήτη του στην υπόθεση της πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία έχει προκαλέσει πραγματική πολιτική θύελλα.

Φανταζόμαστε ότι στη συνάντηση με τους Γάλλους επιχειρηματίες ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις θετικές προοπτικές που κατά τον ίδιο διαγράφονται πλέον για την ελληνική οικονομία, έτσι ώστε να προσελκύσει το ενδιαφέρον τους για επενδύσεις. Δυστυχώς όμως για τον πρωθυπουργό, η συγκυρία είναι δυσμενής καθώς δύο μεγάλες επενδυτικές προσπάθειες που έχουν εκδηλωθεί στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια καρκινοβατούν. Η μία μάλιστα, αυτή των μεταλλείων χρυσού στη Χαλκιδική, οδεύει προς οριστικό ναυάγιο, ενώ η δεύτερη, αυτή του Ελληνικού, παραμένει μπλοκαρισμένη μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και του Δασαρχείου, με τους επενδυτές να χάνουν την υπομονή τους.

Το κλίμα που έχει δημιουργηθεί για τη χώρα μας στο διεθνές επενδυτικό τοπίο εξαιτίας αυτών των εξελίξεων, κάθε άλλο παρά θετικό είναι. Πολύ δε περισσότερο από τη στιγμή που το φορολογικό περιβάλλον στην Ελλάδα παραμένει εχθρικό, η γραφειοκρατία κρατά δέσμιες των αγκυλώσεων της, τις όποιες αναπτυξιακές προσπάθειες εκδηλώνονται, ενώ η πολιτεία παρακολουθεί αμέτοχη και απρόθυμη να παρέμβει, αυτό το θέατρο του παραλόγου. Τα κυβερνητικά στελέχη πελαγοδρομούν, εκφράζοντας αντικρουόμενες απόψεις αναφορικά στην επενδυτική πολιτική της συγκυβέρνησης, όπου εκτός από προσδοκώμενα έσοδα και τα σχέδια επί χάρτου, δεν υπάρχει καμία ουσιαστική πρωτοβουλία για τη δημιουργία θετικού επενδυτικού κλίματος που θα τονώσει την ελληνική οικονομία.

Κατά συνέπεια, όσες συναντήσεις και αν έχει ο πρωθυπουργός με επιχειρηματίες διεθνούς βεληνεκούς, η άποψη που έχουν για τη χώρα μας σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση των επενδύσεων, δεν πρόκειται να αλλάξει. Αυτό πρέπει να το αντιληφθεί πρώτα και κύρια ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας. Ότι, δηλαδή, αν δε γίνουν πρώτα οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, γεύματα όπως το χθεσινό θα έχουν μόνο επικοινωνιακή σημασία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου