Γνώριμος εφιάλτης

γνώριμος-εφιάλτης-245391

Οι εκκλήσεις της κοινωνίας προς την πολιτεία να μειώσει τους φόρους στο πετρέλαιο θέρμανσης, έτσι ώστε να μπορούν να το προμηθευτούν οι καταναλωτές, πέφτουν διαρκώς στο κενό

Μόλις έπεσε η θερμοκρασία ανέβηκαν τα ποσοστά της υγρασίας και άναψαν τα τζάκια και οι ξυλόσομπες, η ατμόσφαιρα στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου έγινε ξανά αποπνικτική κατά τις βραδινές ώρες. Οι μετρήσεις του ενός και μοναδικού σταθμού για τον έλεγχο των τιμών των αέριων ρύπων, που διαθέτει η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, καταγράφουν κάθε βράδυ από την προηγούμενη εβδομάδα, σημαντικές ωριαίες υπερβάσεις στα ανώτερα επιτρεπόμενα επίπεδα των PM 10 και των PM 2,5, τα οποία επιβαρύνουν τον αέρα που αναπνέουμε, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη δημόσια υγεία και ειδικά για τους συνανθρώπους μας που ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες.

Ο φετινός θα είναι ο πέμπτος χειμώνας που κάθε βράδυ θα γίνεται αφόρητη η κατάσταση στην πόλη, με τις καιρικές συνθήκες να συνδράμουν στην ένταση του φαινομένου και τη γεωγραφική θέση του πολεοδομικού συγκροτήματος να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τα δεδομένα. Επίσης, θα είναι η πέμπτη συνεχή χρονιά που οι ίδιοι φορείς θα κάνουν τις ίδιες διαπιστώσεις και τα τοπικά ΜΜΕ θα κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις του γκρίζου πέπλου της αιθαλομίχλης στην υγεία των Βολιωτών και ειδικά όσων αντιμετωπίζουν καρδιακά και αναπνευστικά προβλήματα, καθώς βεβαίως και των μικρών παιδιών.

Ωστόσο, με τις διαπιστώσεις και τις επισημάνσεις το πρόβλημα δεν λύνεται. Απλώς ανακυκλώνεται και εντείνεται, χωρίς στο μεταξύ να υπάρχει κάτι το χειροπιαστό σε ό,τι αφορά στην εκπόνηση της περίφημης επιδημιολογικής μελέτης που διεκδικεί η πόλη εδώ και περισσότερο από μια 20ετία. Τα συμπεράσματά της θα μπορούσαν να αποτελέσουν έναν πρώτης τάξεως οδηγό για τη λήψη μέτρων και την υιοθέτηση πολιτικών που θα θωρακίσουν τις μελλοντικές γενιές από τα δικά μας περιβαλλοντικά σφάλματα. Το πιο σημαντικό σφάλμα είναι η έλλειψη ευαισθησίας και υπευθυνότητας ως προς τις επιλογές που κάνει κάθε χειμώνα ένα μεγάλο κομμάτι των συμπολιτών μας προκειμένου να αντιμετωπιστεί το κρύο. Τα ακατάλληλα υλικά που μπορεί να είναι φθηνά ή ακόμη και τσάμπα, όταν καίγονται σε τζάκια και ξυλόσομπες προσφέρουν θερμότητα, ωστόσο απελευθερώνουν στην ατμόσφαιρα επικίνδυνες τοξικές ουσίες, τις οποίες εισπνέουμε και επιβαρύνουμε την υγεία μας.

Οι εκκλήσεις των αρμόδιων φορέων για προσεκτική χρήση υλικών καύσης δεν αποδίδουν, ενώ οι εκκλήσεις της κοινωνίας προς την πολιτεία να μειώσει τους φόρους στο πετρέλαιο θέρμανσης, έτσι ώστε να μπορούν να το προμηθευτούν οι καταναλωτές, πέφτουν διαρκώς στο κενό. Το χειρότερο είναι όμως πως η κοινωνία μοιάζει να έχει συμβιβαστεί και με το πρόβλημα της επιβάρυνσης της ατμόσφαιρας (όπως και με τόσα άλλα), κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών, αντιμετωπίζοντάς το σαν κάτι το φυσιολογικό.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου