Ανοχή τέλος

ανοχή-τέλος-267649

Αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα στην προκειμένη και όχι μόνο περίπτωση. Η ανυπαρξία ελέγχων, ή αν θέλετε η αδικαιολόγητη ανοχή που επιδεικνύουν ορισμένες φορές οι θεσμοθετημένοι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους

Το μέγεθος της ασυδοσίας που, από ό,τι φαίνεται, κυριαρχεί σε περιοχές με μεγάλη επισκεψιμότητα και ανύπαρκτους ελεγκτικούς μηχανισμούς, όπου δραστηριοποιούνται επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, έρχονται να επιβεβαιώσουν οι διαπιστώσεις των αρμόδιων υπηρεσιών του Δήμου Βόλου και της πυροσβεστικής στον απόηχο του τρομακτικού ατυχήματος στην Πορταριά. Εκεί από καθαρή τύχη δεν θρηνήσαμε νεκρούς. Και αυτό γιατί το επίμαχο κατάστημα ήταν συμπτωματικά κλειστό το βράδυ της περασμένης Τρίτης, όταν δηλαδή σημειώθηκε η σφοδρή έκρηξη που διέλυσε το κτίριο όπου στεγαζόταν η ταβέρνα και ένα ακόμη κατάστημα στον πρώτο όροφο, ενώ προκλήθηκαν σοβαρότατες υλικές ζημιές σε τουλάχιστον τέσσερις ακόμη παρακείμενες επιχειρήσεις.

Ένα 24ωρο μετά την έκρηξη και τη βιβλική καταστροφή που αυτή προκάλεσε στη γύρω περιοχή, προκύπτουν μια σειρά από παρατυπίες τόσο ως προς την αδειοδότηση της συγκεκριμένης επιχείρησης από τις πολεοδομικές αρχές, όσο βεβαίως και ως προς τη χορήγηση πιστοποιητικού πυρασφαλείας από την πυροσβεστική. Σε ό,τι αφορά στη νομιμότητα των κατασκευών που κατέστρεψε το ωστικό κύμα στο προαύλιο του καταστήματος, η δημοτική αρχή Βόλου παραδέχεται ότι δεν υπήρχε καμία απολύτως αδεία από τη διεύθυνση Πολεοδομίας και επιρρίπτει ευθύνες στους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες που τόσο καιρό δεν αποκατέστησαν τη νομιμότητα. Σε ό,τι αφορά τώρα στο θέμα της εγκατάστασης προπανίου που είναι και το πιο σοβαρό, η επίμαχη επιχείρηση όχι μόνο δεν είχε καταθέσει φάκελο στην πυροσβεστική με την προβλεπόμενη μελέτη για τη δεξαμενή προπανίου, που ευτυχώς δεν εξερράγη, αλλά στερούνταν πιστοποιητικού πυρασφαλείας εδώ και 11 ολόκληρα χρόνια!

Αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα στην προκειμένη και όχι μόνο περίπτωση. Η ανυπαρξία ελέγχων, ή αν θέλετε η αδικαιολόγητη ανοχή που επιδεικνύουν ορισμένες φορές οι θεσμοθετημένοι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους, δημιουργώντας έτσι στους πολίτες το αίσθημα της ατιμωρησίας. Ας γίνει λοιπόν αφορμή το περιστατικό της Πορταριάς, όχι μόνο για να ξεκινήσουν και να ολοκληρωθούν εξονυχιστικοί έλεγχοι, οι οποίοι πρέπει να γίνουν με συστηματικό τρόπο και όχι δειγματοληπτικά, αλλά επιπρόσθετα και για να ανοίξουν τα κλειστά στόματα στις τοπικές κοινωνίες, όπου όλοι σχεδόν γνωρίζουν κάτι, ωστόσο δεν μιλάνε είτε γιατί δεν θέλουν να μαλώσουν με τον γείτονα, είτε γιατί έχουν επίσης και οι ίδιοι ανάλογες παρατυπίες και φοβούνται ότι θα τους «πάρει η μπάλα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου