Κατόπιν εορτής

κατόπιν-εορτής-268872

Από την πρώτη στιγμή όλοι διαπίστωσαν πόσο τυχεροί ήταν οι περίοικοι στο κέντρο της Πορταριάς, καθώς παρά την ισχυρότατη έκρηξη δεν υπήρξε ο παραμικρός τραυματισμός ή ακόμη χειρότερα απώλεια ανθρώπινης ζωής

Στη χώρα μας είθισται να συμβαίνει πρώτα το κακό και στη συνέχεια να αναζητούμε τις αίτιες που το προκάλεσαν, καθώς επίσης και τις ασφαλιστικές δικλίδες που θα μπορούσαν να το έχουν αποτρέψει. Έτσι λοιπόν και στην περίπτωση της τρομακτικής έκρηξης στο κέντρο της Πορταριάς που ισοπέδωσε το κτίριο όπου στεγάζονταν δύο επιχειρήσεις και προκάλεσε σοβαρότατες υλικές ζημιές σε τουλάχιστον τέσσερα ακόμη παρακείμενα καταστήματα, οι αρμόδιες αρχές άρχισαν λίγες ώρες μετά το συμβάν να «ψάχνονται» για τους όρους και τις προϋποθέσεις ασφαλείας που έπρεπε να τηρούνται από τους ιδιοκτήτες της ταβέρνας ως προς την εγκατάσταση και λειτουργία δεξαμενής προπανίου.

Από την πρώτη στιγμή όλοι διαπίστωσαν πόσο τυχεροί ήταν οι περίοικοι στο κέντρο της Πορταριας, καθώς παρά την ισχυρότατη έκρηξη δεν υπήρξε ο παραμικρός τραυματισμός ή ακόμη χειρότερα απώλεια ανθρώπινης ζωής. Όλοι επίσης ανατρίχιασαν στη σκέψη και μόνο του τι θα μπορούσε να έχει συμβεί αν η έκρηξη σημειωνόταν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου που οι επιχειρήσεις εστίασης της Πορταριάς είναι γεμάτες από κόσμο ή κατά τη διάρκεια κάποιου εορταστικού τριημέρου, όπως αυτό που πλησιάζει στις 28 Οκτωβρίου, όπου επίσης καταγράφονται εντυπωσιακά ποσοστά επισκεψιμότητας σε ένα από πλέον τουριστικά χωριά του Πηλίου. Οι αρμόδιοι ως προς τον έλεγχο των εγκαταστάσεων προπανίου, μαζί με την τοπική κοινωνία θα μετρούσαν θύματα και δεν θα κατέγραφαν υλικές ζημιές.

Ας σταθούμε όμως στα δεδομένα και όχι στα υποθετικά σενάρια. Οι επιχειρήσεις που εγκαθιστούν δεξαμενές και δίκτυα παροχής προπανίου, υγραερίου κ.λπ. υποχρεούνται να καταθέσουν στους δήμους και τις κατά τόπους πυροσβεστικές υπηρεσίες φακέλους με τις απαιτούμενες τεχνικές προδιαγραφές ασφαλείας. Στη συνέχεια οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες ελέγχουν τις επίμαχες εγκαταστάσεις και, εφόσον διαπιστωθεί ότι τηρείται το γράμμα του νόμου, προχωρούν στην αδειοδότηση.

Στην προκειμένη περίπτωση είχαν τηρηθεί όσα περιγράφονται πιο πάνω; Και αν ναι, τότε γιατί μετατράπηκε σε πεδίο μάχης το κέντρο της Πορταριάς και καταστράφηκαν οι περιούσιες επαγγελματιών που δεν έφταιγαν σε τίποτα, ενώ από καθαρή τύχη δεν μιλάμε σήμερα για μια πραγματική εκατόμβη θυμάτων; Αυτά τα ερωτήματα απασχολούν ήδη τις αρμόδιες αρχές. Ας ευχηθούμε λοιπόν, αυτή η παρ’ ολίγον τραγωδία να αποτελέσει την αφορμή ώστε να μπει τέλος στο καθεστώς ασυδοσίας που, σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία, επικρατεί στην πόλη μας και όχι μόνο, αναφορικά στις εγκαταστάσεις χρήσης εύφλεκτων υλικών, όπως αυτά που εξερράγησαν προχθές το βράδυ στην Πορταριά και λίγο έλλειψε να προκαλέσουν μια ασύλληπτη τραγωδία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου