Διπλή ευκαιρία

διπλή-ευκαιρία-271181

Οι όποιες ευθύνες υπάρχουν για τη σημερινή οριακή κατάσταση, ας αναζητηθούν εφόσον εκλείψει ο κίνδυνος αφανισμού της ΔΕΥΑΜΒ. Αυτό πιστεύουμε ότι επιθυμεί και η συντριπτική πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας

Η μεθαυριανή συνάντηση των εκπροσώπων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης και της ομάδας των ανεξάρτητων συμβούλων στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου με τη δημοτική αρχή και τη διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ, όπου θα συζητηθούν οι επόμενες κινήσεις του δήμου στην υπόθεση της ΕΡΓΗΛ, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας για ευνόητους λόγους, παρέχει στους αιρετούς που εκφράζουν το κορυφαίο θεσμικό όργανο της Μαγνησίας μια διπλή δυνατότητα: από τη μια μπορούν να χαράξουν μια κοινή γραμμή πλεύσης και να προσπαθήσουν να αποτρέψουν την επαπειλούμενη πτώχευση της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης, και από την άλλη μπορούν, έστω και τώρα, να θέσουν τις βάσεις για τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου με όρους πολιτικού πολιτισμού και όχι υπό συνθήκες φρενοκομείου.

Μπορεί σε άλλες πόλεις τα κατά τόπους δημοτικά συμβούλια να λειτουργούν, ως επί το πλείστον, υπό κανονικές συνθήκες, ωστόσο στον Βόλο, όπου το αυτονόητο παραμένει ζητούμενο ακόμη και σε ζητήματα που άπτονται της λειτουργίας των κορυφαίων θεσμικών οργάνων, τα τελευταία τρία χρόνια το τοπικό Δημοτικό Συμβούλιο δέχεται απανωτά πλήγματα από συμπεριφορές και αντιδράσεις, οι οποίες δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την αυτοδιοίκηση, όπως τουλάχιστον αυτή θα έπρεπε να εκφράζεται και να λειτουργεί για το καλό των δημοτών και την προάσπιση του ρόλου της, όπως αυτός προβλέπεται από το Σύνταγμα της χώρας μας.

Τώρα λοιπόν που έχει σημάνει η ώρα μηδέν για τη ΔΕΥΑΜΒ και είναι ζήτημα χρόνου από την πλευρά της τεχνικής εταιρίας ΕΡΓΗΛ να υλοποιήσει τη δικαστική αποφαση που έχει υπέρ της και να κατασχέσει τους λογαριασμούς της επιχείρησης ύδρευσης, με ό,τι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει για τη λειτουργία της και την κάλυψη βασικότατων αναγκών των δημοτών, πιστεύουμε ότι είναι η κατάλληλη ώρα ώστε οι δημοτικοί άρχοντες να παραμερίσουν τις πολιτικές -και όχι μόνο- διαφορές τους και να συστρατευτούν πίσω από τη νομική γραμμή που έχουν χαράξει η δικηγόροι της ΔΕΥΑΜΒ. Έτσι θα σταλεί ένα διπλό μήνυμα και στην εταιρεία και στη δικαιοσύνη: ότι, δηλαδή, ο Βόλος δεν είναι διατιθέμενος να επιτρέψει την καταστροφή μιας δημοτικής επιχείρησης με κοινωφελή χαρακτήρα και στρατηγικό ρόλο στη διαχείριση ενός δημόσιου αγαθού, όπως είναι το νερό.

Οι όποιες ευθύνες υπάρχουν για τη σημερινή οριακή κατάσταση, ας αναζητηθούν εφόσον εκλείψει ο κίνδυνος αφανισμού της ΔΕΥΑΜΒ. Αυτό πιστεύουμε ότι επιθυμεί και η συντριπτική πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας. Να σωθεί δηλαδή πρώτα η επιχείρηση ύδρευσης, και στη συνέχεια να αποδοθούν οι όποιες πολιτικές και ποινικές ευθύνες, αν και για τις δεύτερες μάλλον είναι πολύ αργά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου