Αναζητούν επικοινωνιακά διέξοδα

αναζητούν-επικοινωνιακά-διέξοδα-273940

Δεν προκύπτει καμία βεβαιότητα ότι η τρίτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί εμπρόθεσμα και ότι δεν θα επιβαρυνθούν περαιτέρω τόσο οι δείκτες της οικονομίας όσο και η διεθνής εικόνα της χώρας

Η κυβέρνηση, αφού κατάφερε να ξεπεράσει τον σκόπελο της ψηφοφορίας στο νομοσχέδιο περί αλλαγής ταυτότητας φύλου επιστρέφει στην καθημερινότητα των προβλημάτων, αναφορικά στην πρόοδο των μεταρρυθμίσεων ενόψει και της τρίτης αξιολόγησης, ενώ ταυτόχρονα αναζητά νέα επικοινωνιακά αφηγήματα ώστε να στρέψει σε βολικές για την ίδια κατευθύνσεις την προσοχή της κοινής γνώμης. Σε ό,τι αφορά στο θέμα των μεταρρυθμίσεων ήδη εκφράζεται δυσαρέσκεια από την πλευρά των θεσμών για τα αμελητέα βήματα προόδου που έχουν γίνει όλο το προηγούμενο διάστημα από τα κυβερνητικά στελέχη, έτσι ώστε να τρέξουν συγκεκριμένες διαδικασίες και να μη χαθεί το ορόσημο του Δεκεμβρίου, ως προς το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης της οικονομίας.

Ο πιο σκληρός εκ των δανειστών, το ΔΝΤ, θέτει (ανεπισήμως προς το παρόν) και πάλι ζήτημα λήψης νέων οικονομικών μέτρων, καθώς αμφισβητεί έντονα την πρόβλεψη για πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά. Είναι λοιπόν πολύ πιθανό να ζητηθεί από την κυβέρνηση είτε να επισπεύσει την εφαρμογή του μέτρου για μείωση του αφορολογήτου λίγο πάνω από τα 6.500 ευρώ, που έχει προγραμματιστεί για το 2020, ή να απαιτήσει να μην εφαρμοστεί η απόφαση για τη λήψη οικονομικών αντίμετρων. Και στη μια και στην άλλη περίπτωση το τίμημα που θα πληρώσουν τόσο οι πολίτες, όσο και η κυβέρνηση θα είναι πολύ ακριβό, με την τελευταία να αναζητά τρόπους ώστε να «εξευμενίσει» στο βαθμό που αυτό είναι δυνατό την κοινή γνώμη.

Έτσι το νέο επικοινωνιακό τρικ της κυβέρνησης επικεντρώνεται στο περίφημο κοινωνικό μέρισμα που ακούγεται ότι θα αγγίξει τα 800 εκατομμύρια ευρώ και θα χορηγηθεί πριν τα Χριστούγεννα σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Προς το παρόν δεν έχουν προσδιοριστεί ούτε οι προϋποθέσεις ούτε οι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος, αλλά είναι σίγουρο ότι θα ευνοηθούν μεταξύ άλλων και οι δικαιούχοι του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Συνεχίζουν λοιπόν και επιμένουν στο Μέγαρο Μαξίμου στην πολιτική των επιδομάτων και όχι της δημιουργίας εκείνων των προϋποθέσεων που θα καταστήσουν τους πολίτες ικανούς να μην έχουν ανάγκη από την ελεημοσύνη της κυβέρνησης, που σε περιπτώσεις όπως η συγκεκριμένη έχει ξεκάθαρα μικροπολιτικό χαρακτήρα. Ταυτόχρονα δεν προκύπτει καμία βεβαιότητα ότι η τρίτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί εμπρόθεσμα και ότι δεν θα επιβαρυνθούν περαιτέρω τόσο οι δείκτες της οικονομίας όσο και η διεθνής εικόνα της χώρας.

Κατά τα άλλα, στο εσωτερικό θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε με την ψευδαίσθηση της επερχομένης ανάπτυξης, τη στιγμή που οι προοπτικές της πραγματικής οικονομίας παραμένουν δυσμενείς, και αυτό είναι κάτι που δεν μπορούν να το αλλάξουν τα κατά καιρούς επικοινωνιακά τεχνάσματα. Όπως αυτό του κοινωνικού μερίσματος που βρίσκεται στα σκαριά για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Οι υπουργοί που θα αναλάβουν την υλοποίηση του επίμαχου σχεδιασμού ας φροντίσουν φέτος να μη λάβουν το μέρισμα βουλευτές που προφανώς δεν το έχουν ανάγκη, καθώς επίσης και να έχει τακτοποιηθεί σε όσο μεγαλύτερο βαθμό γίνεται το ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων. Γιατί είναι κάτι παραπάνω από παράδοξο να χορηγεί μια κυβέρνηση έκτακτα οικονομικά βοηθήματα, όταν χιλιάδες συνταξιούχοι αναμένουν έως και τρία χρόνια την πληρωμή των συντάξεών τους. Πολύ δε περισσότερο όταν αυτή η εκκρεμότητα θέτει εν αμφιβόλω την καταβολή μέρους των δανεικών, τα οποία έχουν συμφωνηθεί από το μνημόνιο που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου