Ελπίζουμε στον καιρό και τον Θεό

ελπίζουμε-στον-καιρό-και-τον-θεό-274624

Τον φετινό χειμώνα ο κόσμος καλείται να αντιμετωπίσει το κρύο, με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης να διαμορφώνεται σε πιο υψηλή επίπεδα σε σχέση με πέρυσι,

Στην εύνοια του Θεού και τα τερτίπια του καιρού θα αναγκαστούν να ποντάρουν και φέτος πολλοί καταναλωτές προκειμένου να περάσουν όσο το δυνατόν πιο αναίμακτα, από πλευράς εξόδων για θέρμανση, τους δύσκολους μήνες του χειμώνα. Η τιμή στην οποία διατίθεται από χθες τα πετρέλαιο θέρμανσης, μπορεί να είναι ακριβότερη σε σχέση με πέρυσι κατά τέσσερα μόλις λεπτά, ωστόσο οι οικονομικές αντοχές της συντριπτικής πλειοψηφιας των καταναλωτών έχουν μειωθεί ακόμη περισσότερο στο διάστημα που μεσολάβησε από τον περσινό Οκτωβρη, εξαιτίας της καταιγίδας των φόρων που έχουν πλήξει την ελληνική κοινωνία.

Έτσι, τον φετινό χειμώνα ο κόσμος καλείται να αντιμετωπίσει το κρύο, με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης να διαμορφώνεται σε πιο υψηλή επίπεδα σε σχέση με πέρυσι, ενώ την ίδια στιγμή οι δικαιούχοι του ειδικού επιδόματος δεν έχουν την παραμικρή ενημέρωση για το πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις θα λάβουν το μικρό έστω αυτό οικονομικό βοήθημα. Άλλωστε έχει αποφασιστεί η περικοπή του συνολικού ποσού κατά 50%, προκειμένου να περιοριστούν κι άλλο οι δαπάνες για κοινωνική πολιτική.

Αν ωστόσο είχε γίνει αποδεκτή η πρόταση τη Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών πριν από ενάμιση περίπου μήνα, να μειωθεί δηλαδή κατά 30% ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα, τότε η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα διαμορφωνόταν από χθες λίγο πάνω από τα 70 λεπτά το λίτρο. Έτσι δεν θα υπήρχε η ανάγκη για τη χορήγηση του ειδικού επιδόματος θέρμανσης, και επιπρόσθετα η κατανάλωση θα ήταν πολύ μεγαλύτερη, με ό,τι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει για τα δημόσια έσοδα.

Οι εκπρόσωποι του κλάδου δεν πήραν καν απάντηση ως προς τη συγκεκριμένη πρόταση. Το Υπουργείο Οικονομικών τους αγνόησε και επέλεξε να υλοποιήσει μια πολιτική η οποία θα έχει την τύχη των αντίστοιχων που εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα χρόνια, όταν δηλαδή η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης παρέμενε σε δυσθεώρητα για τη μεγάλη πλειονότητα των καταναλωτών επίπεδα, και την ίδια στιγμή τα δημόσια έσοδα κατέγραφαν ελεύθερη πτώση, σε αντίθεση με το λαθρεμπόριο που ανθούσε και εξακολουθεί να ανθεί στη χώρα μας.

Προς το παρόν καταγράφονται στα πρατήρια του Βόλου μικρές παραγγελίες πετρελαίου, καθώς ο κόσμος έχει εξαντληθεί οικονομικά από τις δόσεις του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ. Οι περισσότεροι θα κοιτάζουν πώς να βγάλουν και τον φετινό χειμώνα όσο πιο φθηνά μπορούν, στρεφόμενοι όμως σε επιλογές θέρμανσης που θα επιβαρύνουν περαιτέρω το περιβάλλον και κατ’ επέκταση τη δημόσια υγεία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου