Μια πρώτη αποτίμηση του αναπτυξιακού συνεδρίου

μια-πρώτη-αποτίμηση-του-αναπτυξιακού-276007

Δίχως αυτές τις προϋποθέσεις η χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει, άσχετα με το πόσα αναπτυξιακά συνέδρια θα διοργανωθούν στο εγγύς μέλλον

Μετά την ολοκλήρωση του διήμερου αναπτυξιακού συνεδρίου στη Λάρισα έρχεται η ώρα της αποτίμησης των ανακοινώσεων που έγιναν από τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς του, για μια σειρά διεκδικήσεων της Μαγνησίας που εκκρεμούν και αποτελούν ζητήματα αιχμής για τις προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής. Οι μάλλον γενικόλογες αναφορές του Αλέξη Τσίπρα στο έργο της Κάρλας, την ηλεκτροκίνηση Βόλου – Λάρισας, την ένταξη του λιμανιού στον σχεδιασμό για τις συνδυασμένες μεταφορές και την τόνωση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας δεν μας έκαναν σοφότερους, ενώ αν εξεταστούν προσεκτικά μία προς μία, θα διαπιστωθεί ότι επί της ουσίας δεν υπάρχουν ειδήσεις, με εξαίρεση τη δέσμευση του πρωθυπουργού για ολοκλήρωση των μελετών και των τευχών δημοπράτησης της ηλεκτροκίνησης μέχρι τα τέλη του 2017, έτσι ώστε να δημοπρατηθεί στη συνέχεια το έργο εντός του 2018.

Αντίθετα, δεν έγινε καμία αναφορά από τον πρωθυπουργό στο ημιτελές έργο του περιφερειακού δρόμου του Βόλου που καρκινοβατεί εδώ και δύο δεκαετίες, ενώ οι δεσμεύσεις του υπουργού Μεταφορών για τη δημιουργία δύο εμπορευματικών κέντρων σε Βόλο και Λάρισα ειπώθηκαν μάλλον για λαϊκή κατανάλωση.

Ας δούμε τώρα τα θετικά σημεία του διήμερου συνεδρίου για την ανάπτυξη που έφερε στη Θεσσαλία ολόκληρο σχεδόν το υπουργικό συμβούλιο. Τα κυβερνητικά στελέχη, επί δύο ημέρες άκουσαν προβλήματα, προτάσεις και διεκδικήσεις από τους θεσμικούς εκπροσώπους της περιοχής και δεν έχουν πλέον καμία απολύτως δικαιολογία ότι δεν γνωρίζουν τα ανοικτά ζητήματα της Θεσσαλίας. Για πρώτη φορά η κυβέρνηση ήρθε στην κοινωνία και δεν έγινε το αντίστροφο, ενώ μέσα από τις επαφές με τους υπουργούς οι αιρετοί είχαν την ευκαιρία να κάνουν τους υπουργούς κοινωνούς των δικών τους καθημερινών προβλημάτων.

Η δραματική υποστελέχωση και η συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση των δομών της αυτοδιοίκησης, σε συνδυασμό με τη γραφειοκρατία και τα ανυπέρβλητα εμπόδια που αυτή προκαλεί στη λειτουργία ενός έτσι κι αλλιώς προβληματικού συστήματος διοίκησης, κρατούν δέσμιες τις όποιες θετικές πρωτοβουλίες εκδηλώνονται. Αν δεν λυθούν πρωτίστως αυτά τα βασικά ζητήματα, τότε είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να υλοποιηθεί το αναπτυξιακό όραμα που παρουσίασε η κυβέρνηση στο συνέδριο της Λάρισας. Για να γίνει όμως αυτό απαιτείται πρωτίστως αλλαγή των οικονομικών δεδομένων και στη συνέχεια ένα κυβερνητικό σχήμα που θα διαθέτει πολιτική βούληση και ρεαλιστικό σχέδιο δράσης. Δίχως αυτές τις προϋποθέσεις η χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει, άσχετα με το πόσα αναπτυξιακά συνέδρια θα διοργανωθούν στο εγγύς μέλλον.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου