Φαύλος κύκλος

φαύλος-κύκλος-277164

Εναν ολόκληρο μήνα μετά τον αγιασμό, υπάρχουν κλειστά σχολεία, τμήματα μαθητών να συμπτύσσονται και να γίνεται μάθημα σε τάξεις των τριάντα και σαράντα παιδιών

Παραμονές της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας καμάρωνε για τον σχεδιασμό της αναφορικά στην έγκαιρη κάλυψη του συνόλου των κενών θέσεων εκπαιδευτικών στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας. Ένα μήνα μετά τον αγιασμό η κατάσταση είναι δυστυχώς εντελώς διαφορετική, καθώς όχι μόνο υπάρχουν κενά εκπαιδευτικών σε νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, αλλά επιπρόσθετα καταγράφονται περιπτώσεις κλειστών διδακτηρίων, όπως το Νηπιαγωγείο της Γλώσσας Σκοπέλου που δεν έχει ανοίξει επί της ουσίας, και οι μικροί μαθητές παραμένουν στο σπίτι ή τους παίρνουν μαζί οι γονείς τους στις δουλειές τους!

Διαπιστώνουμε λοιπόν για άλλη μια φορά ότι ο σχεδιασμός και οι εξαγγελίες δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την πραγματικότητα που βιώνουν οι μαθητές, οι γονείς καθώς βεβαίως και οι εκπαιδευτικοί αυτής της χώρας. Τα περισσότερα από 80 κενά δασκάλων και νηπιαγωγών, μόνο στον νομό Μαγνησίας επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές και διαψεύδουν τις προσδοκίες και τις εξαγγελίες του αρμόδιου υπουργού. Μπορεί φέτος να υπήρχαν οι καλύτερες των προθέσεων από την πλευρά των αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών, ώστε να ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά χωρίς τα προβλήματα και τις αρρυθμίες προηγούμενων ετών, ωστόσο αυτές οι προθέσεις δεν μετουσιώθηκαν ποτέ σε πράξεις.

Αποτέλεσμα είναι, έναν ολόκληρο μήνα μετά τον αγιασμό, να υπάρχουν κλειστά σχολεία, τμήματα μαθητών να συμπτύσσονται και να γίνεται μάθημα σε τάξεις των τριάντα και σαράντα παιδιών καθώς δεν επαρκεί το διδακτικό προσωπικό, ενώ συνεχίζουν και χάνονται πολύτιμες διδακτικές ώρες, επειδή δεν ελήφθη η κατάλληλη μέριμνα ώστε οι προσλήψεις αναπληρωτών που έγιναν προτού ανοίξουν τα σχολεία να καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες της μαθητικής κοινότητας. Για μόνιμες προσλήψεις βέβαια που θα λύσουν μια και καλή αυτό το πρόβλημα δεν μπορεί να γίνει ακόμη ούτε λόγος, εξαιτίας των γνωστών μνημονιακών δεσμεύσεων.

Επειδή λοιπόν θα συνεχίσει να επαναλαμβάνεται ο τραγέλαφος που ζούμε κάθε Σεπτέμβρη, με τις πανηγυρικές ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας ότι θα καλυφθούν όλα τα κενά των εκπαιδευτικών να διαψεύδονται μόλις οι μαθητές παίρνουν τα βιβλία τους και μπαίνουν στις τάξεις, συστήνεται στους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες περισσότερη αυτοσυγκράτηση. Ας διοχετεύσουν τον ενθουσιασμό τους στην επίλυση προβλημάτων με αυτονόητες λύσεις για το καλό της πολύπαθης δημόσιας παιδείας. Δεν είναι δυνατόν εν έτει 2017 να υπάρχουν περιπτώσεις σχολείων που δεν έχουν ανοίξει ένα μήνα μετά τον αγιασμό, επειδή δεν υπάρχει επαρκής αριθμός εκπαιδευτικών, και την ίδια στιγμή κάποια κυβερνητικά στελέχη να καμαρώνουν ότι έδωσαν λύσεις σε καταστάσεις που προκαλούν καθημερινά αγανάκτηση στην κοινωνία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου