Πώς να διώξετε τους επενδυτές…

πώς-να-διώξετε-τους-επενδυτές-283416

Πριν από λίγες ημέρες, υπουργικά στελέχη της κυβέρνησης των Σκοπιών κάλεσαν Έλληνες επιχειρηματίες και τους ενημέρωσαν για τον σχεδιασμό τους να ενισχύσουν τις επενδύσεις στη χώρα τους, προσελκύοντας ξένα κεφάλαια στον τομέα των σύγχρονων τεχνολογιών. Παρατηρούμε λοιπόν ότι μια χώρα που πριν από λίγους μήνες έφτασε στα πρόθυρα του εμφυλίου πολέμου, γιατρεύει τις πληγές της με εντυπωσιακή ταχύτητα και θέτει σαν κυρίαρχη προτεραιότητα την ανάπτυξη της οικονομίας μέσα από τη στήριξη των επενδύσεων. Στον αντίποδα έχουμε την Ελλάδα, που ούτε ενδεχόμενο εμφυλίου πολέμου αντιμετώπισε, ούτε η οικονομία της βρίσκεται ακόμη στο σημείο όπου βρίσκεται η οικονομία των Σκοπίων. Παρόλα αυτά, οι επενδύσεις στη χώρα μας εξακολουθούν και αντιμετωπίζονται με καχυποψία και εχθρότητα από πλευράς κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών, τα οποία παραμένουν εγκλωβισμένα στις «Συμπληγάδες» των ιδεοληψιών τους και της ικανοποίησης ενός μικρού μέρους του κομματικού τους ακροατηρίου, που ωστόσο επηρεάζει καταστάσεις και αναγκάζει την κυβέρνηση να αποφασίζει με τρόπο που δεν θα διαταράσσει τις εύθραυστες ισορροπίες στο πολιτικό συνονθύλευμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράγοντες όπως οι αντιδράσεις οικολογικών οργανώσεων, ομάδων πολιτών ακόμη και μεμονωμένων ιδιωτών είναι ικανοί ώστε να τινάξουν στον αέρα επενδυτικά σχέδια πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, που μπορούν να δημιουργήσουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και να βγάλουν από το σημερινό αδιέξοδο ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας. Όσοι βρουν δουλειά σε αυτές τις επενδύσεις θα στηρίξουν στη συνέχεια την πραγματική οικονομία, ενισχύοντας την κατανάλωση. Έτσι θα κερδίσει και ο ιδιωτικός τομέας, αλλά και ο δημόσιος, μέσω των έμμεσων και των άμεσων φορών που θα εισπραχθούν.

Δυστυχώς, αυτή την αυτονόητη εξίσωση δεν την αντιλαμβάνονται στη συγκυβέρνηση. Αντίθετα, εξακολουθούν και επιτρέπουν σε περίεργες μειοψηφίες να κάνουν κουμάντο στη χώρα και να σφραγίζουν με τα καμώματά τους τις μοίρες χιλιάδων πολιτών που ακροβατούν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Μαζί μάλιστα με τους γραφειοκράτες υπηρεσιών, όπως η Αρχαιολογία, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και το Δασαρχείο, έχουν δημιουργήσει ένα αδιαπέραστο πλέγμα που εμποδίζει τις επενδύσεις, πολλές εκ των οποίων έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί και ταυτόχρονα αποθαρρύνει την εκδήλωση νέων επενδυτικών πρωτοβουλιών. Αυτός ο τραγέλαφος κοστίζει ακριβά στην ανάπτυξη της χώρας, καθώς όσο καθυστερούν να ολοκληρωθούν μεγάλα επενδυτικά σχέδια και όσο αποθαρρύνεται η εκδήλωση νέων, η οικονομία παραμένει σε αδιέξοδο. Το νομοθετικό πλαίσιο που υπό διαφορετικές συνθήκες θα έπρεπε να διευκολύνει τους επενδυτές βρίσκεται εγκλωβισμένο στην απροθυμία της κυβέρνησης να ψηφίσει νόμους, οι οποίοι θα βάλουν στο περιθώριο όσους δεν επιθυμούν να αλλάξει τίποτα σε αυτό τον τόπο, ενώ παράλληλα θα λύσει τα χέρια της δικαιοσύνης και θα τη μετατρέψει από αποτρεπτικό παράγοντα υλοποίησης των επενδύσεων σε ένα αποτελεσματικό θεματοφύλακα της νομιμότητας.

Το παράδειγμα των γειτόνων μας που επικεντρώνονται στη δημιουργία ενός φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος βασισμένο στη διαφάνεια, το ακολουθούν οι χώρες που πιστεύουν στην ανάπτυξη της ιδιωτικής οικονομίας μέσα από τον μονόδρομο των επενδύσεων. Πάνω από 40.000 θέσεις εργασίας έχουν δημιουργήσει οι Έλληνες επενδυτές στα Σκόπια. Οι μισές από αυτές αν είχαν δημιουργηθεί στην Ελλάδα, θα μιλάγαμε για ένα ουσιαστικό βήμα τόνωσης της οικονομίας μας. Όμως χωρίς σταθερό φορολογικό πλαίσιο, με τη γραφειοκρατία να κυριαρχεί και να μπλοκάρει τις επενδύσεις, και την κυβέρνηση να παρακολουθεί αμήχανη τις εξελίξεις, κανένας από τους Έλληνες επιχειρηματίες που επέλεξαν τα Σκόπια για να αναπτύξουν την παραγωγική τους δραστηριότητα δεν θα διανοούνταν να παραμείνει εντός των συνόρων, λειτουργώντας μόνο με πατριωτικά κριτήρια. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν χάσει τη εμπιστοσύνη τους στο κράτος και το ίδιο συμβαίνει ήδη και με πολλούς ξένους επενδυτές που είτε άρχισαν και αποχωρούν άρον άρον από την Ελλάδα, είτε γίνονται αποδέκτες προσκλήσεων να επενδύσουν στη χώρα μας και κρατάνε την κοιλιά τους από τα γέλια. Σε κάθε περίπτωση, είναι επιλογή της κυβέρνησης να μη νομοθετεί ένα ξεκάθαρο πλαίσιο υλοποίησης των επενδύσεων, αλλά να επιτρέπει να κάνουν κουμάντο στην Ελλάδα οι μειοψηφίες των «βολεμένων». Εξάλλου από τη δική τους δεξαμενή αντλεί πολλές ψήφους…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου