Καμία ελπίδα για τη νεολαία

καμία-ελπίδα-για-τη-νεολαία-285423

Η περίπτωση των μαθητών των ΕΠΑΛ, που βλέπουν τα σχέδιά τους να τινάζονται στον αέρα λίγο μετά την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς, αποτελεί ένα ακόμη κραυγαλέο παράδειγμα της σοβαρής κρίσης η οποία μαστίζει την ελληνική κοινωνία

Να ξεκαθαρίσουμε κατ’ αρχάς ότι στο θέμα των ειδικοτήτων των ΕΠΑΛ που δεν εγκρίθηκαν και των ολιγομελών τμημάτων που καταργήθηκαν, δεν πρόκειται να υπάρξει καμία θετική εξέλιξη ως προς τη στάση του υπουργού Παιδείας. Και αυτό φάνηκε από την έγκριση από πλευράς υπουργείου ειδικότητας στο ΕΠΑΛ Αγριάς, που ήδη λειτουργεί και μάλιστα φέτος αυξήθηκαν οι μαθητές του εν λόγω τμήματος. Η συγκεκριμένη εξέλιξη, δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών για τις πραγματικές προθέσεις των αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών.

Είναι τα ίδια στελέχη που από πέρυσι έχουν ξεκινήσει καμπάνια προβολής των ΕΠΑΛ και ανάδειξης του ρόλου τους στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ακόμη και ημερίδα με πανθεσσαλικό χαρακτήρα, αναφορικά στη σημασία των ΕΠΑΛ ως προς την επαγγελματική εκπαίδευση και αποκατάσταση της νέας γενιάς, έγινε στο Βελεστίνο παρουσία του αρμόδιου υφυπουργού. Λίγους μήνες μετά, το ίδιο το υπουργείο απαξιώνει τον ρόλο των ΕΠΑΛ και αφήνει μετέωρους δεκάδες μαθητές στον Βόλο και τη Νέα Ιωνία, ενώ ανάλογη εκτιμάται ότι είναι η κατάσταση και στους υπόλοιπους νομούς της χώρας.

Οι μαθητές που καλούνται να επιλέξουν άλλη ειδικότητα ή ακόμη και άλλο σχολείο ώστε να διδαχτούν το αντικείμενο που επέλεξαν αρχικά και που τώρα καταργείται, προφανώς δεν είναι παιδιά πλούσιων οικογενειών με αμέτρητες εναλλακτικές επιλογές ως προς το επαγγελματικό τους μέλλον. Είναι παιδιά φτωχών οικογενειών που και η παρούσα κυβέρνηση έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο με τις αποφάσεις της. Στα αλλεπάλληλα χτυπήματα που έχουν δεχτεί οι γονείς τους, που είτε δεν έχουν δουλειά είτε δεν πληρώνονται, όταν και εφόσον δουλεύουν, είτε χρωστάνε στην εφορία, τη ΔΕΗ και τις τράπεζες, έρχεται να προστεθεί ένα ακόμη. Μόνο που το συγκεκριμένο χτύπημα είναι το πλέον καίριο, καθώς αφορά στα ίδια τους παιδιά και το όποιο μέλλον θα μπορούσαν να ονειρευτούν και να διεκδικήσουν σε μια χώρα που απαξιώνει τη νεολαία και την αναγκάζει να μεταναστεύει μαζικά στο εξωτερικό.

Η περίπτωση των μαθητών των ΕΠΑΛ, που βλέπουν τα σχέδιά τους να τινάζονται στον αέρα λίγο μετά την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς, αποτελεί ένα ακόμη κραυγαλέο παράδειγμα της σοβαρής κρίσης η οποία μαστίζει την ελληνική κοινωνία, παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες επικοινωνιακού χαρακτήρα των κυβερνώντων, να μας πείσουν ότι βγαίνουμε από το τούνελ της ύφεσης και πως στην άκρη του φαίνεται δια γυμνού οφθαλμού η ανάπτυξη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου