Στου κουφού την πόρτα…

στου-κουφού-την-πόρτα-286774

Πρέπει ωστόσο να μην έχουν μεγάλες προσδοκίες οι διοικούντες τον τοπικό Εμπορικό Σύλλογο, καθώς οι παραλήπτες της έρευνάς τους δεν ενδιαφέρονται ουσιαστικά για την τόνωση της αγοράς

Τη δύσκολη κατάσταση που βιώνουν καθημερινά οι άνθρωποι της αγοράς έρχεται να επιβεβαιώσει η έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου που δημοσιοποιήθηκε χθες το βράδυ και καταγράφει την αρνητική πορεία του τζίρου των τοπικών εμπορικών καταστημάτων κατά τη θερινή περίοδο των εκπτώσεων. Κανέναν βέβαια δεν εξέπληξαν τα συμπεράσματα της επίμαχης έρευνας, καθώς η πορεία της αγοράς τα τελευταία χρόνια είναι καθοδική, και οι κατά καιρούς αντίστοιχες έρευνες απλά επιβεβαιώνουν τη δραματική κατάσταση που έχουν δημιουργήσει στην ιδιωτική οικονομία η υπερφορολόγηση και η ελεύθερη πτώση στην κατανάλωση.

Το ποσοστό 20% που μειώθηκε ο τζίρος των εμπορικών καταστημάτων κατά τη διάρκεια των θερινών εκπτώσεων αντικατοπτρίζει μια σχεδόν μη αναστρέψιμη κατάσταση στην αγορά, η οποία έχει δεχτεί καίρια πλήγματα και βρίσκεται λίγο πριν από την κατάρρευση. Η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου σκοπεύει να κοινοποιήσει τα συμπεράσματα της συγκεκριμένης έρευνας στα αρμόδια κυβερνητικά όργανα, ευελπιστώντας ότι με αυτό τον τρόπο θα ασκηθεί πίεση για την υιοθέτηση πολιτικών στήριξης της πραγματικής οικονομίας.

Πρέπει ωστόσο να μην έχουν μεγάλες προσδοκίες οι διοικούντες τον τοπικό Εμπορικό Σύλλογο, καθώς οι παραλήπτες της έρευνάς τους δεν ενδιαφέρονται ουσιαστικά για την τόνωση της αγοράς, και αυτό το έχουν αποδείξει με τις πολιτικές τους επιλογές τα τελευταία δύο χρόνια που ασκούν εξουσία. Μάλιστα, προχθές η συγκυβέρνηση κατέθεσε τροπολογία στη Βουλή για τη χορήγηση αυξήσεων στους μισθούς των πανεπιστημιακών και των μουσικών που μετέχουν στα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ. Και αν συμφωνήσουμε ότι οι αυξήσεις στις αποδοχές των πανεπιστημιακών μπορούν να δικαιολογηθούν, οι αντίστοιχες αυξήσεις στους μουσικούς της ΕΡΤ, έχουμε την αίσθηση ότι άπλα επιβεβαιώνουν την εκτίμηση της κοινωνίας για το πώς αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ την κομματική του πελατεία.

Με αυτά λοιπόν τα δεδομένα, οι προσδοκίες των εμπόρων του Βόλου, ως προς την ανταπόκριση που θα έχουν τα συμπεράσματα της πρόσφατης έρευνας τους από τα κυβερνητικά στελέχη, δεν θα πρέπει να είναι μεγάλες. Τις δικές τους αγωνίες δεν μπορούν να τις συμμεριστούν πολιτικά πρόσωπα που δεν αντιλαμβάνονται τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας. Τα ίδια πρόσωπα έχουν εξαντλήσει τον ιδιωτικό τομέα με την επιβολή άγριων φόρων, ενώ παράλληλα δεν επιτρέπουν την υλοποίηση επενδύσεων που θα μπορούσαν να δώσουν σημαντική ώθηση στην οικονομία.

Πάντως, το ζητούμενο για τους εμπόρους, όπως άλλωστε και για τους υπόλοιπους παράγοντες της πραγματικής οικονομίας, είναι να βρουν τρόπους ώστε να μην καταγράφουν απλά το πρόβλημα, αλλά να επιβάλουν με τη στάση τους, σε κεντρικό κυρίως επίπεδο, την υιοθέτηση πολιτικών για τη στήριξη της αγοράς. Διαφορετικά, θα μείνουν στη διενέργεια ερευνών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου