Η διελκυστίνδα της αξιολόγησης

η-διελκυστίνδα-της-αξιολόγησης-289564

Οι πολίτες που υφίστανται τις συνέπειες από το δυσλειτουργικό και αναποτελεσματικό δημόσιο, επιθυμούν να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση

Σε μια κανονική χώρα η διαδικασία αξιολόγησης των εργαζομένων στο δημόσιο θα αποτελούσε την ευκαιρία ώστε να εκσυγχρονιστούν οι υπηρεσίες ενός συστήματος με πιθανές δυσλειτουργίες και παθογένειες, καθώς και να περικοπούν περιττές δαπάνες. Οι μετέχοντες στην αξιολόγηση δεν θα έβαζαν προσκόμματα και οι υπεύθυνοι για την υλοποίησή της δεν θα προσπαθούσαν με μικροπολιτικά τεχνάσματα να διαλύσουν τις όποιες ενστάσεις ως προς τη συγκεκριμένη διαδικασία. Έτσι η αξιολόγηση θα ολοκληρωνόταν ομαλά, αφού οι εργαζόμενοι από τη μια θα κρίνονταν με αξιοκρατικά κριτήρια, ενώ οι αξιολογητές τους και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι από την άλλη θα είχαν την ικανοποίηση ότι έφεραν σε πέρας μια σημαντική μεταρρύθμιση.

Στη χώρα μας, όπου το δημόσιο εξακολουθεί και λειτουργεί επιβαρύνοντας τον κρατικό προϋπολογισμό και δημιουργώντας εμπόδια στην ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα και στην προσέλκυση επενδύσεων, η διαδικασία που περιγράφεται πιο πάνω δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την ελληνική πραγματικότητα. Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους απέχουν μαζικά από την αξιολόγηση, καθώς οι συνδικαλιστικοί τους εκπρόσωποι τους έχουν πείσει ότι αν αξιολογηθούν, κάποιοι εξ αυτών θα κινδυνεύσουν να χάσουν τις θέσεις τους, και οι υπόλοιποι είτε θα αναγκαστούν να εντατικοποιήσουν τη δουλειά τους, είτε θα χάσουν μέρος των αποδοχών τους ή και τα δύο.

Από την άλλη μεριά, οι διοικούντες το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, βλέποντας τις αντιστάσεις που προβάλλουν οι εργαζόμενοι, νομοθέτησαν αποφάσεις οι οποίες έχουν εκβιαστικό χαρακτήρα, καθώς αποκλείουν από τις διαδικασίες υπηρεσιακής εξέλιξης όσους διευθυντές ή προϊσταμένους τμημάτων του δημοσίου δεν υλοποιήσουν όσα έχουν αποφασιστεί για την αξιολόγηση. Έτσι μετά από αρκετούς μήνες, η συγκεκριμένη διαδικασία αντί να υλοποιείται απρόσκοπτα, στην ουσία έχει εμπλακεί σε μια πολιτική και συνδικαλιστική διελκυστίνδα, με την κάθε πλευρά να τραβάει το σχοινί έως ότου αυτό σπάσει.

Οι πολίτες πάντως που υφίστανται τις συνέπειες από το δυσλειτουργικό και αναποτελεσματικό δημόσιο, επιθυμούν να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη διαδικασία, με όρους αξιοκρατίας, μήπως και αναβαθμιστούν οι υπηρεισες που τους παρέχει το δημόσιο. Αν ωστόσο όλο αυτό γίνεται για να περικοπούν θέσεις εργασίας και να μειωθούν περαιτέρω οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων και όχι για να αξιολογηθούν και να αναβαθμιστούν εκείνοι οι εργαζόμενοι που μπορούν να αλλάξουν την εικόνα του ελληνικού δημοσίου, τότε ορθώς αντιδρούν οι συνδικαλιστές. Δεν γνωρίζουμε βεβαία την άποψη των θεσμών για όλο αυτό το «κουβάρι», καθώς η ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο δημόσιο αποτελεί βασικό προαπαιτούμενο του τρίτου μνημονίου που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ. Κανείς λοιπόν δεν θέλει να συνδεθεί αυτή η εκκρεμότητα με την εκταμίευση των επόμενων δόσεων του τρέχοντος προγράμματος δανεισμού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου