Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος ναυαγίου

το-χρονικό-ενός-προαναγγελθέντος-ναυ-294649

Στον Βόλο, που ξεκίνησε η προσπάθεια να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός για τη δημιουργία δικτύου ασφαλών μαθητικών διαδρομών, προκύπτουν ανυπέρβλητα εμπόδια

Προτού καν συμπληρωθεί ένα 24ωρο από τις επισημάνσεις της στήλης για την αναγκαιότητα της συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Βόλου, του ΤΕΕ Μαγνησίας και της τοπικής Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ώστε να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός για τη δημιουργία δικτύου ασφαλών μαθητικών διαδρομών, και οι μαθητές που ξεκινούν το πρωί από το σπίτι τους για να πάνε στο σχολείο το μεσημέρι ακολουθούν την αντίστροφη διαδρομή, να κινούνται στην πόλη χωρίς να διατρέχουν τον παραμικρό κίνδυνο, έρχεται η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δήμος Βόλου κατά της προέδρου του ΤΕΕ και του διευθυντή Δευτεροβάθμιας για να επιβεβαιώσει τις αμφιβολίες μας ως προς την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου.

Με τα σημερινά δεδομένα, οι φορείς που ανέλαβαν την πρωτοβουλία να καταρτιστεί ένα σχέδιο με τις απαιτούμενες παρεμβάσεις, έτσι ώστε οι μαθητές να κινούνται με ασφάλεια από και προς το σχολείο τους, θα καταγράψουν την επικρατούσα κατάσταση, θα συγκεντρώσουν τις προτάσεις της σχολικής κοινότητας ως προς το συγκεκριμένο θέμα και θα συντάξουν στη συνέχεια μια αναλυτική τεχνική έκθεση που θα κατατεθεί στον δήμο για να καταλήξει στον κάλαθο των αχρήστων.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου δεν πρόκειται να συνεργαστούν με το ΤΕΕ και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας, μετά τη κλιμάκωση της μεταξύ τους αντιπαράθεσης. Για λόγους ουσιώδεις, ή ακόμη και επουσιώδεις, το κλίμα που έχει καλλιεργηθεί ανάμεσα στον Δήμο Βόλου από τη μια μεριά και στο ΤΕΕ και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας από την άλλη, δεν επιτρέπει ούτε τη σκέψη για ενδεχόμενη συνεργασία, με σκοπό να επιτευχθεί ένας σημαντικός στόχος: να πάψουν να εκτίθενται σε οδικούς κινδύνους οι μαθητές που πηγαίνουν στο σχολείο τους. Αυτό το θέμα δεν έχει αντιμετωπιστεί σε καμία ελληνική πόλη. Στον Βόλο, που ξεκίνησε η προσπάθεια να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός για τη δημιουργία δικτύου ασφαλών μαθητικών διαδρομών, προκύπτουν ανυπέρβλητα εμπόδια που δεν έχουν να κάνουν με την αδιαφορία των αρμόδιων φορέων ή με την έλλειψη χρηματοδότησης.

Το διαφαινόμενο ναυάγιο της όλης προσπάθειας χρεώνεται εξ ολοκλήρου στη σκληρή αντιπαράθεση που υπάρχει ανάμεσα στον κορυφαίο θεσμικό φορέα της πόλης και σε δύο θεσμικούς παράγοντες, με κυρίαρχο ρόλο στα τεχνικά και τα εκπαιδευτικά θέματα, αντιστοίχως. Αυτή η αντιπαράθεση δεν πρόκειται να λήξει καθώς φαίνεται να υπερτερεί των αναγκών της πόλης και δεν σταματά να τροφοδοτείται, μερικές φορές δίχως αφορμή. Έτσι οι γονείς των μαθητών που αγωνιούν για το αν τα παιδιά τους πηγαίνουν καθημερινά με ασφάλεια στο σχολείο, θα πρέπει να συνηθίσουν αυτό το συναίσθημα και να πάψουν να τρέφουν αυταπάτες, ότι σε αυτή την πόλη μπορεί να υπάρξει μια μίνιμουμ συνεργασία ώστε να επιλυθούν ουσιαστικά προβλήματα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου