Oι προϋποθέσεις επιτυχίας μίας σημαντικής πρωτοβουλίας

oι-προϋποθέσεις-επιτυχίας-μίας-σημαντ-296503

Η σχολική κοινότητα ταλανίζεται από πολλά προβλήματα. Το τελευταίο που χρειάζεται είναι περιστατικά ατυχημάτων με θύματα μαθητές

Η πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας να συνεργαστεί με το ΤΕΕ και την Ένωση Γονέων ώστε να αποκτήσει κάποια στιγμή η πόλη ένα ασφαλές δίκτυο μαθητικών διαδρομών, έχει ιδιαίτερη σημασία αφενός γιατί η στόχευση αυτής καθεαυτής της πρωτοβουλίας είναι να αλλάξει το σημερινό καθεστώς, και αφετέρου γιατί μέσα από τον σχεδιασμό που θα αρχίσει να υλοποιείται άμεσα, οι πολίτες θα έχουν μια σπουδαία ευκαιρία ώστε να αποκτήσουν την κατάλληλη κυκλοφοριακή συνείδηση. Η σχολική κοινότητα ταλανίζεται από πολλά προβλήματα. Το τελευταίο που χρειάζεται είναι περιστατικά ατυχημάτων με θύματα μαθητές, οι οποίοι στην προσπάθειά τους να μεταβούν από το σπίτι στο σχολείο και το αντίστροφο, θέτουν πολλές φορές σε κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα, καθώς δεν υπάρχουν ούτε στον ελάχιστο βαθμό εκείνες οι υποδομές που θα εγγυώνται την ασφαλή τους μετακίνηση.

Υπάρχουν για παράδειγμα περιπτώσεις σχολείων όπως το 10ο Γυμνάσιο Βόλου το οποίο έχει κατασκευαστεί πάνω σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας, χωρίς να υπάρχουν πεζοδρόμια ούτε από τα αριστερά, ούτε από δεξιά. Οι μαθητές του συγκεκριμένου Γυμνασίου πηγαίνουν καθημερινά στο σχολείο τους με χίλιες δυο προφυλάξεις. Σε ανάλογες καταστάσεις φιλοδόξει να δώσει λύσεις ο σχεδιασμός της Δευτεροβάθμιας, που σε συνεργασία με το ΤΕΕ Μαγνησίας και την τοπική Ένωση Συλλόγων Γονέων, αποσκοπεί στη δημιουργία ενός δικτύου ασφαλών μαθητικών διαδρομών.

Σε αυτή την προσπάθεια θα πρέπει να υπάρξει συντονισμός με τις οργανώσεις των ατόμων με αναπηρίες, που καθημερινά βιώνουν έναν πραγματικό εφιάλτη προκειμένου να μετακινηθούν σε μια πόλη, η οποία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί από εχθρική έως επικίνδυνη, σε ό,τι αφορά στις μετακινήσεις των ατόμων που είναι καθηλωμένα σε αναπηρικό αμαξίδιο. Η δική τους εμπειρία θα βοηθήσει σημαντικά την προσπάθεια υλοποίησης του επίμαχου σχεδιασμού, που ωστόσο για να εφαρμοστεί και να αποδώσει τα αναμενόμενα θα πρέπει να ισχύσουν δύο βασικότατες προϋποθέσεις: η πρώτη αφορά στους ίδιους του Βολιώτες που κυκλοφορούν στην πόλη και δε σέβονται τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας. Καταλαμβάνουν πεζοδρόμια και ράμπες αναπήρων, μετατρέποντας τις μετακινήσεις από αυτονόητο δικαίωμα σε τεράστιο ζητούμενο.

Η δεύτερη προϋπόθεση για την επιτυχία του συγκεκριμένου εγχειρήματος αφόρα στον Δήμο Βόλου, όπου θα κατατεθεί η τεχνική έκθεση του ΤΕΕ Μαγνησίας. Σε αυτή την έκθεση θα περιλαμβάνεται μια σειρά από παρατηρήσεις για τις αναγκαίες παρεμβάσεις που θα καταστήσουν ασφαλείς τις μαθητικές μετακινήσεις. Οι σχέσεις του Δήμου Βόλου με το ΤΕΕ, καθώς και με τον διευθυντή Δευτεροβάθμιας βρίσκονται σε κάκιστο σημείο. Ελπίζουμε να μην επηρεάσει αυτό το κλίμα τη γενικότερη προσπάθεια να αποκτήσει ο Βόλος ένα ασφαλές δίκτυο για τις μετακινήσεις των μαθητών και όχι μόνο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου