Το σκοτεινό τούνελ των φόρων

το-σκοτεινό-τούνελ-των-φόρων-297961

Οι περισσότεροι φορολογούμενοι αδυνατούν πλέον να ανταπεξέλθουν στα δυσβάστακτα βάρη που τους έχουν επιβάλει οι μνημονιακές κυβερνήσεις των τελευταίων επτά ετών.

Ο φορολογικός Γολγοθάς των Ελλήνων γίνεται ακόμη πιο ανηφορικός αυτή την εβδομάδα, καθώς καλούνται να καταβάλουν τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος και την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ. Αυτό βέβαια για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα να ανταπεξέλθουν στις δυσβάστακτες υποχρεώσεις που έχουν καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια, οδηγώντας ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας στα πρόθυρα της απόγνωσης. Όσοι βρίσκονται σε αυτό το σημείο θα κρατήσουν αποστάσεις από τις τράπεζες και δεν θα πληρώσουν τους φόρους τους, όπως άλλωστε έπραξαν και τον περασμένο Ιούλιο, όταν έληξε η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος, και ένα ποσοστό φορολογουμένων, κοντά στο 30%, δεν ήταν συνεπές στο ραντεβού με την εφορία, προκαλώντας εγκεφαλικά στο οικονομικό επιτελείο.

Σύμφωνα με ασφαλείς εκτιμήσεις, και η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος δεν θα πληρωθεί από πολλούς φορολογούμενους, που για καθαρά αντικειμενικούς λόγους δεν είναι σε θέση να πληρώσουν ούτε τους φόρους τους ούτε και να καλύψουν άλλες βασικές ανάγκες των οικογενειών τους. Έτσι η τρύπα στα δημόσια έσοδα θα διευρυνθεί και οι υπολογισμοί του Υπουργείου Οικονομικών για πλεόνασμα κοντά στο 2% του ΑΕΠ θα μείνουν στα χαρτιά.

Από την άλλη μεριά, ο ΕΝΦΙΑ που συνδράμει ετησίως στα δημόσια έσοδα με ποσό άνω των 2,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, εκτιμάται ότι θα καταβληθεί από τη μεγάλη πλειοψηφία των ιδιοκτητών που αφενός έχουν ακόμη κάποιες τελευταίες οικονομικές αντοχές, και από την άλλη δεν θέλουν να μπλέξουν σε δυσάρεστες περιπέτειες με την εφορία που δεν θα διστάσει να προχωρήσει σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς αν τα οφειλόμενα δεν εξοφληθούν, ή στην καλύτερη των περιπτώσεων δε ρυθμιστούν.

Πέραν όμως από αυτές τις εκτιμήσεις, η σκληρή πραγματικότητα είναι πως οι περισσότεροι φορολογούμενοι αδυνατούν πλέον να ανταπεξέλθουν στα δυσβάστακτα βάρη που τους έχουν επιβάλλει οι μνημονιακές κυβερνήσεις των τελευταίων επτά ετών. Οι αντοχές τους έχουν σχεδόν εξαντληθεί και το χειρότερο είναι πως δε βλέπουν φως στο βάθος του τούνελ. Τα όσα έχουν συμφωνηθεί από την παρούσα κυβέρνηση προβλέπουν επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των ελληνικών νοικοκυριών, από τη στιγμή που δεν πρόκειται να μειωθούν οι φόροι και να τονωθεί η ανάπτυξη μέσω της ενίσχυσης του ιδιωτικού τομέα. Επιπρόσθετα, η αλαζονική συμπεριφορά συγκεκριμένων κυβερνητικών στελεχών και ο προκλητικός τρόπος που διαβιούν, ενώ η κοινωνία «ματώνει», αυξάνει τις πιθανότητες τα συναισθήματα απελπισίας και απόγνωσης των πολιτών ως προς την τακτοποίηση των φορολογικών τους υποχρεώσεων, να μετατραπούν σε συναισθήματα οργής και αγανάκτησης για όσους τους εξαπάτησαν υποσχόμενοι ένα καλύτερο αύριο, το οποίο μέχρι στιγμή το έχουν δει μόνο οι κυβερνώντες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου