Επιμένουν επικοινωνιακά

επιμένουν-επικοινωνιακά-303572

Είτε πρόκειται για γιατρούς, είτε για νοσηλευτές, είτε για τους απλούς πολίτες που συνωστίζονται καθημερινά στα εξωτερικά ιατρεία και τις κλινικές των νοσοκομείων, η πραγματικότητα είναι ιδιαιτέρως δύσκολη

Απόλυτα ταυτισμένος με την επικοινωνιακή τακτική που εφαρμόζει η συγκυβέρνηση, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε σε άλλες 1.800 προσλήψεις μόνιμων και επικουρικών γιατρών που υποτίθεται ότι θα στελεχώσουν τις ετοιμόρροπες δημόσιες δομές υγείας. Αυτές οι προσλήψεις έρχονται να προστεθούν σε όσες έχουν ανακοινωθεί κατά καιρούς από την ηγεσία του συγκεκριμένου υπουργείου, που παίρνει άριστα στην επικοινωνιακή διαχείριση της τραγικής κατάστασης από πλευράς υποστελέχωσης στη δημόσια υγεία. Σε ό,τι αφορά ωστόσο στην πραγματικότητα και την αντιμετώπιση των εκρηκτικών προβλημάτων που ταλαιπωρούν τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς βεβαίως και τους πολίτες που καταφεύγουν στις δημόσιες δομές για ευνόητους λόγους, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας βαθμολογείται κάτω από τη βάση.

Είτε πρόκειται για γιατρούς, είτε για νοσηλευτές, είτε για τους απλούς πολίτες που συνωστίζονται καθημερινά στα εξωτερικά ιατρεία και τις κλινικές των νοσοκομείων, η πραγματικότητα είναι ιδιαιτέρως δύσκολη, σχεδόν οδυνηρή και δοκιμάζει διαρκώς τις αντοχές τους. Επιπρόσθετη πίεση σε αυτές τις αντοχές ασκούν οι κατά καιρούς εξαγγελίες για προσλήψεις που ποτέ δε γίνονται και για αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας που παραμένουν στα τάρταρα.

Για παράδειγμα, στο νοσοκομείο του Βόλου το γαστρεντερολογικό ιατρείο ουσιαστικά έχει κλείσει, καθώς η μια και μοναδική επικουρική γιατρός βρίσκεται σε άδεια, από την οποία όμως δεν θα επιστρέψει καθώς δεν προτίθεται να ανανεώσει τη σύμβαση της. Οι αντοχές της εξαντλήθηκαν και έχει αποφασίσει να ακολουθήσει τον δρόμο της προκατόχου της. Την ίδια στιγμή, η οφθαλμολογική κλινική υπολειτουργεί λόγω έλλειψης γιατρών, ενώ το τμήμα βραχείας νοσηλείας που εγκαινιάστηκε με κάθε επισημότητα πριν από λίγους μήνες, στελεχώνεται από μόλις μια νοσοκόμα και λειτουργεί έως το μεσημέρι!

Την άλλη εβδομάδα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης θα επισκεφτεί τη Λάρισα ώστε να εγκαινιάσει έξι έργα στο Πανεπιστημιακό και το Γενικό Νοσοκομείο που υλοποιήθηκαν μέσω ΕΣΠΑ. Σε περίπτωση που έρθει και στον Βόλο, θα ήταν καλό να του υπενθυμίσουν οι διοικούντες το τοπικό νοσηλευτικό ίδρυμα, ότι το «Αχιλλοπούλειο» είναι το μοναδικό νοσοκομείο της Θεσσαλίας δίχως μαγνητικό τομογράφο, καθώς η ιεράρχηση των έργων που έγινε σε τοπικό επίπεδο προέταξε άλλες επιλογές. Πλέον οι ασφαλισμένοι που θέλουν να υποβληθούν στη συγκεκριμένη εξέταση θα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους το κόστος της που ανέρχεται σε 150 ευρώ (αυτό προβλέπει πρόσφατη τροπολογία), ή αλλιώς θα περιμένουν έως ότου λάβουν σειρά προτεραιότητας για να μεταβούν στη γειτονική Λάρισα όπου υπάρχουν δύο μαγνητικοί τομογράφοι. Όταν λοιπόν λυθούν προβλήματα όπως το συγκεκριμένο ή όπως οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, η ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου ας κάνει όσες επικοινωνιακές φιέστες επιθυμεί. Ως τότε όμως ας σιωπήσει…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου