Επικίνδυνη ανευθυνότητα

επικίνδυνη-ανευθυνότητα-305233

Κανείς δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής απέναντι σε μια μεταδοτική νόσο εφόσον δεν έχει εμβολιαστεί

Η τοποθέτηση του ιατρικού κόσμου στο θέμα των εμβολιασμών κατά μεταδοτικών ασθενειών, όπως η ιλαρά, που είχαν εκλείψει και επανεμφανίζονται, είναι κάτι παραπάνω από σαφής: οι γιατροί καλούν τους γονείς να κλείσουν τα αυτιά τους στις ανεύθυνες φωνές του αντιεμβολιαστικού κινήματος και να «θωρακίσουν» την υγεία των παιδιών τους αλλά και τη δημόσια υγεία, καθώς όταν σπάσει ο κρίκος της αλυσίδας που δημιουργεί ο εμβολιασμός τότε όλοι είναι εκτεθειμένοι στους κινδύνους ασθενειών που μέχρι και πριν από λίγα χρόνια θεωρούνταν ξεχασμένες. Ο συναγερμός που έχει σημάνει το ΚΕΕΛΠΝΟ με αφορμή τα στοιχεία για τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς τη χώρα μας, είναι υπεραρκετός ώστε να θορυβηθούν όχι μόνο οι λειτουργοί της υγείας, αλλά το σύνολο της κοινωνίας.

Οι ανεύθυνες φωνές κατά των εμβολίων που βασίζονται σε αμφισβητήσιμα, ως προς την εγκυρότητα τους στοιχεία, έχουν προκαλέσει ήδη μεγάλη ζημία, καθώς προτρέπονται οι γονείς να μην εμβολιάζουν τα παιδιά τους ώστε να τα προφυλάξουν, υποτίθεται, από πιθανές παρενέργειες των εμβολίων. Όσοι υποστηρίζουν αυτές τις απόψεις ή όσοι έχουν επηρεαστεί και σκέφτονται σοβαρά να μην εμβολιάσουν τα παιδιά τους, πρέπει να αναλογιστούν τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν ακόμη και για την ανθρώπινη ζωή, σε περίπτωση που «χτυπήσει» κάποια μεταδοτική ασθένεια και προκληθούν επιπλοκές στον αδύναμο οργανισμό ενός βρέφους, ή ενός μεγαλύτερου παιδιού, ή ακόμη και ενός ενήλικα. Κανείς δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής απέναντι σε μια μεταδοτική νόσο εφόσον δεν έχει εμβολιαστεί και οργανισμός του δεν έχει αναπτύξει τα απαραίτητα αντισώματα.

Οι γιατροί είναι ξεκάθαροι και οι τοποθετήσεις τους επί του θέματος δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών. Ο μη εμβολιασμός μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστες και πολύ πιθανό επικίνδυνες καταστάσεις. Σε ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ρουμανία έχουν καταγραφεί τους τελευταίους μήνες πάνω από 20 θανατηφόρα περιστατικά εξαιτίας της επανεμφάνισης μεταδοτικών ασθενειών που προσέβαλαν συνάνθρωπους μας, οι οποίοι δεν ήταν εμβολιασμένοι. Αλλά και σε χώρες όπως η Γερμανία, η Ιταλία, η Γαλλία και η Ελβετία, καταγράφονται 100άδες περιστατικά ασθενών που προσεβλήθησαν από την ιλαρά. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Στη χώρα μας οι αρμόδιοι φορείς δεν κρύβουν την ανησυχία τους, αν και προς το παρόν το ποσοστό των εμβολιασμένων παιδιών είναι πάνω από το 90%. Ωστόσο, αν συνεχίσει να διευρύνεται το αντιεμβολιαστικό κίνημα θα πρέπει να ληφθούν μέτρα, όπως η απαγόρευση εγγραφών στα σχολεία για τα παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί, καθώς και η επιβολή προστίμων στου γονείς τους, όπως ισχύει στη γειτονική Ιταλία, όπου η ιλαρά θερίζει και έχουν καταγράφει τους τελευταίους μήνες πάνω από 2.000 κρούσματα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου