Οι πρώτες επιπτώσεις της αποεπένδυσης

οι-πρώτες-επιπτώσεις-της-αποεπένδυση-313970

Οι μόνες επενδύσεις που μπορεί να γίνουν στην Ελλάδα και η μόνη ανάπτυξη που μπορεί να έρθει είναι στη φαντασία αυτών που διακηρύττουν ότι στηρίζουν τον ιδιωτικό τομέα

Άμεσες επιπτώσεις φαίνεται πως έχει και στην τοπική οικονομική δραστηριότητα η διαφαινόμενη αποχώρηση της «Ελληνικός Χρυσός» από την Ελλάδα και το «πάγωμα» της επένδυσής της στη Χαλκιδική. Μπορεί αρκετά κυβερνητικά στελέχη να επιχαίρουν για αυτή την εξέλιξη, ωστόσο οι άνθρωποι της πραγματικής οικονομίας, που κινδυνεύουν να καταστραφούν επειδή στο τιμόνι της εξουσίας βρίσκεται ένας πολιτικός φορέας με δεδομένη αποστροφή προς τις επενδύσεις και τον ιδιωτικό τομέα, αναζητούν τρόπους σωτηρίας όπως μια βολιώτικη επιχείρηση που, όπως αποκάλυψε χθες ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, κινδυνεύει να χάσει ποσό ύψους δύο εκατομμυρίων ευρώ επειδή οι επενδυτές της Χαλκιδικής δεν μπορούν να βγάλουν άκρη με το ελληνικό δημόσιο και ετοιμάζονται να αναχωρήσουν από τη χώρα μας. Οι συμβάσεις που σύμφωνα με το Επιμελητήριο είχε υπογράψει ο Βολιώτης επιχειρηματίας με την «Ελληνικός Χρυσός» τινάσσονται στον αέρα μετά και τις πρόσφατες εξελίξεις, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη βιωσιμότητα της επιχείρησης του και την προστασία των θέσεων εργασίας.

Ποιο όμως ενδιαφέρουν αυτές οι «ασήμαντες λεπτομέρειες»; Μήπως τον ειδικό σύμβουλο του πρωθυπουργού Νίκο Καρανίκα, που ευχήθηκε στους επενδυτές να πάνε στα τσακίδια, ή μήπως κορυφαίους υπουργούς που αδιαφορούν για τη σωρεία των δικαστικών αποφάσεων, οι οποίες έχουν εκδοθεί τα τελευταία χρόνια και δικαιώνουν τους επενδυτές; Τόσο ο πολύς κ. Καρανικας όσο και οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ, βρέθηκαν από τη μια στιγμή στην άλλη στην εξουσία και απολαμβάνουν τα προνόμια της, τη στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών ματώνει από τις συνέπειες των μνημονιακών πολιτικών. Έχουν γαντζωθεί στις καρέκλες τους και όχι μόνο δεν σκεφτονται να τις εγκαταλείψουν, αλλά με τις πολιτικές τους επιλογές επιδεινώνουν την καθημερινότητά μας.

Οι άνθρωποι που θα χάσουν τις δουλειές τους στην περιοχή όπου επρόκειτο να υλοποιηθεί η επίμαχη επένδυση καθώς και όσοι ήλπιζαν ότι θα επωφεληθούν από την υλοποίηση του επίμαχου σχεδιασμού, θα υποστούν πρώτοι τις συνέπειες της αποστροφής της κυβέρνησης απέναντι σε κάθε επενδυτική πρωτοβουλία. Όπως άλλωστε και ο Βολιώτης επιχειρηματίας που δέχτηκε ένα ισχυρό χτύπημα και αναζητά τώρα τρόπους ώστε να κρατήσει όρθια την επιχείρησή του. Πώς όμως θα το καταφέρει αυτό; Με τη φορολογία στα ύψη, τη ρευστότητα να αγνοείται και τη γραφειοκρατία να κυριαρχεί, οι μόνες επενδύσεις που μπορεί να γίνουν στην Ελλάδα και η μόνη ανάπτυξη που μπορεί να έρθει είναι στη φαντασία αυτών που διακηρύττουν ότι στηρίζουν τον ιδιωτικό τομέα, μόνο όμως στα λόγια.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου