Η ώρα της ευθύνης

η-ώρα-της-ευθύνης-324118

Η πόλη βρίσκεται μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση να ενωθεί και να αποτελέσει «τείχος προστασίας» για την υλοποίηση της επίμαχης επένδυσης

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έπραξε το αυτονόητο. Αν και με καθυστέρηση σχεδόν δύο μηνών, αποφάσισε να κινηθεί νομικά έτσι ώστε να διασφαλιστεί αφενός η υλοποίηση του σχεδιασμού της για την ανέγερση των νέων υποδομών της πολυτεχνικής σχολής, και να προστατευτούν αφετέρου τα μέλη της που έχουν στοχοποιηθεί από τους καταληψίες, και δέχονται απειλές ακόμη και για τη σωματική τους ακεραιότητα. Ωστόσο, το πιο σημαντικό στοιχείο της απόφασης του κορυφαίου οργάνου του θεσσαλικού ακαδημαϊκού ιδρύματος αφορά στην ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας. Η τελευταία παρακολουθεί απαθής τις εξελίξεις που καταγράφονται στην επικαιρότητα από τα μέσα Ιουλίου μέχρι σήμερα. Σαν να μη την ενδιαφέρει ο σχεδιασμός του Πανεπιστημίου που θέλει να αναπτύξει τις υποδομές του και να προσελκύσει νέους φοιτητές, ενώ ταυτόχρονα θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας στην τοπική οικονομία.

Από τη μια λοιπόν οι αρχές του Πανεπιστημίου βάζουν στο παιχνίδι την αστυνομία και τα όργανα της δικαιοσύνης, έτσι ώστε να μην τιναχτεί στον αέρα η επένδυση των 55 εκατομμυρίων ευρώ και να μην απειλούνται ο πρύτανης και τα υπόλοιπα μέλη της Συγκλήτου, και από την άλλη επιχειρούν να θέσουν προ των ευθυνών τους τα θεσμικά όργανα της περιοχής, που προφανώς δεν έχουν αντιληφθεί τη σπουδαιότητα του επίμαχου σχεδιασμού.

Επένδυση ύψους 55 εκατομμυρίων ευρώ δεν έχει δει ο Βόλος εδώ και δεκαετίες. Οι άνθρωποι που θα δουλέψουν όσο θα κατασκευάζονται οι κτηριακές εγκαταστάσεις της πολυτεχνικής σχολής θα είναι 100άδες, ενώ η ενίσχυση της τοπικής οικονομικής δραστηριότητας από την επίμαχη εργολαβία θα είναι κάτι παραπάνω από σημαντική. Παράλληλα, οι νέες κτηριακές υποδομές που θα ανεγερθούν στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου, πίσω από τον σταθμό του υπεραστικού ΚΤΕΛ Μαγνησίας, θα αναβαθμίσουν σε εντυπωσιακό βαθμό το επίπεδο της τοπικής ακαδημαϊκής κοινότητας και θα φέρουν στην πόλη επιπρόσθετο αριθμό φοιτητών, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την τοπική οικονομία.

Όλα αυτά μπορεί να ακούγονται σχεδόν αυτονόητα, ωστόσο οι τοπικοί άρχοντες είτε τα αγνοούν, είτε αδιαφορούν εσκεμμένα για να μην στοχοποιηθούν από τους καταληψίες. Η πόλη βρίσκεται μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση: είτε θα ενωθεί και θα αποτελέσει «τείχος προστασίας» για την υλοποίηση της επίμαχης επένδυσης, η οποία θα ευνοήσει συνολικά την περιοχή, είτε θα σιωπήσει και θα επιτρέψει σε εξωθεσμικές μειοψηφίες να επιβάλουν τον νόμο τους. Όπως και να έχει, σε μια εβδομάδα από σήμερα όλοι θα κληθούν να αναμετρηθούν με τις ευθύνες τους. Στις 13 Σεπτεμβρίου, που θα παρουσιαστεί επισήμως ο σχεδιασμός του Πανεπιστημίου, θα μετρήσουν οι παρουσίες, αλλά πολύ περισσότερο οι απουσίες…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου