Η θηλιά του ΕΝΦΙΑ και οι πολιτικές κοκορομαχίες

η-θηλιά-του-ενφια-και-οι-πολιτικές-κοκο-327041

Ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας φόρος που επιβάλλεται επί δικαίων και αδίκων, έχοντας ως αποκλειστική στόχευση την είσπραξη εσόδων, ακόμη και από ιδρύματα με κοινωφελή χαρακτήρα

Ο πολιτικός σκυλοκαβγάς που καταγράφηκε στην επικαιρότητα των τελευταίων ημερών ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση με αφορμή το θέμα του ΕΝΦΙΑ, απλώς επιβεβαίωσε τη γενικότερη εκτίμηση των πολιτών για τις πραγματικές προθέσεις των δύο μεγάλων κομμάτων εξουσίας, πάνω σε ένα ζήτημα που «καίει» τη συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών νοικοκυριών. Ο φόρος που θα μείωνε η συγκυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και θα καταργούσε με συνοπτικές μάλιστα διαδικασίες η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, παραμένει ανέγγιχτος και τροφοδοτεί τα κρατικά ταμεία με πάνω από 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση. Αυτό το ιλιγγιώδες ποσό αφαιρείται από τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, και κατά συνέπεια λείπει από την ασθμαίνουσα πραγματική οικονομία.

Ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας φόρος που επιβάλλεται επί δικαίων και αδίκων, έχοντας ως αποκλειστική στόχευση την είσπραξη εσόδων ακόμη και από ιδρύματα με κοινωφελή χαρακτήρα, όπως το Χαμόγελο του Παιδιού, που ενώ καλύπτει με την πλούσια δράση του τα τεράστια κενά του κράτους στον ευαίσθητο τομέα της κοινωνικής πολιτικής για τα παιδιά, καλείται κάθε χρόνο να καταβάλλει ποσά άνω των 70 χιλιάδων ευρώ, τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την κάλυψη των διαρκώς αυξανόμενων αναγκών του. Η δε περίπτωση του Ασύλου Ανιάτων, που καλείται φέτος να πληρώσει σχεδόν ένα εκατομμύριο ευρώ για τον ΕΝΦΙΑ, επιβεβαιώνει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την εκτίμηση για τον άδικο χαρακτήρα του συγκεκριμένου φόρου. Ανάλογα είναι τα παραδείγματα και σε ό,τι αφορά σε τοπικά ιδρύματα, όπως το Ορφανοτροφείο και το Γηροκομείο.

Πώς όμως μπορεί να μειωθεί και σταδιακά να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ όταν δεν υπάρχει ο παραμικρός σχεδιασμός ως προς την περιστολή δαπανών από το σπάταλο και αναποτελεσματικό κράτος ώστε να απαλλαγούν οι πολίτες από το συγκεκριμένο χαράτσι; Και η νυν κυβέρνηση που υποσχέθηκε ότι θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ, ξεγελώντας ένα μεγάλο κομμάτι των ψηφοφόρων που την ψήφισαν και την οδήγησαν στο τιμόνι της εξουσίας, και η αξιωματική αντιπολίτευση, που ως κυβέρνηση εφήρμοσε για πρώτη φορά και στη συνέχεια διατήρησε και καθιέρωσε τον ΕΝΦΙΑ, δεν έχουν ξεκάθαρο σχέδιο δράσης ώστε να εξοικονομηθεί το ποσό που θα καλύψει τα 2,6 δισ. ευρώ, τα οποία εισπράττονται ετησίως από τον επίμαχο φόρο. Γι’ αυτό λοιπόν η πολιτική αντιπαράθεση των προηγούμενων ημερών δεν έχει καμία απολύτως ουσία. Απλά έγινε για επικοινωνιακούς λόγους, με τη μεν ΝΔ να «σηκώνει» το θέμα, έτσι ώστε να ασκήσει επιπρόσθετη πολιτική πίεση στην κυβέρνηση, και το Μέγαρο Μαξίμου να απαντά σε σκληρό ύφος, υπενθυμίζοντας στους πολίτες ποιος εμπνεύστηκε και υλοποίησε το σκληρότερο φορολογικό μέτρο που γνώρισε η ελληνική κοινωνία τις τελευταίες δεκαετίες.

Η αλήθεια είναι πως οι πολιτικοί σχηματισμοί με βλέψεις εξουσίας βολεύονται και εξυπηρετούνται από την ύπαρξη του ΕΝΦΙΑ. Τους εξασφαλίζει σίγουρα έσοδα κάθε χρόνο, έτσι ώστε να διατηρούν το υδροκέφαλο δημόσιο, ενώ από την άλλη τους παρέχει την αφορμή ώστε να αλληλοσυγκρούονται για επικοινωνιακούς λόγους. Οι φορολογούμενοι που προσπαθούν να βρουν τρόπους έτσι ώστε να πληρώσουν τον φετινό ΕΝΦΙΑ ή να ρυθμίσουν οφειλές προηγούμενων ετών, αδιαφορούν για τις ανούσιες πολιτικές κοκορομαχίες ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση. Νοιάζονται και αγωνιούν μόνο για την προστασία του σπιτιού τους από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, και περιμένουν την κατάλληλη ευκαιρία ώστε να αποδώσουν τα του Καίσαρος τω Καίσαρι μόλις στηθούν κάλπες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου