Πολιτικές συγκρούσεις που πλήττουν την εκπαίδευση

πολιτικές-συγκρούσεις-που-πλήττουν-τ-367366

Η επίμαχη συζήτηση κατέδειξε το αγεφύρωτο χάσμα ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, που αδυνατούν να συνεννοηθούν ακόμη και στα αυτονόητα. Ακόμη και σε ευαίσθητους τομείς όπως η Παιδεία

Του Γιώργου Λαμπράκη

Η πρόσφατη ψηφοφορία στην ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο αναφορικά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, κατέδειξε την απροθυμία των πολιτικών δυνάμεων της χώρας να συζητήσουν με ειλικρίνεια και σοβαρότητα ένα από τα πλέον βασικά ζητήματα του τόπου. Η δημόσια πανεπιστημιακή εκπαίδευση αποτελεί θέμα ύψιστης σημασίας για την Ελλάδα, που πρέπει ποντάρει στους νέους επιστήμονες έτσι ώστε να βγει από το οικονομικό και κοινωνικό της αδιέξοδο. Δυστυχώς, η σφοδρή πολιτική σύγκρουση που καταγράφηκε κατά τις τοποθετήσεις τόσο του πρωθυπουργού, όσο και των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης, απλά επιβεβαίωσε την ορθότητα της απόφασης που έχουν λάβει αρκετοί νέοι να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους και να αναζητήσουν τη τύχη τους στο εξωτερικό, εκεί όπου σχεδόν 180.000 νέα παιδιά διαπιστώνουν ήδη τη διαφορά ανάμεσα σε μια χώρα με αξιοκρατικές αρχές και σε μια με ημετέρους.

Ο πρωθυπουργός, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και οι επικεφαλείς των υπολοίπων κομμάτων που εκπροσωπούνται στην εθνική αντιπροσωπεία, πέταξαν στα σκουπίδια μια ιδανική ευκαιρία ώστε να ομονοήσουν στην υλοποίηση ενός ενιαίου σχεδίου αναβάθμισης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, η οποία τα τελευταία ιδίως χρόνια πορεύεται σε έναν συνεχή κατηφορικό δρόμο. Οι δε αλλαγές που υπερψηφίστηκαν τόσο σε ό,τι αφορά στο πανεπιστημιακό άσυλο, όσο και στο θέμα των μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών, εκτιμάται ότι θα υποβαθμίσουν ακόμη περισσότερο τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια και θα αναγκάσουν ακόμη περισσότερους νέους να επιλέξουν τη μετανάστευση, για να διασφαλίσουν ότι οι σπουδές τους θα αποκτήσουν αξία. Δυστυχώς, για τη μεγάλη πλειοψηφία των σπουδαστών που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να φύγουν από την Ελλάδα, η πραγματικότητα η οποία θα διαμορφωθεί το επόμενο διάστημα θα είναι εξαιρετικά δυσμενής, παρά τις προσπάθειες των ακαδημαϊκών στελεχών να κρατήσουν τα πανεπιστήμιά μας σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο.

Το συγκρουσιακό κλίμα που καλλιεργήθηκε στη Βουλή κατά τη συζήτηση του επίμαχου νομοσχεδίου, μας έδωσε την εντύπωση ότι ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί βρήκαν ακόμη μια ευκαιρία ώστε να ανταλλάξουν υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς και να τροφοδοτήσουν την οξύτατη αντιπαράθεση που επικρατεί τους τελευταίους μήνες στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό. Οι δε κ.κ. Τσίπρας και Μητσοτάκης που πρωταγωνίστησαν σε αυτή την κοκορομαχία, στην ουσία εκτέθηκαν στα μάτια του κόσμου και πολύ περισσότερο στα μάτια όσων νέων είχαν κάποιες ελάχιστες ελπίδες, ότι η υπόθεση της Παιδείας, και εν προκειμένω της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, θα μπορούσε να ρίξει τους τόνους και να διαμορφώσει τις συνθήκες πραγματοποίησης ενός ουσιαστικού διαλόγου για το καλό της ίδιας της χώρας. Μάταια όμως.

Η επίμαχη συζήτηση κατέδειξε το αγεφύρωτο χάσμα ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, που αδυνατούν να συνεννοηθούν ακόμη και για τα αυτονόητα. Ακόμη και σε ευαίσθητους τομείς όπως η Παιδεία, επιλεγούν τη στείρα αντιπαράθεση και όχι τον εποικοδομητικό διάλογο. Η δε αποστροφή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι θα καταργήσει τον προσφάτως ψηφισθέντα νόμο για τα πανεπιστήμια μόλις το κόμμα του αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, απλώς επιβεβαιώνει την εκτίμηση για την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζει το πολιτικό μας σύστημα το μείζον θέμα της Παιδείας. Κάθε νέος υπουργός και νέο νομοσχέδιο, κάθε νέο υπουργικό συμβούλιο και νέες μεταρρυθμίσεις που υποτίθεται ότι θα αλλάξουν προς το καλύτερο τα πράγματα, μέχρι να γίνουν οι επόμενες εκλογές και να ανατραπεί αυτό το σκηνικό από τους καινούργιους ενοίκους του Μεγάρου Μαξίμου. Έτσι το πολιτικό γαϊτανάκι των άγονων αντιπαραθέσεων θα συντηρείται, έτσι η δημόσια εκπαίδευση θα συνεχίσει να υποβαθμίζεται, και κάπως έτσι τα πανεπιστήμια θα εξακολουθήσουν να μετατρέπονται σε θύλακες ανομίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου