Σκιές πάνω από το ΙΚΑ

σκιές-πάνω-από-το-ικα-373264

Το τελευταίο που χρειαζόταν ο τοπικός σύλλογος εργαζομένων ήταν ένα οικονομικό σκάνδαλο ανάλογων διαστάσεων, που ρίχνει πλέον βαριά τη σκιά του και επηρεάζει τη λειτουργία ολόκληρου του τοπικού υποκαταστήματος του ΕΦΚΑ

Η υπόθεση διαφθοράς που εντοπίστηκε και διερευνάται από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα στο πρώην ΙΚΑ Βόλου, δεν έχει ζημιώσει μόνο τα ταμεία του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα της χώρας. Έχει πλήξει το κύρος του και έχει αμαυρώσει την εικόνα που θέλουν να παρουσιάσουν οι πολιτικά ιστάμενοι της προσπάθειας εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας. Το πιο σημαντικό όμως είναι πως αυτό το σκάνδαλο δημιουργεί σκιές πάνω από τον Σύλλογο Εργαζομένων στο πρώην ΙΚΑ Βόλου, που καλείται να διαχειριστεί μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, τη στιγμή που καταβάλλονται υπερπροσπάθειες από το ελλιπές προσωπικό έτσι ώστε να σταθεί στα πόδια του ο ΕΦΚΑ και να καταφέρει να ανταποκριθεί επιτυχώς στις προσδοκίες των ασφαλισμένων. Το τελευταίο που χρειαζόταν ο τοπικός σύλλογος εργαζομένων ήταν ένα οικονομικό σκάνδαλο ανάλογων διαστάσεων, που ρίχνει πλέον βαριά τη σκιά του και επηρεάζει τη λειτουργία ολόκληρου του τοπικού υποκαταστήματος του ΕΦΚΑ, όσο και αν δεν θέλουν να το παραδεχτούν ούτε οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ούτε οι διοικητικοί τους προϊστάμενοι.

Η κομπίνα που είχαν στήσει οι εμπλεκόμενοι υπάλληλοι ήταν καλά οργανωμένη, και για αυτό το ποσό που φέρεται να υπεξαιρέθηκε είναι τόσο μεγάλο, όπως επίσης το χρονικό διάστημα τέλεσης των υπό διερεύνηση αξιόποινων πράξεων, που εκτείνεται σε βάθος σχεδόν μιας δεκαετίας. Όπως συμβαίνει, ωστόσο, με όλες τις κομπίνες που στήνουν κατά καιρούς επίορκοι υπάλληλοι του δημοσίου, κάποια στιγμή όλα αποκαλύπτονται και έρχεται η ώρα της κρίσης και της απόδοσης ευθυνών για αυτούς που υπέκυψαν στον πειρασμό και έβαλαν τελικά το δάχτυλο στο βάζο με το μέλι.

Τώρα λοιπόν αποκτά ιδιαίτερη σημασία ο ρόλος των ελεγκτικών μηχανισμών που διερευνούν την επίμαχη υπόθεση, όπως επίσης και ο ρόλος των πειθαρχικών οργάνων του δημοσίου, που κάποια στιγμή πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Δεν είναι δυνατόν, για παράδειγμα, να υφίσταται σκάνδαλο, όπως το συγκεκριμένο στο πρώην ΙΚΑ Βόλου και οι διαδικασίες ολοκλήρωσης των ερευνών και απόδοσης ευθυνών να καθυστερούν για μήνες ίσως και για χρόνια. Η αλήθεια πρέπει να λάμψει, και ο πέλεκυς του νόμου να πέσει βαρύς στα κεφάλια όσων εμπλέκονται στην υπόθεση και προκάλεσαν ζημιά 100άδων χιλιάδων ευρώ στο δημόσιο, καθώς και σημαντική ηθική βλάβη σε έναν κλάδο σκληρά εργαζόμενων δημοσίων υπαλλήλων. Οι δε εκπρόσωποί τους οφείλουν, αφού ξεπεράσουν το αρχικό σοκ, να τοποθετηθούν ανοικτά στο όλο θέμα, δίχως γενικεύσεις και αοριστολογίες. Σε τελική ανάλυση, η δική τους επαγγελματική αξιοπρέπεια έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση, όλο αυτό το διάστημα που εξελίσσεται η έρευνα των ελεγκτών του ΕΦΚΑ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου