Διαζύγιο με την αλήθεια

διαζύγιο-με-την-αλήθεια-388620

Αυτό που έχει σημασία είναι ότι η κοινωνία έχει το δικό της αλάνθαστο κριτήριο, και μπορεί να αντιληφθεί πότε της λένε την αλήθεια και πότε την κοροϊδεύουν

Λίγες μόνο ώρες μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού από το Υπουργείο Εργασίας, όπου εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι θα συνεχίσει να μειώνεται η ανεργία και πως έχουν αυξηθεί οι μισθοί στο δημόσιο, κυκλοφόρησε έρευνα σύμφωνα με την οποία οι μισοί σχεδόν νέοι συντηρούνται από τις συντάξεις των γονιών ή των παππούδων τους, ενώ όσοι είναι τυχεροί και έχουν δουλειά αμείβονται με μισθούς εξαθλίωσης. Η κυβέρνηση, στην προσπάθεια της να ανακάμψει δημοσκοπικά και να καλύψει το χαμένο έδαφος από τις ατέρμονες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, που δεν κόστισαν μόνο στη δική της εικόνα, αλλά επέφεραν στην οικονομία ένα καίριο πλήγμα, μετέρχεται κάθε επικοινωνιακό μέσο για να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα και να παρουσιάσει ένα πρόσωπο αποτελεσματικό, ως προς την παραγωγή έργου.

Έτσι, η πλήρης απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και η επικράτηση ευέλικτων μορφών απασχόλησης με μισθούς πείνας, που έχει ως συνέπεια τη μείωση των ποσοστών της ανεργίας, αξιοποιούνται επικοινωνιακά από την κυβέρνηση, η οποία όταν ήταν στην αντιπολίτευση υποσχόταν κατάργηση των αντεργατικών νόμων και επιστροφή του βασικού μισθού στα επίπεδα των 750 ευρώ! Πώς από εκείνο το σημείο φτάσαμε σήμερα στα πανηγύρια για την πλασματική μείωση της ανεργίας, αυτό το γνωρίζει μόνο ο ίδιος ο πρωθυπουργός, που όσο περνά ο καιρός τόσο απομακρύνεται από την πραγματικότητα.

Όσο η κυβέρνησή του εγκλωβίζεται σε νέα αδιέξοδα, εξαιτίας των δικών της λανθασμένων επιλογών, τόσο αυξάνεται η προσπάθεια να διαστρεβλωθεί η ζοφερή πραγματικότητα την οποία ζουν στο πετσί τους οι Έλληνες. Όταν για παράδειγμα ακούνε ότι την τελευταία διετία αυξήθηκαν οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα κατά 9% και βλέπουν τους λογαριασμούς μισθοδοσίας τους να παραμένουν άδειοι ή να κατατίθενται σε αυτούς συνεχώς ποσά έναντι του μισθού τους, τότε δεν μπορούν παρά να συμπεράνουν ότι η κοροϊδία που υφίστανται έχει φτάσει πλέον σε ανώτερο επίπεδο.

Δύο τινά μπορούν να συμβαίνουν σε ό,τι αφορά στις δηλώσεις του πρωθυπουργού για την ανεργία και την αύξηση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Είτε κάποιοι δίνουν στον Αλέξη Τσίπρα λανθασμένα στοιχεία, είτε εξελίσσεται μια απαράδεκτη επικοινωνιακή προσπάθεια αντιστροφής του αρνητικού για την κυβέρνηση κλίματος μέσω της διαστρέβλωσης της πραγματικότητας. Σε αυτή την προσπάθεια η στατιστική επιστήμη μπορεί να προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες, καθώς παρέχει τη δυνατότητα εξαγωγής διαφορετικών συμπερασμάτων για το ίδιο ζητούμενο. Στην προκειμένη περίπτωση, αυτά τα συμπεράσματα μπορούν να ερμηνευτούν κατά βούληση. Αυτό που όμως έχει σημασία είναι ότι η κοινωνία έχει το δικό της αλάνθαστο κριτήριο και μπορεί να αντιληφθεί πότε της λένε την αλήθεια και πότε την κοροϊδεύουν.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου