Ιδανικό άλλοθι για τη φοροδιαφυγή

ιδανικό-άλλοθι-για-τη-φοροδιαφυγή-396160

Στο ίδιο μονοπάτι θα βαδίσουν, μετά τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων εστίασης, και άλλοι επαγγελματικοί κλάδοι, και στο τέλος η τρύπα των κρατικών εσόδων θα μοιάζει με τις μαύρες τρύπες του διαστήματος!

«Οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης δεν κόβουν αποδείξεις επειδή δεν μπορούν αλλιώς να διατηρήσουν εν λειτουργία τις επιχειρήσεις τους». Με αυτό τον αφοπλιστικό τρόπο τοποθετήθηκε ο πρόεδρος του συλλόγου, Γιάννης Γρηγορίου, στα ρεπορτάζ των τελευταίων ημερών, όπου καταγράφεται όργιο παραβατικότητας σε ό,τι αφορά στην έκδοση αποδείξεων από συναδέλφους του στο νησί της Σκιάθου. Εκεί οι έλεγχοι των εφοριακών και των υπαλλήλων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κατέδειξαν ότι οι μισοί σχεδόν επαγγελματίες δεν εκδίδουν αποδείξεις, ρισκάροντας την επιβολή των τσουχτερών χρηματικών προστίμων που προβλέπει ο νόμος ή ακόμη και την αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων τους για ένα 48ωρο, σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι η φοροδιαφυγή αποτελεί συνήθη πρακτική.

Αυτά είναι λοιπόν τα δεδομένα των φορολογικών ελέγχων σε τουριστικούς προορισμούς με μεγάλη επισκεψιμότητα. Το φετινό καλοκαίρι δεν είναι το πρώτο που καταγράφονται τόσο υψηλά ποσοστά παραβατικότητας ως προς την τήρηση της φορολογικής νομοθεσίας. Σε νησιά με μεγάλη τουριστική κίνηση, καθώς και σε δημοφιλείς προορισμούς, η μη έκδοση αποδείξεων αποτελεί σύνηθες φαινόμενο, που κάθε καλοκαίρι αναδεικνύεται από τους ελέγχους των αρμόδιων υπηρεσιών. Φέτος όμως, οι επαγγελματίες που γίνονται στόχος των ελεγκτικών μηχανισμών, έχουν να αντιμετωπίσουν το νέο φορολογικό και το νέο ασφαλιστικό, που αφαιρούν έως και το 80% των εισοδημάτων τους. Υπό αυτό το ασφυκτικό οικονομικό πλαίσιο και με δεδομένη τη νοοτροπία των κατά συνείδηση φοροφυγάδων, οι έλεγχοι των εφοριακών είναι απολύτως λογικό να επιβεβαιώνουν τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος.

Το καινούργιο στο φετινό καλοκαίρι είναι πως οι επαγγελματίες, οι οποίοι δεν τηρούν τη νομοθεσία ως προς την έκδοση αποδείξεων, αναγκάζονται σύμφωνα με τους συνδικαλιστικούς τους εκπροσώπους, να υιοθετήσουν ανάλογες πρακτικές προκειμένου να επιβιώσουν οι ίδιοι και οι οικογένειες τους και παράλληλα να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας στις επιχειρήσεις τους. Το χειρότερο είναι πως οι «παραβάτες» έχουν κάνει πλέον τις επιλογές τους και διάλεξαν να σταθούν απέναντι στο κράτος, αδιαφορώντας τόσο για τις συνέπειες αυτής της επιλογής, όσο και για τους στόχους που έχει θέσει το Υπουργείο Οικονομικών σε ό,τι αφορά στην είσπραξη φόρων από την απόδοση του ΦΠΑ.

Το καθεστώς άγριας φορολόγησης που έχει επιβάλει το κράτος (σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζει τα όρια της φοροληστείας), δίνει πλέον στους ελευθέρους επαγγελματίες το ιδανικό άλλοθι να «κλέψουν» την εφορία, καθώς δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να επιβιώσουν. Στο ίδιο μονοπάτι θα βαδίσουν, μετά τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων εστίασης, και άλλοι επαγγελματικοί κλάδοι, και στο τέλος η τρύπα των κρατικών εσόδων θα μοιάζει με τις μαύρες τρύπες του διαστήματος!

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου