Καταδικασμένοι στην υπανάπτυξη

καταδικασμένοι-στην-υπανάπτυξη-402056

Το γεγονός ότι ο Βόλος και η ευρύτερη περιοχή συνδυάζουν τον τουριστικό παράγοντα, τις λιμενικές υποδομές και τον πρωτογενή τομέα, δεν σημαίνει τίποτα αν δεν βρεθούν στο τιμόνι της κεντρικής εξουσίας άνθρωποι που πιστεύουν στην ανάπτυξη της ιδιωτικής οικονομίας

«Η Μαγνησία έχει όλες τις προϋποθέσεις ώστε να γίνει νομός-πρότυπο σε ό,τι αφορά στην περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας». Με αυτό το σχόλιο απάντησε ο τομεαρχης Υποδομών και Μεταφορών της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής, σε δημοσιογραφική ερώτηση αναφορικά στις προοπτικές της περιοχής μας να βγει από τον φαύλο κύκλο της οικονομικής ύφεσης. Αυτή η άποψη, όσο αισιόδοξη και αν είναι, όσο και αν καλλιεργεί υπέρμετρες προσδοκίες για το μέλλον του νομού, δεν μπορεί παρά να δημιουργήσει εύλογα ερωτήματα. Eρωτήματα για τις αιτίες που κρατούν επί χρόνια τη Μαγνησία δέσμια αναχρονιστικών αντιλήψεων, μικροκομματικών αντιπαραθέσεων και αλλοπρόσαλλων πολιτικών επιλογών, οι οποίες υλοποιούνται από ανθρώπους που βρέθηκαν σε θέσεις ευθύνης από σπόντα και κρατούν καθηλωμένο το νομό, τη στιγμή που η υπόλοιπη Θεσσαλία αναπτύσσεται με δειλά, αλλά σταθερά βήματα.

Ο τομεάρχης της ΝΔ, όταν εξέφρασε την παραπάνω άποψη δεν είχε προφανώς υπόψη ότι μέρος του τοπικού πολιτικού προσωπικού, στην καλύτερη των περιπτώσεων διαγκωνίζεται για τη νομή της εξουσίας, και στη χειρότερη αδιαφορεί για τα προβλήματα της κοινωνίας. Το γεγονός ότι ο Βόλος και η ευρύτερη περιοχή συνδυάζουν τον τουριστικό παράγοντα, τις λιμενικές υποδομές και τον πρωτογενή τομέα (υπάρχουν δηλαδή όλες τις προϋποθέσεις ώστε να βγει από το καταστροφικό σπιράλ της μνημονιακης ύφεσης), δεν σημαίνει τίποτα απολύτως, αν προηγουμένως δεν βρεθούν στο τιμόνι της κεντρικής εξουσίας άνθρωποι που πιστεύουν στην ανάπτυξη της ιδιωτικής οικονομίας, και αν δεν εκλεγούν σε τοπικό επίπεδο πολιτικά πρόσωπα όχι μόνο με αναπτυξιακό όραμα, αλλά κυρίως με σαφές σχέδιο για την υλοποίηση του.

Οι ευκαιρίες που χάθηκαν, αυτές που χάνονται και όσες θα χαθούν όσο η περιοχή μας δεν μαθαίνει από τα λάθη της, είναι η καλύτερη απάντηση σε ενδεχόμενη απορία του τομεάρχη της ΝΔ για τα αίτια της στασιμότητα της Μαγνησίας, τη στιγμή που συνδυάζει όλες τις προϋποθέσεις ώστε όχι μόνο να ανασάνει οικονομικά αλλά να αποτελέσει πρότυπο-νομό της χώρας σε ό,τι αφορά στο μοντέλο της περιφερειακής ανάπτυξης. Πρόσφατα μάλιστα χάσαμε και το Εμπορευματικό Κέντρο. Όπου δημιουργούνται ανάλογες υποδομές ανά την Ευρώπη, βασική προϋπόθεση για την υλοποίηση τους είναι να υπάρχει σε κοντινή απόσταση λιμάνι και να εξασφαλίζεται άμεση σύνδεση με το σιδηροδρομικό δίκτυο.

Επειδή δεν τρέφουμε αυταπάτες, είμαστε βέβαιοι ότι και στην επόμενη επίσκεψη του κ. Καραμανλή στη Μαγνησία, ίσως με την ιδιότητα του μέλους του Υπουργικού Συμβουλίου, ο νομός μας θα παραμένει σε παρόμοια αν όχι σε χειρότερη μοίρα. Με την ανεργία να τον πνίγει και την ανεπάρκεια ορισμένων να τον κρατά καταδικασμένο στην υπανάπτυξη!

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου