Iδανικοί αυτόχειρες

iδανικοί-αυτόχειρες-404751

Σε αντίθεση με τη γειτονική Λάρισα, όπου ξέρουν να αξιοποιούν τις δυνατότητες της περιοχής τους και να αρπάζουν τις ευκαιρίες, στον Βόλο και τη Μαγνησία λειτουργούμε με εντελώς διαφορετικούς κανόνες

Η Μαγνησία έχει μια μοναδική ικανότητα να χάνει ευκαιρίες, να μην αξιοποιεί τις δυνατότητές της και να μένει στο περιθώριο των εξελίξεων, παρά το γεγονός ότι τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα είναι μοναδικά στο θεσσαλικό διαμέρισμα και όχι μόνο. Σαν να υπάρχει μια αρνητική παράδοση στον τόπο μας σε ό,τι αφορά στην απώλεια αναπτυξιακών ευκαιριών, ακόμη και όταν έχουν τεθεί οι βάσεις ενός σχεδιασμού που πρόκειται να μπει σε τροχιά υλοποίησης. Σε όλη αυτή τη διαδικασία, οι φορείς της Μαγνησίας διακρίνονται συνήθως για την έλλειψη αντανακλαστικών και την αδυναμία τους να προλάβουν δυσμενείς αποφάσεις για τον τόπο τους. Αυτό συμβαίνει και τα τελευταία 24ωρα, που δημοσιοποιήθηκαν οι πληροφορίες για τον κίνδυνο να χαθεί ο στόχος του Εμπορευματικού Κέντρου Θεσσαλίας. Οι τοπικοί φορείς αιφνιδιάστηκαν από τις εξελίξεις που διαδραματίζονται κυριολεκτικά κάτω από τη μύτη τους. Εξελίξεις που έχουν διαμορφώσει μια σχεδόν τετελεσμένη κατάσταση.

Έτσι λοιπόν, μετά την περιθωριοποίηση του νομού από σειρά αναπτυξιακών δράσεων και προγραμμάτων (για αυτή τη περιθωριοποίηση η τοπική κοινωνία αρέσκεται συνήθως να καταγγέλλει τις κυβερνήσεις που αδιαφορούν για τις ανάγκες της περιοχής), η Μαγνησία συνεχίζει να πορεύεται σε έναν αδιέξοδο δρόμο, με τα μεγάλα έργα είτε να καρκινοβατούν, είτε να παρουσιάζουν σοβαρά λειτουργικά προβλήματα, είτε να κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς χρηματοδότηση. Σε αυτό τον μακρύ κατάλογο έρχεται τώρα να προστεθεί και το θέμα του εμπορευματικού κέντρου, που ενώ είχαν καλλιεργηθεί προσδοκίες για την ανάπτυξη του στην περιοχή του Βελεστίνου, οι τοπικοί φορείς διαπιστώνουν εμβρόντητοι ότι η γειτονική Λάρισα έχει σχεδόν ολοκληρώσει τις σχετικές διαδικασίες για τη δημιουργία της συγκεκριμένης αναπτυξιακής υποδομής εντός των δικών της ορίων.

Αυτό που μένει τώρα είναι οι φορείς του Βόλου και της Μαγνησίας να αρχίσουν το γνωστό πινγκ – πονγκ των ευθυνών και την ανταλλαγή κατηγοριών για το διαφαινόμενο νέο ναυάγιο. Ήδη άρχισαν να εκτοξεύονται βολές για τα κίνητρα όσων ανέδειξαν το θέμα. Πρόκειται για εκπροσώπους φορέων που όχι μόνο δεν μπορούν να συνεργαστούν, αλλά κάποιοι εξ αυτών επικοινωνούν είτε μέσω εξωδίκων, είτε μέσω ανακοινώσεων με απαξιωτικό περιεχόμενο. Η τοπική κοινωνία πληρώνει το δικό τους έλλειμμα συντονισμού.

Σε αντίθεση με τη γειτονική Λάρισα, όπου ξέρουν να αξιοποιούν τις δυνατότητες της περιοχής τους και να αρπάζουν τις ευκαιρίες όταν αυτές παρουσιάζονται, στον Βόλο και τη Μαγνησία λειτουργούμε με εντελώς διαφορετικούς κανόνες. Οι δικοί μας εκπρόσωποι μετατρέπονται σε ιδανικούς αυτόχειρες και καταδικάζουν και τους πολίτες στο δικό τους αδιέξοδο παιχνίδι των άγονων αντιπαραθέσεων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου