Kάτω από το χαλί τα προβλήματα

kάτω-από-το-χαλί-τα-προβλήματα-406153

Τόσο οι υπηρεσίες της πυροσβεστικής όσο και της πολιτικής προστασίας, έχουν αποδυναμωθεί σε δραματικό βαθμό, με αποτέλεσμα το προσωπικό, εκτός από κουρασμένο και λειψό να είναι και απογοητευμένο

Παλιά οχήματα που έχουν γράψει εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα και δύσκολα συντηρούνται, ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό το οποίο αποδυναμώθηκε ώστε να στελεχωθούν τα αεροδρόμια που αγόρασε η Fraport, και προσωπικό που έχει χάσει το 50% των αποδοχών του μέσα σε μια επταετία και αναγκάζεται να πληρώνει από την τσέπη του την προμήθεια στολών και άλλων υλικών ατομικής προστασίας. Αυτή την εικόνα περιγράφουν οι εκπρόσωποι των πυροσβεστών στη Μαγνησία, που παρακολουθούν την κόντρα των τελευταίων 24ωρων ανάμεσα στους εκπροσώπους του κλάδου και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, με αφορμή τον ανεπιτυχή τρόπο αντιμετώπισης των συμβάντων στη Μάνη, όπου οι πύρινες γλώσσες κατέστρεψαν περιουσίες.

Όσες επικοινωνιακές προσπάθειες και αν γίνονται από την κυβέρνηση προκειμένου να εξωραϊστεί η εικόνα του Πυροσβεστικού Σώματος, οι άνθρωποι που ζουν από πρώτο χέρι το πρόβλημα και βιώνουν καθημερινά τις συνέπειες των ελλείψεων τόσο σε έμψυχο δυναμικό, όσο και σε μέσα πυρόσβεσης, ξέρουν ότι σε περίπτωση που προκύψει κάποιο σοβαρό συμβάν, οι ίδιοι θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή και η πολιτική ηγεσία που σήμερα τους εκθειάζει, θα αποδειχτεί για άλλη μια φορά κατώτερη των περιστάσεων. Τα εγκληματικά λάθη που έχουν γίνει σε επίπεδο σχεδιασμού και η τραγική εικόνα των υπηρεσιών πυρόσβεσης, όπου δε λειτουργούν καλά-καλά ούτε οι ασύρματοι στα οχήματα που βρίσκονται στα πύρινα μέτωπα, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού.

Η ευχή του προέδρου των πυροσβεστών της Μαγνησίας «να μην προκύψει κάποιο σοβαρό συμβάν στην περιοχή μας, για να μη ζήσουμε τις εφιαλτικές στιγμές του πρόσφατου παρελθόντος», τα λέει όλα. Η σκληρή πραγματικότητα, όσο και αν θέλουν να την κρύψουν πίσω από επικοινωνιακά σόου, όπως το χθεσινό με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην αεροπορική βάση πυρόσβεσης της Ελευσίνας, είναι ότι τόσο οι υπηρεσίες της πυροσβεστικής όσο και της πολιτικής προστασίας, έχουν αποδυναμωθεί σε δραματικό βαθμό, με αποτέλεσμα το προσωπικό, εκτός από κουρασμένο και λειψό να είναι και απογοητευμένο. Το ηθικό του βρίσκεται στα τάρταρα καθώς διαπιστώνει οι όσο περνούν τα χρόνια και καθιερώνονται οι μνημονιακές πολιτικές, τόσο αποδυναμώνεται ο δικός του ρόλος.

Τα φιλικά χτυπήματα στην πλάτη δεν έχουν καμία σημασία. Πολύ δε περισσότερο όταν γίνονται παρουσία τηλεοπτικών καμερών. Οι ίδιες κάμερες θα είναι αυτές που θα καταγράψουν στην επόμενη μεγάλη φωτιά τους πολίτες να αγωνιούν για τις περιουσίες τους και να ρίχνουν το φταίξιμο στην πυροσβεστική, επειδή καθυστέρησε να παρέμβει έγκαιρα ή δεν κατάφερε να συντονιστεί σωστά για να αποτραπούν τα χειρότερα. Χωρίς όμως μέσα και επαρκές προσωπικό, δεν μπορούν να συνεχίσουν να γίνονται θαύματα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου