Στάση πληρωμών

στάση-πληρωμών-407471

Η καθημερινότητα του ελεύθερου επαγγελματία απέχει παρασάγγας από τις εκτιμήσεις και τις τοποθετήσεις των συγκυβερνώντων

Με μαύρο δάκρυ κλαίνε οι άνθρωποι της αγοράς στον Βόλο, όπου συμπληρώθηκε ένα γεμάτο εξάμηνο με αρνητικούς τζίρους στις εμπορικές επιχειρήσεις, ενώ και ο Ιούλιος μπήκε με τις χειρότερες δυνατές προϋποθέσεις. Έρημοι δρόμοι, άδεια καταστήματα και μηδενικές εισπράξεις για ένα μεγάλο κομμάτι της τοπικής εμπορικής αγοράς, όπου οι κυβερνητικές θριαμβολογίες για την πρόσφατη συμφωνία με τους δανειστές και το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης ακούγονται τόσο μακρινές και τόσο επουσιώδεις. Η καθημερινότητα του ελεύθερου επαγγελματία απέχει παρασάγγας από τις εκτιμήσεις και τις τοποθετήσεις των συγκυβερνώντων που βλέπουν την ανάπτυξη να έρχεται, σε αντίθεση με τους ανθρώπους της πραγματικής οικονομίας που βλέπουν να έρχεται μια νέα φορολαίλαπα.

Καμία απολύτως αναπτυξιακή παρέμβαση για την τόνωση του ιδιωτικού τομέα που μαραζώνει μέρα με τη μέρα και βουλιάζει στο τέλμα των φόρων και της έλλειψης οικονομικής ρευστότητας. Άδεια ταμεία σημαίνει αδυναμία καταβολής φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Αρνητικό ισοζύγιο, δηλαδή, για τα προσδοκώμενα δημόσια έσοδα, τα οποία με τη σειρά τους θα δημιουργήσουν προβλήματα στον προϋπολογισμό, που για να κλείσει θα πρέπει να επιβληθούν νέοι φόροι – και πάει λέγοντας.

Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό περιβάλλον έρχεται και το τελεσίγραφο για την τοποθέτηση των POS, προκειμένου να γενικευτεί η χρήση πλαστικού χρήματος στην αγορά. Εξάλλου, ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των καταναλωτών έχει καθιερώσει πλέον τη χρήση τω πιστωτικών και χρεωστικών καρτών στις καθημερινές του συναλλαγές. Μάλιστα, το κράτος δίνει κίνητρα στους καταναλωτές για να χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο τις κάρτες τους, ωστόσο οι καταστηματάρχες που θα βρεθούν αντιμέτωποι με εξοντωτικά πρόστιμα από τα τέλη Ιουλίου, σε περίπτωση που δεν βάλουν συσκευές POS στις επιχειρήσεις τους, αναμένουν την εκπλήρωση των (προ διετίας) κυβερνητικών υποσχέσεων, για ρύθμιση του ζητήματος με τον ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό.

Εκτιμάται ότι στη Μαγνησία, ένα ποσοστό άνω του 40% ελεύθερων επαγγελματιών δεν έχει τη δυνατότητα να τοποθετήσει τις συγκεκριμένες συσκευές για αντικειμενικούς λόγους. Αρκετοί μάλιστα επαγγελματίες που υπέβαλαν αυτές τις ημέρες τις φορολογικές τους δηλώσεις, δεν έχουν καν την πρόθεση να ασχοληθούν με το θέμα των POS, καθώς τα ποσά που πρέπει να καταβάλουν στην εφορία είναι εξωφρενικά. Υπάρχει περίπτωση κρεοπώλη ο οποίος πρέπει να καταβάλει φόρους ύψους 25.000 ευρώ! Αντιλαμβάνεστε ότι αυτός ο επαγγελματίας θα ασχοληθεί πρώτα με την επιβίωση της οικογενείας και της επιχείρησης του και στη συνέχεια θα τοποθετήσει POS. Στο μεταξύ το Υπουργείο Οικονομικών θα κάνει τους δικούς του υπολογισμούς για την είσπραξη φόρων και η αγορά θα του απαντήσει λίαν συντόμως με γενικευμένη στάση πληρωμών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου