Kτήρια καμίνια -Υπάλληλοι ήρωες

kτήρια-καμίνια-υπάλληλοι-ήρωες-410978

Απέναντι σε αυτόν τον τραγέλαφο βρίσκεται ένα κράτος ασυντόνιστο, δυσκίνητο και απρόθυμο να συνδράμει στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων

Δυο νέες κατηγορίες εργαζομένων που περνούν τα πάνδεινα όταν επελαύνει ο καύσωνας πρέπει να προστεθούν στη σχετική λίστα, σε ό,τι αφορά τουλάχιστον στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου. Εκτός δηλαδή από όσους εργάζονται σε καθαριστήρια, ψησταριές και φούρνους, πρέπει πλέον να έχουμε υπόψη μας τους γιατρούς και τους νοσηλευτές του πρώην ΙΚΑ, καθώς επίσης και τους εκπαιδευτικούς που εργάζονται στον πύργο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας. Και στα δύο αυτά κτήρια οι συνθήκες είναι απελπιστικές, καθώς τα κεντρικά συστήματα κλιματισμού έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας και το προσωπικό προσπαθεί να ανασάνει με ανεμιστήρες και βεντάλιες. Μαζί τους ταλαιπωρούνται και οι πολίτες που πληρώνουν τα σπασμένα για την πλήρη διάλυση του κράτους.

Στην περίπτωση του ΙΚΑ, το κόστος επισκευής του κεντρικού συστήματος κλιματισμού δεν ξεπερνά τις 50.000 ευρώ. Ωστόσο, εδώ και τρία ολόκληρα χρόνια δεν είναι δυνατόν να εξασφαλιστεί η σχετική δαπάνη. Έτσι κάθε καλοκαίρι το προσωπικό και οι ασφαλισμένοι βιώνουν τριτοκοσμικές συνθήκες, ενώ η κεντρική διοίκηση αδιαφορεί προκλητικά. Είναι χαρακτηριστικό να αναφέρουμε ότι ακόμη και στα ιατρεία όπου υπάρχουν μικρά κλιματιστικά, το προσωπικό αναγκάζεται και συγκεντρώνει χρήματα, έτσι ώστε να γίνει η συντήρηση τους από τεχνικούς. Ακόμη και οι ανεμιστήρες έχουν αγοραστεί από το προσωπικό, που δεν ξέρει πλέον τι άλλο να κάνει για να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο.

Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι οι συνθήκες εργασίας για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές είναι αφόρητες. Αρχίζουν πλέον και δημιουργούνται σοβαρές ανησυχίες και για τους ασφαλισμένους, που υποτίθεται ότι προσέρχονται στο ΙΚΑ για να γίνουν καλά και αναγκάζονται και περιμένουν (ακόμη και ασθενείς με καρδιολογικά και αναπνευστικά προβλήματα), σε χώρους οι οποίοι θυμίζουν σάουνα.

Στη περίπτωση του πύργου της Δευτεροβάθμιας, η κατάσταση είναι μη διαχειρίσιμη καθώς τα λάθη που έγιναν όταν κατασκευάστηκε το συγκεκριμένο κτήριο ήταν ολέθρια, και τώρα οι χρηστές του καλούνται να πληρώσουν ένα πανάκριβο τίμημα. Οι υπάλληλοι είναι αναγκασμένοι να εργάζονται σε γραφεία που θυμίζουν θερμοκήπιο, ενώ οι συνεχείς ζημίες στο κεντρικό σύστημα ψύξης όλο αποκαθίστανται και όλο επαναλαμβάνονται. Ένας πραγματικός φαύλος κύκλος δηλαδή, που ταλαιπωρεί το προσωπικό και υποβαθμίζει τον ρόλο υπηρεσιών με νευραλγική σημασία.

Απέναντι σε αυτόν τον τραγέλαφο βρίσκεται ένα κράτος ασυντόνιστο, δυσκίνητο και απρόθυμο να συνδράμει στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων. Το οικονομικό σκέλος δεν είναι το πραγματικό εμπόδιο. Το κουβάρι των ανεπαρκών πολιτικών προσώπων και των αδιάφορων γραφειοκρατών που αδυνατούν να συντονιστούν και να συνεργαστούν, έτσι ώστε να πάψουν να ταλαιπωρούνται οι υπάλληλοι και οι απλοί πολίτες, είναι το πραγματικό εμπόδιο στον οποίο σχεδιασμό να αποκτήσει κάποτε στον τόπο μας η δημόσια διοίκηση σύγχρονες και λειτουργικές υποδομές.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου