Κουτόχορτο τέλος!

κουτόχορτο-τέλος-413426

Αυτή η καθυστέρηση είχε δραματικές συνέπειες για την πραγματική οικονομία και την αγορά, η οποία δέχτηκε αλλεπάλληλα χτυπήματα, εν αναμονή του κλεισίματος της συμφωνίας με τους δανειστές

Η δημοσκοπική κατρακύλα της συγκυβέρνησης, όπως αυτή αποτυπώνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, συμπαρασύρει και το αφήγημα του πρωθυπουργού ότι η συμφωνία της 15ης Ιουνίου ήταν επιτυχημένη και πως η ελληνική διαπραγματευτική πλευρά κατάφερε να εξασφαλίσει σημαντικές εγγυήσεις για τα ζητήματα του χρέους και της ανάπτυξης. Οι πολίτες που ρωτήθηκαν από τους δημοσκόπους για τις εκτιμήσεις τους αναφορικά στο περιεχόμενο της επίμαχης συμφωνίας και τις συνέπειες της για την οικονομία το επόμενο διάστημα, απάντησαν ξεκάθαρα ότι ούτε τους ικανοποιεί το αποτέλεσμα του πρόσφατου Eurogroup, ούτε θεωρούν επιτυχημένους τους κυβερνητικούς χειρισμούς. Πώς θα μπορούσαν άλλωστε να θεωρήσουν επιτυχημένους τους χειρισμούς μιας διαπραγμάτευσης που έπρεπε να έχει κλείσει από τα τέλη του προηγούμενου χρόνου. Αυτή η καθυστέρηση είχε δραματικές συνέπειες για την πραγματική οικονομία και την αγορά, η οποία δέχτηκε αλλεπάλληλα χτυπήματα, εν αναμονή του κλεισίματος της συμφωνίας με τους δανειστές.

Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών δείχνουν όμως και κάτι ακόμη. Ότι δηλαδή οι πολίτες όχι μόνο δεν θεωρούν ότι η χώρα μας κέρδισε κάτι ουσιαστικό από όλη αυτή τη διαδικασία, αλλά επιπρόσθετα έχουν πάψει οριστικά και αμετάκλητα να εμπιστεύονται την κυβέρνηση. Έχουν πάψει με απλά λόγια να τρώνε κουτόχορτο. Έχουν σταματήσει να πιστεύουν τα παραμύθια του κυβερνητικού επιτελείου και των επικοινωνιακών του δορυφόρων, ότι υπάρχει σχέδιο εξόδου από την κρίση και πως ο πλέον σίγουρος δρόμος για το τέλος του καθεστώτος οικονομικής υποδούλωσης της χώρας μας περνά μέσα από τον κυβερνητικό σχεδιασμό των ατέρμονων διαπραγματεύσεων, της αναβλητικότητας σε ό,τι αφορά στην υλοποίηση των απαραίτητων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων της ελληνικής οικονομίας και της εικονικής (όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος), αντίστασης που προβάλει η ελληνική πλευρά στις πιέσεις των δανειστών. Η κατάληξη αυτής της αδιέξοδης τακτικής είναι γνωστή: η επιβολή και νέων δυσβάσταχτων οικονομικών μέτρων κατά τη διάρκεια των διαδικασιών αξιολόγησης.

Όπως συμβαίνει με τους πολίτες αυτής της χώρας, έτσι και οι εκπρόσωποι των θεσμών έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση, που άλλα υπόσχεται, άλλα σχεδιάζει, άλλα συμφωνεί και άλλα εφαρμόζει στο τέλος. Μόνο που οι δανειστές δεν υφίστανται τις συνέπειες αυτού του πολιτικού παραλογισμού. Απλά φροντίζουν να διασφαλίζουν τα δικά τους συμφέροντα με τρόπους και μέσα που οδηγούν σε αδιέξοδο την κοινωνία. Αυτή η κοινωνία, όταν ρωτάται στη συνέχεια από τους δημοσκόπους πώς αποτιμά το κυβερνητικό έργο, δεν μπορεί παρά να εκφράσει τα πραγματικά της συναισθήματα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου