Ενα μικρό οικονομικό θαύμα

ενα-μικρό-οικονομικό-θαύμα-420327

Το αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών πρέπει να αποτελέσει φωτεινό παράδειγμα για αντίστοιχες περιπτώσεις ιδρυμάτων, τα οποία βρίσκονται σε δεινή θέση

Δουλειά, νοικοκύρεμα και συνεργασία. Σε αυτό το τρίπτυχο συμπυκνώνεται το μυστικό της επιτυχίας της διοίκησης του Γηροκομείου Βόλου, που παρέλαβε το ίδρυμα λίγο πριν την κατάρρευση και μέσα σε δυόμιση χρόνια κατάφερε πλεονασματικούς απολογισμούς, ρύθμισε τα χρέη και διπλασίασε τον αριθμό των φιλοξενούμενων γερόντων, τις οικονομικές δωρεές από συμπολίτες και τα έσοδα από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας. Η παρούσα διοίκηση δούλεψε με μεθοδικό και εντατικό τρόπο, προσάρμοσε τις κινήσεις της στις ανάγκες της αγοράς, νοικοκυρεύοντας τα οικονομικά του ιδρύματος, ενώ ταυτόχρονα εξασφάλισε συνεργασίες με το προσωπικό, τους προμηθευτές του και τοπικούς φορείς, που στήριξαν τη λειτουργία του γηροκομείου και τους στόχους της διοίκησής του.

Διαφορετικά θα είχε γραφτεί μια από τις πιο μαύρες σελίδες της ιστορίας του φιλανθρωπικού κινήματος στον Βόλο. Το γηροκομείο θα είχε κλείσει, οι γέροντες θα είχαν πεταχτεί στον δρόμο, οι εργαζόμενοι θα έμεναν απλήρωτοι και οι ιδιώτες, στους οποίους είχαν δημιουργηθεί τεράστιες οφειλές, θα έχαναν τα χρήματα τους.

Το μικρό οικονομικό θαύμα που πέτυχε η παρούσα διοίκηση από τον Ιανουάριο του 2014 μέχρι σήμερα, έδωσε νέα πνοή στο Γηροκομείο. Το ίδρυμα βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα, στην πιο δύσκολη, από πλευράς οικονομικών δεδομένων, περίοδο της μακρόχρονης ιστορίας του. Τα λάθη των προηγούμενων διοικήσεων, σε συνδυασμό με την πρωτοφανή οικονομική συγκυρία που αντιμετώπιζε, δημιούργησαν μια ασφυκτική κατάσταση, με το προσωπικό του ιδρύματος και τους υπερήλικες να βρίσκονται σε δεινή θέση.

Στη ίδια θέση βρέθηκαν και άλλα ιδρύματα με κοινωφελή χαρακτήρα στη χώρα μας, που τελικά δεν άντεξαν και έβαλαν λουκέτο. Από τη μια τα χρέη, από την άλλη η αδυναμία των τοπικών κοινωνιών να διαχειριστούν τα οικονομικά αδιέξοδα που είχαν προκύψει, οδήγησαν στο αναπόφευκτο και τερμάτισαν τη δράση ιστορικών φιλανθρωπικών ιδρυμάτων. Στον Βόλο αυτή η εξέλιξη αποφεύχθηκε, κυριολεκτικά, την ύστατη ώρα, χάρις στις επιλογές που έκανε μια ομάδα νέων ανθρώπων με τεράστια θέληση για δουλειά και πλήρη επίγνωση των δεδομένων και των αναγκών της πραγματικής οικονομίας. Όλο αυτό το διάστημα η πολιτεία όχι μόνο ήταν απούσα, αλλά έβαζε και τρικλοποδιές στις προσπάθειες της διοίκησης να διασφαλίσει τη λειτουργία του ιδρύματος, ρυθμίζοντας χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία

Το αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών πρέπει να αποτελέσει φωτεινό παράδειγμα για αντίστοιχες περιπτώσεις ιδρυμάτων τα οποία βρίσκονται σε δεινή θέση. Αυτό που έχει πλέον σημασία είναι να μην ανατραπεί η βιώσιμη πορεία του Γηροκομείου, καθώς η θητεία της παρούσας διοίκησης λήγει τον επόμενο μήνα και προκηρύσσονται εκλογές μετά από ένα χρόνο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου