Kάτι περισσότερο από διευθύντρια σχολείου

kάτι-περισσότερο-από-διευθύντρια-σχολ-421494

Τα θεσμοθετημένα όργανα ξέρουν μόνο να λαμβάνουν αποφάσεις για τον τρόπο ορισμού των διευθυντών των σχολείων, ανάλογα με τα πτυχία και όχι με βάση τις ικανότητες

Θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε εξ αρχής ότι σκοπός του παρόντος σημειώματος δεν είναι ούτε να επηρεάσει τις αποφάσεις των οργάνων της εκπαίδευσης αναφορικά στην επιλογή των νέων διευθυντών των σχολείων της περιοχής, ούτε βέβαια να καλλιεργήσει κλίμα υπέρ συγκεκριμένου υποψηφίου. Είναι ωστόσο κάτι παραπάνω από ασύνηθες να ξεσηκώνεται μια ολόκληρη σχολική κοινότητα, προκειμένου να μην αλλάξει το πρόσωπο, το οποίο ηγείται συγκεκριμένου σχολείου. Η προσπάθεια των μελών του συλλόγου γονέων του 9ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου, καθώς επίσης και του συλλόγου των διδασκόντων να διατηρηθεί στη θέση της διευθύντριας η κ. Μαρία Διούδη δεν αποτελεί μια απλή είδηση στην τοπική επικαιρότητα. Καταδεικνύει το πόσο έχει δεθεί η συγκεκριμένη σχολική κοινότητα με τη διευθύντρια του σχολείου.

Ο φόβος των γονιών και των συναδέλφων της είναι μήπως υπάρξει υποψήφιος διευθυντής με περισσότερους μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών και μεγαλύτερο αριθμό πτυχίων σε ξένες γλώσσες και άλλες δεξιότητες. Βλέπετε για τη σχολική κοινότητα του 9ου Δημοτικού Σχολείου δεν έχει καμία απολύτως σημασία ο αριθμός των πτυχίων της διευθυντρίας. Αυτό που μετρά είναι η όρεξη και η αγάπη της για τη δουλειά της καθώς επίσης και ο τρόπος με τον οποίο ενέπνευσε στους συναδέλφους της και στους γονείς των μαθητών την ιδέα του εθελοντισμού.

Τα τοπικά ΜΜΕ κάλυψαν ουκ ολίγες φορές εθελοντικές δράσεις των δασκάλων και των γονιών που μετατράπηκαν σε ελαιοχρωματιστές, ξυλουργούς και σοβατζήδες προκειμένου να συντηρήσουν το σχολείο τους που έχει ξεχάσει η επίσημη πολιτεία. Τα θεσμοθετημένα όργανα αυτού του συστήματος ξέρουν μόνο να λαμβάνουν αποφάσεις για τον τρόπο ορισμού των διευθυντών των σχολείων, ανάλογα με τα πτυχία που διαθέτει ο κάθε υποψήφιος και όχι με βάση τις ικανότητες του να διευθύνει μια σχολική κοινότητα και να εμπνεύσει τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς, έτσι ώστε το σχολικό περιβάλλον να γίνει ελκυστικό για τα παιδιά και λειτουργικό για τους δασκάλους.

Σε λίγες ημέρες που θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για την επιλογή των νέων διευθυντών των σχολειών, είναι πολύ πιθανό να αλλάξει το πρόσωπο του διευθυντή στο συγκεκριμένο δημοτικό. Αυτό όμως που δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ είναι οι ισχυροί συναισθηματικοί δεσμοί που αναπτύχθηκαν τα τελευταία έξι χρόνια μεταξύ της απερχόμενης διευθύντριας, των δασκάλων, των μαθητών και των γονιών τους. Το επιστέγασμα αυτής της σχέσης είναι χειροπιαστό και πράγματι μοναδικό στην περιοχή. Εφόσον αλλάξει τελικά ο διευθυντής, το μόνο σίγουρο είναι πως αυτός που θα διαδεχτεί το Μαρία Διούδη θα μπει στη διαδικασία σύγκρισης με μια εκπαιδευτικό – πραγματικό πρότυπο για την ελληνική δημόσια εκπαίδευση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου