Η νίκη του αυτονόητου

η-νίκη-του-αυτονόητου-425828

Απέναντι σε αυτές τις προσπάθειες βρίσκονται γραφειοκράτες με δεδομένη εχθρική διάθεση για κάθε επένδυση, ένα δαιδαλώδες νομοθετικό πλαίσιο που αποθαρρύνει τη χάραξη και υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων

Νίκη του αυτονόητου χαρακτηρίζει ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος τη θετική εξέλιξη με την επένδυση στις Νηές της Σούρπης, καθώς η Κτηματική Υπηρεσία το Δημοσίου αναγνώρισε μετά από σχεδόν μια δεκαετία ότι δεν υφίσταται θέμα αμφισβήτησης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της έκτασης των 3.000 περίπου στρεμμάτων, όπου προβλέπεται να αναπτυχθεί η μεγάλη τουριστική επένδυση της Golfing Developments. Η Κτηματική, που μαζί με τη Αρχαιολογική Υπηρεσία αποτελούν τα πιο δυσκίνητα γρανάζια του δημόσιου μηχανισμού της χώρας, φέρει τεράστιο μερίδιο ευθύνης για την πολυετή καθυστέρηση στην υλοποίηση ενός επενδυτικού σχεδιασμού, ο οποίος θα μπορούσε να δημιουργήσει άμεσα 100άδες νέες θέσεις εργασίας και παράλληλα να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

Το γεγονός ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον της εταιρίας που έχει εκδηλώσει την επιθυμία να υλοποιήσει τον παραπάνω σχεδιασμό εξακολουθεί και υφίσταται μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες, μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα μικρό θαύμα, ωστόσο έχει μια απολύτως λογική εξήγηση. Οι σχέσεις εμπιστοσύνης που φρόντισε να οικοδομήσει η τοπική εκκλησία με τους επενδυτές όλο αυτό το διάστημα, διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στον να μην τιναχθεί στον αέρα ένας σχεδιασμός με συνολικό προϋπολογισμό άνω των 300 εκατομμυρίων ευρώ, που εφόσον υλοποιηθεί θα δημιουργήσει νέες αναπτυξιακές προοπτικές για την περιοχή μας συνολικότερα.

Στην προκειμένη περίπτωση, ευτυχώς υπάρχουν από τη μια επενδυτές με πείσμα, επιμονή και υπομονή, και από την άλλη εκκλησιαστικοί φορείς που δεν περιορίζονται μόνο στην άσκηση του πνευματικού τους ρόλου, άλλα παλεύουν για την ουσιαστική στήριξη του κόσμου μέσα από την αξιοποίηση μέρους της τεράστιας ακίνητης περιουσίας που διαθέτει η εκκλησία. Απέναντι σε αυτές τις προσπάθειες βρίσκονται γραφειοκράτες με δεδομένη εχθρική διάθεση για κάθε επένδυση, ένα δαιδαλώδες νομοθετικό πλαίσιο που αποθαρρύνει τη χάραξη και υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων (σε μια χώρα η οποία τα έχει απόλυτη ανάγκη ώστε να βγει από το τέλμα της οικονομικής ύφεσης) και μια κυβέρνηση που όχι μόνο αδιαφορεί για τις επενδύσεις άλλα βάζει και τρικλοποδιές στους υποψήφιους επενδυτές.

Στην περίπτωση της επένδυσης στις Νηές, το θετικό είναι πως οι γραφειοκράτες της Κτηματικής Υπηρεσίας αντελήφθησαν έστω και καθυστερημένα το λάθος τους. Το αρνητικό είναι πως τώρα που φαίνεται ότι αίρονται τα εμπόδια ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς της επίμαχης επένδυσης, ο τραπεζικός τομέας βρίσκεται σε κωματώδη κατάσταση ως προς τη δανειοδότηση ανάλογων σχεδιασμών. Ας ελπίσουμε ότι τα γραφειοκρατικά εμπόδια που προέταξαν από το 2010 μέχρι σήμερα οι υπηρεσιακοί παράγοντες, για λόγους που όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων δεν υφίστανται, δεν θα τινάξουν στον αέρα μια από τις ελάχιστες αναπτυξιακές ευκαιρίες της Μαγνησίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου