Η δημόσια υγεία στο απόσπασμα

η-δημόσια-υγεία-στο-απόσπασμα-428536

Ο σχεδιασμός για το νέο ωράριο εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών, σύμφωνα τους εκπροσώπους του κλάδου, θα οδηγήσει σε πλήρη εξουθένωση το μόνιμο ιατρικό προσωπικό

Σε δύο παράλληλες πραγματικότητες ζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί και η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Η μια πλευρά βιώνει καθημερινά τα αδιέξοδα του υποβαθμισμένου δημόσιου συστήματος υγείας, και η άλλη καμαρώνει για τις προσλήψεις που υποτίθεται ότι έγιναν επί των ημερών της προκειμένου να αμβλυνθεί το εκρηκτικό πρόβλημα της υποστελέχωσης των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας. Ενώ λοιπόν η έκθεση του ΑΣΕΠ, που κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή και αφορά στις προσλήψεις που έγιναν στο δημόσιο το 2016, αναφέρει ότι η μερίδα του λέοντος αυτών των προσλήψεων αφορά στο Υπουργείο Υγείας, οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών έχουν εντελώς διαφορετική εκτίμηση, καθώς βιώνουν σε όλο της το μεγαλείο την εγκατάλειψη της δημόσιας υγείας από τότε που μπήκαμε στον φαύλο κύκλο των μνημονίων.

Τώρα μάλιστα έρχεται το αρμόδιο υπουργείο να θέσει σε εφαρμογή ένα νέο σύστημα για το ωράριο απασχόλησης των νοσοκομειακών γιατρών, ενώ παράλληλα ετοιμάζεται να μην ανανεώσει τις συμβάσεις των επικουρικών γιατρών που λήγουν στα τέλη Αυγούστου. Αν συμβεί αυτό, στο «Αχιλλοπούλειο» πολλές κλινικές θα οδηγηθούν σε αδιέξοδο και θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας, εξαιτίας του γεγονότος ότι οι επικουρικοί γιατροί καλύπτουν σήμερα τεράστια κενά σε μόνιμο ιατρικό προσωπικό.

Από την άλλη μεριά, ετοιμάζεται να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός για το νέο ωράριο εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών, που σύμφωνα τους εκπροσώπους του κλάδου θα οδηγήσει σε πλήρη εξουθένωση το μόνιμο ιατρικό προσωπικό. Εφόσον δηλαδή ισχύουν τα καταγγελλόμενα, ότι δηλαδή σε περιπτώσεις κλινικών με τρεις γιατρούς, για παράδειγμα, θα εργάζεται ένας ανά 8ωρο, θα είναι αδύνατο να καλύπτονται οι υποχρεώσεις του εν λόγω γιατρού στα επείγοντα περιστατικά, στην κλινική όπου εφημερεύει και ταυτόχρονα στα εξωτερικά ιατρεία, όπου θα τον περιμένουν ασθενείς για εξέταση.

Είτε δεν αντιλαμβάνονται στο Υπουργείο Υγείας ότι ένας κουρασμένος γιατρός είναι επικίνδυνος για τους ασθενείς, είτε δεν τους νοιάζει αν θα καταρρεύσουν οι εναπομείναντες γιατροί, που ήδη εργάζονται με εξαντλητικά ωράρια και προσπαθούν να κρατήσουν όρθιο ένα ετοιμόρροπο σύστημα, μαζί με τους νοσηλευτές των δημόσιων νοσοκομείων που βρίσκονται πάνω-κάτω στην ίδια μοίρα. Την ίδια στιγμή, προκαλεί έκπληξη η στάση των νοσοκομειακών γιατρών, που ενώ βλέπουν την κατάσταση για τον κλάδο τους να επιδεινώνεται συνεχώς, δεν αντιδρούν στις αποφάσεις για περαιτέρω απαξίωση της δημόσιας υγείας. Αντίθετα, υπομένουν τη μοίρα τους και περιμένουν είτε να συνταξιοδοτηθούν, είτε να πάρουν την απόφαση και να υποβάλουν την παραίτηση τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου