Επικίνδυνο, πλην όμως επικερδές «σπορ»

επικίνδυνο-πλην-όμως-επικερδές-σπορ-429840

Η ανασφάλιστη εργασία γιγαντώνεται, το ασφαλιστικό σύστημα αποδυναμώνεται και η προοπτική καταβολής συντάξεων στους νυν εργαζόμενους όλο και απομακρύνεται

Ενδεικτική των διαστάσεων που έχει λάβει στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο της ανασφάλιστης εργασίας, είναι η χθεσινή αποκάλυψη του «Ταχυδρόμου» για την επιχείρηση εστίασης, όπου οι ελεγκτές του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας εντόπισαν τουλάχιστον τρεις εργαζόμενους, οι οποίοι απασχολούνταν χωρίς να είναι ασφαλισμένοι. Το συγκεκριμένο φαινόμενο έχει ενταθεί από τότε που τέθηκαν σε ισχύ οι μνημονιακοί νόμοι για την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας και την καθιέρωση ελαστικών μορφών απασχόλησης. Οι εργοδότες, στην προσπάθειά τους να εξοικονομήσουν δαπάνες, είτε για να στηρίξουν τις επιχειρήσεις τους και να αποπληρώσουν άλλες υποχρεώσεις, είτε για να αποκομίσουν ακόμη περισσότερα κέρδη, ρισκάρουν και απασχολούν παράνομα υπαλλήλους, οι οποίοι βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση και θα έκαναν τα πάντα για ένα μεροκάματο.

Ένα μεγάλο κομμάτι εργοδοτών που παρανομεί συνειδητά, γνωρίζει επίσης ότι το υφιστάμενο σύστημα των ελεγκτικών μηχανισμών έχει ατονήσει, είτε λόγω υποστελέχωσης, είτε λόγω έλλειψης ακόμη και στοιχειωδών υποδομών για τη διενέργεια των προβλεπόμενων από τον νόμο ελέγχων. Υπάρχουν περιπτώσεις επιχειρήσεων στις οποίες δεν έχει γίνει έλεγχος από τους επιθεωρητές εργασίας ή από το ΙΚΑ για ολόκληρα χρόνια. Κατά συνέπεια, οι συγκεκριμένοι εργοδότες αποθρασύνονται και αυξάνουν τον αριθμό των υπαλλήλων που απασχολούν χωρίς να τους ασφαλίζουν και δίχως να καταβάλουν στον ΕΦΚΑ τις απαραίτητες ασφαλιστικές εισφορές. Έτσι η ανασφάλιστη εργασία γιγαντώνεται, το ασφαλιστικό σύστημα αποδυναμώνεται, και η προοπτική καταβολής συντάξεων στους νυν εργαζόμενους όλο και απομακρύνεται.

Στην περίπτωση της επιχείρησης όπου χρειάστηκε να κληθεί η αστυνομία, έτσι ώστε οι επιθεωρητές να ολοκληρώσουν τον έλεγχο τους, επιβλήθηκαν εξοντωτικά χρηματικά πρόστιμα για τους εργαζόμενους που ήταν ανασφάλιστοι. Αυτά τα πρόστιμα είναι ικανά να βάλουν οριστικό λουκέτο στη συγκεκριμένη επιχείρηση. Παρ’ όλα αυτά δεν αποθαρρύνονται οι παρανομούντες, οι οποίοι προτιμούν να ρισκάρουν έναν αιφνιδιαστικό έλεγχο και την επιβολή του προβλεπόμενου προστίμου των 10.000 ευρώ για κάθε ανασφάλιστο εργαζόμενο, παρά να συμμορφωθούν με το γράμμα του νόμου.

Πάντως, ο αριθμός των ιδιοκτητών επιχειρήσεων που εντοπίζονται να απασχολούν ανασφαλίστους εργαζόμενους είναι πολύ μικρός, σε σχέση με το σύνολο των συναδέλφων τους, οι οποίοι έχουν μετατρέψει σε ένα ιδιαίτερα επικερδές «σπορ» την ανασφάλιστη εργασία. Από την άλλη μεριά, οι υποστελεχωμένες υπηρεσίες του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, σε συνδυασμό με την έλλειψη βασικών υποδομών για τη διενέργεια των απαιτούμενων ελέγχων, συμβάλουν στην όξυνση του φαινομένου, ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και μάλιστα σε περιοχές με μεγάλη τουριστική κίνηση. Εκεί η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τα δημόσια έσοδα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου