Καθρεφτάκια για τους ιθαγενείς

καθρεφτάκια-για-τους-ιθαγενείς-431148

Γι’ άλλη μια φορά, οι εταίροι δεν αναμένεται να αναλάβουν στο μεθαυριανό Eurogroup καμία συγκεκριμένη δέσμευση για το χρέος, παρά μόνο θα εκδώσουν ένα κείμενο γεμάτο ασάφειες

Τα τελευταία 24ωρα όλο και αυξάνονται οι αισιόδοξες δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων για συμφωνία στο μεθαυριανό Eurogroup, όπου θα τεθεί το θέμα της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης και της εκταμίευσης της δόσης που εκκρεμεί, βάσει της συμφωνίας για το τρίτο μνημόνιο. Ανάλογη αισιοδοξία εκφράζουν και οι εκπρόσωποι της ελληνικής πλευράς, που άφησαν να ξεθωριάσει η σκληρή γραμμή περί συνολικής συμφωνίας για το χρέος, μπροστά στο διαφαινόμενο αδιέξοδο. Έτσι από τις κυβερνητικές τοποθετήσεις αναφορικά σε πιέσεις που ασκούνται για συμφωνία για το χρέος στο επικείμενο Eurogroup, περάσαμε στις στοχευμένες διαρροές, σύμφωνα με τις οποίες η ελληνική πλευρά θα είναι ικανοποιημένη εφόσον απαλειφθούν κάποιες φράσεις από το κείμενο της συμφωνίας του Μαΐου του 2016.

Επιπρόσθετα, εκφράζεται η αισιοδοξία ότι η χώρα μας θα λάβει μια ενισχυμένη δόση (κάτι παραπάνω δηλαδή από το προβλεπόμενο ποσό των 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ), προκειμένου να μπορέσει να διαχειριστεί επικοινωνιακά η κυβέρνηση το πρόσφατο στραπάτσο. Το γεγονός δηλαδή ότι πέρασε από τη Βουλή η συμφωνία για το τέταρτο μνημόνιο, χωρίς να υπάρξει ούτε κλείσιμο της αξιολόγησης ούτε η εκταμίευση των χρημάτων που έπρεπε να έχουμε λάβει εδώ και τουλάχιστον ένα εξάμηνο, ούτε βέβαια κάποια ουσιαστική δέσμευση των Ευρωπαίων εταιρών ότι θα ρυθμιστεί το χρέος, σύμφωνα με τις προσδοκίες του ΔΝΤ.

Γι’ άλλη μια φορά, οι εταίροι δεν αναμένεται να αναλάβουν στο μεθαυριανό Eurogroup καμία συγκεκριμένη δέσμευση για το χρέος, παρά μόνο θα εκδώσουν ένα κείμενο γεμάτο ασάφειες, γενικότητες και διφορούμενες έννοιες, ενώ παράλληλα θα εγκρίνουν την εκταμίευση της δόσης που έχει συμφωνηθεί από πέρυσι, μόνο και μόνο για να δώσουν τη δυνατότητα στην ελληνική συγκυβέρνηση να διατηρήσει την εύθραυστη κοινοβουλευτική της πλειοψηφία και να μη καταρρεύσει υπό το βάρος της έντονης δυσφορίας, η οποία αρχίζει και εκφράζεται από τα στελέχη της όσο περνούν τα 24ωρα και δεν προκύπτουν ουσιαστικά επιχειρήματα, ώστε να δικαιολογηθεί πολιτικά η στάση τους στην πρόσφατη ψηφοφορία για το τέταρτο μνημόνιο, όπου ψηφίστηκε αδιαμαρτύρητα ένα ακόμη επαχθές πακέτο οικονομικών μέτρων.

Τη συνέχεια την ξέρουμε. Η κυβέρνηση θα αρχίσει τις θριαμβολογίες, ότι ολοκλήρωσε επιτυχώς την αξιολόγηση, ότι έλαβε την πολυπόθητη δόση έτσι ώστε να καλυφθούν οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας μας και να εξοφληθεί μέρος των οφειλών του δημοσίου προς την πραγματική οικονομία, και πως έβαλε σε τροχιά επίλυσης το φλέγον ζήτημα του χρέους. Ωστόσο, πέραν των βουλευτών της μπορεί να πείσει την ελληνική κοινωνία ότι όντως κατάφερε κάτι το ουσιαστικό για την έξοδο της χώρας από την κρίση;

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου