Η πιο κρίσιμη θητεία

η-πιο-κρίσιμη-θητεία-434087

Το δημόσιο σχολείο διαλύεται μέρα με τη μέρα και οι λειτουργοί του θα πληρώσουν -μαζί με τους μαθητές- το πιο ακριβό τίμημα των κυβερνητικών επιλογών για εξοικονόμηση δαπανών

Αντιμέτωποι με μια σειρά σοβαρών προβλημάτων που χρονίζουν και εντείνονται, υποβαθμίζοντας ακόμη περισσότερο το αγαθό της δημόσιας παιδείας, θα βρεθεί η νέα διοίκηση του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Μαγνησίας, η οποία πρόεκυψε από τη χθεσινή εκλογική διαδικασία. Οι εκπρόσωποι του κλάδου που εξελέγησαν στο νέο Δ.Σ. θα πρέπει να παραμερίσουν τις όποιες ιδεολογικές διαφορές και να αναζητήσουν σημεία σύγκλισης, έτσι ώστε να βρεθούν απέναντι στα ανοικτά ζητήματα του κλάδου με ένα κοινό σχέδιο δράσης και όχι χωρισμένοι σε πολλά κομμάτια. Η κατάσταση για τους εκπαιδευτικούς των δημόσιων σχολείων χειροτερεύει χρόνο με τον χρόνο. Δεν είναι μόνο η συρρίκνωση των αποδοχών τους, οι οποίες έχουν μειωθεί έως και 40% από τότε που μπήκαμε στον φαύλο κύκλο των μνημονίων. Ούτε η συνεχιζόμενη αποδυνάμωση του δημοτικού σχολείου και του νηπιαγωγείου σε ό,τι αφορά στην αναγκαιότητα μόνιμων προσλήψεων, μήπως και καλυφθούν τα τεράστια κενά όσων αποχώρησαν λόγω συνταξιοδότησης.

Μια σειρά αποφάσεων και επιλογών των ηγεσιών του Υπουργείου Παιδείας τα τελευταία χρόνια, έκαναν ακόμη πιο κατηφορικό τον δρόμο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπου ο θεσμός του ολοήμερου δημοτικού σχολείου συνεχίζει και απαξιώνεται, ενώ η Ειδική Αγωγή αντιμετωπίζεται σαν ενοχλητική εκκρεμότητα, η οποία πρέπει να τακτοποιηθεί με κάθε τρόπο (έστω και με ασύλληπτες προχειρότητες, όπως η εξομοίωση των τίτλων σπουδών των αποφοίτων των πανεπιστημιακών τμημάτων Ειδικής Αγωγής, με τους μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών εκπαιδευτικών, οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με το αντικείμενο).

Οι παρατάξεις που τέθηκαν αντιμέτωπες στη χθεσινή διαδικασία και διεκδίκησαν την ψήφο των δασκάλων της περιοχής, δεν έχουν το παραμικρό περιθώριο για καθυστερήσεις, σε ό,τι αφορά στην άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση των παραπάνω ζητημάτων. Επίσης δεν έχουν κανένα περιθώριο για αντιδικίες ή συγκρούσεις με φόντο τον τρόπο συγκρότησης της νέας διοίκησης. Οι συνάδελφοι των εκπαιδευτικών που εξελέγησαν στη νέα διοίκηση έχουν την απαίτηση από τους συνδικαλιστικούς τους εκπροσώπους να συνεργαστούν με γνώμονα την αντιμετώπιση των ανοικτών θεμάτων του κλάδου, και όχι να συγκρουστούν επικαλούμενοι ιδεολογικές διαφωνίες.

Το δημόσιο σχολείο διαλύεται μέρα με τη μέρα και οι λειτουργοί του θα πληρώσουν -μαζί με τους μαθητές- το πιο ακριβό τίμημα των κυβερνητικών επιλογών για εξοικονόμηση δαπανών και περαιτέρω συρρίκνωση του δημόσιου χαρακτήρα του. Με αυτά τα δεδομένα κρίνουμε ότι η θητεία της διοίκησης του τοπικού Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών που ήδη ξεκίνησε, ίσως να είναι η πιο κρίσιμη των τελευταίων ετών. Τα πρόσωπα που θα συγκροτήσουν το νέο Δ.Σ. έχουν πολύ δύσκολο έργο. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να πείσουν και τους συναδέλφους τους για την αναγκαιότητα της δίκης τους παρουσίας, στον όποιο αγωνιστικό προγραμματισμό αποφασιστεί το προσεχές διάστημα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου