Νυν υπέρ πάντων …η εξουσία

νυν-υπέρ-πάντων-η-εξουσία-445388

Συνεχίζουν και πορεύονται στον ίδιο δρόμο των καθυστερήσεων και της διαρκούς μετάθεσης των προσδοκιών για κλείσιμο μιας καλής συμφωνίας με τους δανειστές από μήνα σε μήνα.

Η αγορά στενάζει και τα παιδιά του κομματικού σωλήνα που κυβερνούν τη χώρα μας εξακολουθούν και πειραματίζονται πάνω σε κρίσιμα ζητήματα, όπως το κλείσιμο της αξιολόγησης, η εκταμίευση της δόσης και η ρύθμιση του χρέους. Συμπληρώνονται αύριο δύο εβδομάδες από την ψήφιση στη Βουλή του πακέτου των επώδυνων μέτρων του τετάρτου μνημονίου, ωστόσο ούτε η αξιολόγηση έκλεισε, ούτε κανείς γνωρίζει πότε ακριβώς θα εκταμιευτεί η δόση των 7,5 δισ. ευρώ, ούτε βεβαίως υπάρχει κάποιο σαφές χρονοδιάγραμμα για τη λήξη αποφάσεων, οι οποίες θα δρομολογήσουν την επίλυση του ζητήματος του δημόσιου χρέους. Όλο αυτό το σκηνικό επιτείνει την απελπιστική κατάσταση της αγορά, όπου η καταναλωτική κίνηση παραμένει στα τάρταρα και τα λουκέτα συνεχίζουν και πολλαπλασιάζονται.

Ένα γεμάτο πεντάμηνο συνεχών αρνητικών τζίρων συμπλήρωσαν οι έμποροι του Βόλου, που από τις αρχές του χρόνου μετράνε τις πληγές τους και αναζητούν εναγωνίως τρόπους ώστε να κρατήσουν ανοικτές τις επιχειρήσεις τους. Παρά την ανηλεή φοροεπιδρομή που έχει εξαπολύσει εναντίον τους η κυβέρνηση, παρά τις εξοντωτικές ασφαλιστικές εισφορές που τους έχουν επιβληθεί, παρά το κλίμα αβεβαιότητας και μιζέριας που εξακολουθεί και πνιγεί την επιχειρηματικότητα, η εμπορική αγορά στέκεται στα πόδια της, και αυτό που ζητούν οι άνθρωποι της ιδιωτικής οικονομίας είναι να κλείσει επιτέλους το κεφάλαιο των διαπραγματεύσεων για το χρέος, μήπως και αποκατασταθεί η ηρεμία στις τάξεις τόσο των εμπόρων, όσο και των καταναλωτών.

Αντίθετα, αυτό που παρατηρούν οι άνθρωποι της αγοράς, όπως άλλωστε και το σύνολο των πολιτών αυτής της χώρας, είναι πως μια χούφτα πολιτικάντηδων που δεν έχουν δουλέψει ποτέ στη ζωή τους (οι περισσότεροι εξ αυτών, τουλάχιστον), παρατείνουν τις εκκρεμότητες, ενώ εξαιτίας των δικών τους ολιγωριών να κλείσουν τη διαπραγμάτευση πολύ πριν την άνοιξη, ο τελικός λογαριασμός που θα πληρώσει η κοινωνία εκτοξεύτηκε σε δυσθεώρητα ύψη. Το χειρότερο είναι πάντως ότι αυτοί που οδήγησαν στο σημερινό αδιέξοδο κάθε άλλο παρά έχουν διδαχτεί από τα λάθη τους. Το αντίθετο μάλιστα. Συνεχίζουν και πορεύονται στον ίδιο δρόμο των καθυστερήσεων και της διαρκούς μετάθεσης των προσδοκιών για κλείσιμο μιας καλής συμφωνίας με τους δανειστές από μήνα σε μήνα. Σαν να μη τους ενδιαφέρει για το καλό της ιδιωτικής οικονομίας. Σα να τους νοιάζει μόνο η διατήρησή τους στην εξουσία και η εκπλήρωση των πολιτικών τους φιλοδοξιών, ανεξάρτητα αν ο λαός που κυβερνούν έχει εξαθλιωθεί και βράζει από αγανάκτηση για τις επιλογές τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου