Επιτέλους έγινε το αυτονόητο

επιτέλους-έγινε-το-αυτονόητο-458693

Πρέπει η τοπική κοινωνία να διδαχτεί από τα δικά της λάθη, που επέτρεψαν να διαιωνίζεται μια άκρως επικίνδυνη κατάσταση

Ούτε μια, ούτε δύο αλλά τρεις δεκαετίες χρειάστηκαν ώστε να απομακρυνθεί ένας από τους δύο πεσσούς-φονιάδες του δρόμου Βόλου – Αλυκών, και να τοποθετηθεί σε σημείο όπου δεν θα αποτελεί απειλή για τους διερχομένους οδηγούς. Τριάντα δύο ολόκληρα χρόνια κράτησαν οι προσπάθειες της τοπικής κοινωνίας – τουλάχιστον εκείνων των φορέων που στήριξαν από την αρχή το αίτημα για τη μετατόπιση του πεσσού μετά τα πρώτα τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα. Πέντε νεκροί και άλλοι πέντε συνάνθρωποι μας που καθηλώθηκαν σε αναπηρικό αμαξίδιο είναι ο τραγικός απολογισμός της πολύχρονης καθυστέρησης στην υλοποίηση ενός σχεδιασμού μείζονος σημασίας για την οδική ασφάλεια. Η χθεσινή ημέρα, στην οποία έγινε επιτέλους πραγματικότητα ο στόχος για τη μετατόπιση του δυτικού πεσσού, δεν πρέπει να αποτελέσει αφορμή για πανηγυρισμούς από τους φορείς που πρωτοστάτησαν σε αυτή την προσπάθεια.

Πρέπει η τοπική κοινωνία να διδαχτεί από τα δικά της λάθη, που επέτρεψαν να διαιωνίζεται μια άκρως επικίνδυνη κατάσταση. Οι πέτρες του πεσσού που μετακινήθηκε χθες έχουν ποτιστεί με το αίμα των θυμάτων των δεκάδων τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχημάτων, τα οποία σημειώθηκαν στο σημείο από το 1985 έως σήμερα. Όλα αυτά τα χρόνια ακούστηκαν πολλές υποσχέσεις και εκδόθηκαν αμέτρητες ανακοινώσεις με τις πρωτοβουλίες των πολιτικών στελεχών, τα οποία υποτίθεται ότι πρωτοστάτησαν στην προσπάθεια να γίνει το αυτονόητο. Αυτό το αυτονόητο έπραξε η σημερινή δημοτική αρχή, που βρέθηκε αντιμέτωπη με τεράστια γραφειοκρατικά εμπόδια, ακόμη και όταν το θέμα είχε μπει στην τελική ευθεία. Είχαν δηλαδή εκδοθεί οι απαιτούμενες άδειες από το Υπουργείο Πολιτισμού και την αρχαιολογική υπηρεσία, είχαν αποφανθεί θετικά το Δημοτικό και το Περιφερειακό Συμβούλιο, ενώ είχε υπογραφτεί και η σχετική σύμβαση ανάμεσα στον Δήμο Βόλου και την τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων.

Κι όμως το τέρας της γραφειοκρατίας βρήκε τον τρόπο ώστε να μπλοκάρει τις εργασίες, οι οποίες έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί από το περασμένο φθινόπωρο. Ευτυχώς που στο διάστημα που μεσολάβησε για να ξεμπερδευτεί το νέο κουβάρι που δημιούργησαν οι γραφειοκράτες πάσης μορφής και αρμοδιότητας, δεν σημειώθηκε κανένα τροχαίο ατύχημα στο σημείο. Η τοπική κοινωνία και τα θεσμοθετημένα όργανά της πρέπει τώρα να δρομολογήσουν άμεσα τις απαιτούμενες ενέργειες, έτσι ώστε να μετακινηθεί και ο ανατολικός πεσσός, καθώς με τη διάνοιξη του οδοστρώματος στο σημείο, αναμένεται να αυξηθούν και οι ταχύτητες των διερχόμενων οχημάτων. Ας ελπίσουμε να μη περάσουν άλλες τρεις δεκαετίες έως ότου ενεργοποιηθούν οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες και συμφωνήσουν για την ολοκλήρωση των απαιτούμενων παρεμβάσεων στο σημείο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου