Οδυνηρό πλην όμως σημαντικό μάθημα

οδυνηρό-πλην-όμως-σημαντικό-μάθημα-471767

Αυτό που έχει τώρα σημασία είναι να αποκατασταθούν οι ζημιές στο Πανθεσσαλικό και να επουλωθούν οι πληγές στις πανάκριβες υποδομές του

Οι χειρότεροι φόβοι όσων διαφωνούσαν με την πραγματοποίηση του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδος στο Πανθεσσαλικό Στάδιο Βόλου επιβεβαιώθηκαν με τρόπο που πλήγωσε την εικόνα της πόλης και έδωσε ένα ακόμη χτύπημα στον έτσι κι αλλιώς απαξιωμένο θεσμό του ελληνικού ποδοσφαίρου. Το μόνο ευτύχημα από τα θλιβερά γεγονότα που διαδραματίστηκαν από το απόγευμα μέχρι το βράδυ του Σαββάτου, εντός και εκτός του σταδίου, είναι πως δεν υπήρξε απώλεια ανθρώπινης ζωής. Και αυτό από καθαρή τύχη και όχι επειδή είχαν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Άλλωστε, αποδείχθηκε με τρόπο που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, ότι όλος ο σχεδιασμός για την αποφυγή επεισοδίων κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος μόλις οι ορδές των ανεγκέφαλων με τις κιτρινόμαυρες φανέλες έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό, εισέβαλαν στις κερκίδες του πανθεσσαλικού και άρχισαν να συγκρούονται με τις ορδές των ανεγκέφαλων με τις ασπρόμαυρες φανέλες, από την αντίθετη πλευρά του γηπέδου.

Οι εκατοντάδες διμοιρίες των ΜΑΤ απέτρεψαν την πρόκληση καταστροφών μέσα στην πόλη και στις υποδομές της. Η ανεξέλεγκτη μανία των χούλιγκανς εκτονώθηκε μέσα και έξω από το Πανθεσσαλικό, που στις πέντε το απόγευμα θύμιζε στολίδι και στις 12 το βράδυ, όταν αποχώρησαν και οι τελευταίοι βάνδαλοι, είχε μετατραπεί σε ένα άψυχο κουφάρι, πάνω στο οποίο είχαν ασχημονήσει οι στρατιές των οργανωμένων οπαδών.

Το μάθημα που πήρε η πόλη μας μπορεί να ήταν οδυνηρό, ωστόσο ήταν ταυτόχρονα και ιδιαίτερα χρήσιμο για το μέλλον. Το Πανθεσσαλικό δεν κατασκευάστηκε για να φιλοξενεί ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις ανάλογου βεληνεκούς, πολύ δε περισσότερο όταν οι ομάδες που καλούνται να αναμετρηθούν εντός του αγωνιστικού χώρου συνοδεύονται από οργανωμένους στρατούς οπαδών με ξεκάθαρες προθέσεις: να σπάσουν, να καταστρέψουν και να λεηλατήσουν οτιδήποτε βρίσκεται στο πέρασμα τους. Όποια μέτρα ασφαλείας κι αν αποφασιστούν, θα μείνουν στα χαρτιά αν το θελήσουν οι ανεγκέφαλοι.

Το απόγευμα του Σαββάτου, όταν είχε εκτονωθεί η ένταση μετά τα βίαια επεισόδια, κυκλοφορούσαν στα δημοσιογραφικά θεωρεία, όπου υποτίθεται ότι επιτρεπόταν η είσοδος αυστηρά και μόνο στους εκπροσώπους του Τύπου, δεκάδες οργανωμένοι οπαδοί του ΠΑΟΚ, οι οποίοι κρατούσαν σημαίες και κασκόλ της ομάδας τους και προκαλούσαν τους αντίπαλους οπαδούς στη διπλανή κερκίδα. Αυτό που έχει τώρα σημασία είναι να αποκατασταθούν οι ζημιές στο Πανθεσσαλικό και να επουλωθούν οι πληγές στις πανάκριβες υποδομές του, μήπως και καταφέρει η πόλη να φιλοξενήσει στο άμεσο μέλλον κάποια μεγάλη αθλητική διοργάνωση, η οποία δεν θα μετατρέψει το πάλαι ποτέ στολίδι των Ολυμπιακών Αγώνων σε κρανίου τόπο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου